Diós kevert sütemény
Beküldte: tmari28
A házikóhoz is jó süti recept! (receptjét lásd a H. betűnél!)
Hozzávalók:
2 csésze liszt
2 csésze darált dió
2 csésze cukor
2 csésze tej
2 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
10 dkg zsír
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat tesszük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a zsírt. Az egészet alaposan elkeverjük robotgéppel.
Egy közepes méretű tepsit kizsírozunk-lisztezünk, és beleöntjük a masszát. Közepesen meleg sütőben /180 fokon/ 40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük a sütit. Langyosan, kockákra vágva kínáljuk.
Megjegyzés:
Én szoktam bele meggyet szórni. Senkit ne ijesszen meg a sok cukor meg a zsír. Nem lesz túl édes. Nagyon finom kiadós süti, és dobozban remekül eltartható.
A receptet Mortissa küldte. Köszönjük!
Duna hullám
Beküldte: Borcsimama
Eredeti tiramisu recept
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek. cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb. fél órát állni hagyjuk.
Tanácsok:
Fontos, hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)
Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.
Fahéjas kifli
beküldte: Magdi67
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
1,5 evőkanál cukor
4 evőkanál krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 tojás
fahéjas cukor
Elkészítés: Először a lisztet a csipet sóval és a vajjal összedolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot, majd a krémsajtot, a tejfölt és a tojás sárgáját is. Az egészet összedolgozzuk, két cipóra formázzuk, és hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
Ezután kerekre nyújtjuk mindkét cipót, tojásfehérjével megkenjük, és fahéjas cukorral megszórjuk. Egyenként 16 körcikkre vágjuk, és kifli formára feltekerjük, tojásfehérjével megkenjük a tetejét.
Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A sütőből kivéve cukros vízzel megkenjük, ettől szép
fényes lesz
.
FLÓDNI
beküldte: Borcsimama
hozzávalók:
a tésztához 45 dkg finomliszt, 30 dkg rama, 15 dkg porcukor, 3 toj.sárgája.
az almatöltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, fél citrom leve és egy darabka héja, 3 dkg vaj:
a diótöltelékhez:20 dkg dió, 1 dl tej, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola, néhány kanál barackíz,
máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 cs. van. cukor, barackíz, reszelt citromhéj, szilvalekvár
tetejére 1 toj.fehérje, porcukor
A tésztához valókat annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas masszát kapjunk. Hideg helyen egy éjszakán át pihentessük, majd ötfelé osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kisebb tepsit. Rásimitjuk a cukros tejben főtt, baracízzel, mazsolával elkevert darált diót. Leborítjuk a második lappal, amelyre almatöltelék kerül, amihez a megtisztított lereszelt almát a vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal meg a citromlével jó szárazra pároljuk. A harmadik lapot ráfektetjük és arra a tejben főtt, cukorral, van.cukorral, a reszelt citromhéjjal ízesített darált mákot halmozzuk, majd a negyedik lapot ráterítjük. Ezt jócskán megkenjük sűrű szilvalekvárral, és az utolsó lapot a tetejére fektetjük. A tetejét villával megszurkáljuk, majd tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és erős lánggal öt percig, majd takarékon addig sütjük, amíg ez a vastag tészta
át nem sül. A tepsiben hagyjuk kihülni, és négyszögekre vágva rakjuk a tálra.
GESZTENYÉS HÓKIFLI
Beküldte: tmari28
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 dl tejföl,
1 kanál cukor, vagy méz,
1 csomag élesztő,
1 csipet só,
1,5 dl tej,
2 csomag gesztenye massza.
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Morzsold el a vajat a tenyereddel a lisztben, add hozzá a csipet sót, az élesztős tejes és a tejfölt. Gyúrd össze. Keleszd egy órát meleg helyen. Ezután nyújtsd vékonyra, és vágj korongokat belőle pogácsa szaggatóval. Ezeket a korongokat töltsd meg a gesztenyemasszával és tekerd kifli formájúakra. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és süsd meg a kifliket. Gyorsan kész, úgyhogy vigyázz, meg ne égjenek. Ha kész, még forrón szórd meg porcukorral a tetejüket.
Jó étvágyat!
HÁJAS TÉSZTA
beküldte: tmari28
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 40 dkg tisztított, darált háj, 2 kanál tejföl (de inkább fél pohárral), 1 egész tojás, 1 dl fehérbor (helyette 1 kanál ecet), 1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor, szódavíz, vagy víz.
A hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hideg helyre tesszük.
A megmaradt liszttel és a többi anyaggal rétestésztát készítünk, amit a deszkán jól kidolgozunk, és 15 percig pihentetünk. Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük (A hájat érdemes előtte finoman ellapogatni sodrófával, majd a tésztára teríteni. A tésztát és a hájat is közepes nagyságú tepsi méretre nyújtsuk!).
Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és négy rétegbe hajtogatjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A kinyújtást és a hajtogatást még kétszer megismételjük, most már csak három rétegbe hajtogatva. A hajtogatások közt 20 percig pihentetünk. A csavarással együtt összesen négyszer hajtogatunk. 20 percig ismét pihentetjük.
Fél cm vastagságúra kinyújtjuk, téglalap alakúra daraboljuk, lekvárral töltjük. A tetejét vízzel megkenjük, jó forró sütőben rózsaszínre sütjük.
Házi rétes recept:
Habos rétes
Hozzávalók: 10 személyre
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 + 3 tojás + 1 tojássárgája
1 evőkanál olaj + a kenéshez
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum
50 dkg túró
10 dkg + 1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1/8 l tej
4 evőkanál porcukor
Előkészítés: A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk egy tojást, hozzákeverjük az olajat és egy csipet sót. Alaposan összedolgozzuk, annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább 15 percig gyúrjuk. Két cipót formázunk belőle, megkenjük olajjal, és meleg helyen 30 percig
pihenni hagyjuk.
Elkészítés: A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, és beáztatjuk a rumba. Kettéválasztjuk a maradék három tojást, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, 10 dkg cukorral, a vaníliás cukor felével kikeverjük. Beledolgozzuk a tojássárgákat, a citromhéjat, majd a tojáshabot. A vajat felolvasztjuk, kikenünk vele egy sütőtepsit, a többit a kenéshez félretesszük. Tiszta abroszt terítünk az asztalra, egyenletesen megszórjuk liszttel, és a közepére tesszük az egyik cipót. Nyújtófával kissé kinyújtjuk, majd a kezünk fejével középről kifelé, körbe-körbe haladva kinyújtjuk a tésztát. A vastag, lelógó széleket leszakítjuk. A tésztát vékonyan megkenjük vajjal, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, rákenjük a töltelék felét úgy, hogy a széleken 3 cm szabadon hagyunk. A széleket felhajtjuk, és a rétest az abrosz segítségével feltekerjük. A sütőtepsire tesszük. A másik cipót is hasonlóan elkészítjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mindkét rétest megkenjük a maradék vajjal, és sütő középső rácsán kb. 30 percig sütjük. Elkészítjük az öntetet: a tejet elkeverjük a tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral és a maradék vaníliás cukorral. Megkenjük vele a rétest, és további 15 percig sütjük. Melegen felszeleteljük, porcukorral megszórva és vaníliaöntettel kínáljuk.
Gombás rakott kel
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta,
25 dkg darált sertéshús,
25 dkg gomba,
10 dkg rizs,
2 dl tejföl,
1 kis fej vöröshagyma,
1 tojás,
4 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött bors,
1 késhegynyi köménymag,
ízlés szerint só,
tepsi kikenéséhez olaj, morzsa
A rizst váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük és egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Ezután térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és kis lángon puhára pároljuk. Közben a kelkáposztát leveleire bontjuk és forrásban lévő sós vízbe téve 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük.
2 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a köménymagot. A tűzre visszatéve rátesszük a darált húst, és kevergetve, fehéredésig pirítjuk. A megmaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát. megsózzuk, megborsozzuk, és saját levében puhára pároljuk. A hagymás darált húst és a gombát összekeverjük. A tejfölt a tojással habosra keverjük. Kikent tepsibe rétegenként lerakjuk a darabokra vágott kellevelekkel, végül a tetejére öntjük a tojásos tejfölt. Előmelegített, forró sütőben legalább 30 percig sütjük fedetlenül, közepes lángon. Kockákra vágva tálaljuk.
Karfiollal is nagyon finom.
Hideg túrógombóc málnaöntettel
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
40 dkg túró
1 rúd vanília
4 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
8 dkg babpiskóta
6 dkg darált dió
Az öntethez:
10 dkg málna
2 evőkanál méz
Elkészítés:
A túrót áttörjük. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a vanília kikapart belsejét és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a túróval, majd belekeverjük a durvára összetört babpiskótát. Legalább 30 percre félretesszük pihenni. Az öntethez összetörjük a málnát, elkeverjük a mézzel. Tálaláskor gombócokat formálunk a túrós masszából, a dióban megforgatjuk. És a málnaöntettel tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc, nem számítva a pihentetést
Megjegyzés:
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. Fotó: Komáromi Zoltán
Kakaós málé
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
4 dl kukoricadara vagy kukoricaliszt
4 dl liszt
3 dl cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
6 dl joghurt vagy kefir
2 dl olaj
1 tojás
kakaó
Elkészítés: A szilárd hozzávalókat alaposan összekeverem (liszt, dara, cukor, szódabikarbóna, só), majd külön a folyadékot (joghurt, olaj, tojás). Ezután összeöntöm, és még egyszer kikeverem. 3/4-ét kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm. A maradékhoz kakaót keverek, majd ezt is a tepsibe öntöm. Előmelegített, igen forró sütőbe teszem (200 fok). Amint a teteje megszilárdult, letekerem 150 fokra, tűpróbáig sütöm.
Kaporleves
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók 4 személyre:
2 csokor kapor
1 közepes hagyma
2-3 evőkanál olaj
1 doboz (2 dl) tejföl + 1 evőkanál liszt (a habaráshoz)
2-3 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
pár szem köménymag
4-5 szem egész bors
1 teáskanál szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt bors
6 tojás
ecet
Elkészítés:
1.) Az olajat felmelegítjük egy lábasban, beletesszük az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
2.) Lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a felaprított kapor háromnegyed részét. Visszatesszük a tűzre, kicsit megforgatjuk, rászórjuk a lisztet, és néhány percig pirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen oda! Fehér színű maradjon!)
3.) Megszórjuk piros paprikával és jól összekeverjük.
4.) Ezután felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Beleszórjuk a borsot, a köménymagot, a szerecsendiót, az ételízesítőt és felforraljuk. Néhány percig lassan főzzük.
5.) 1 evőkanál lisztet 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre keverünk egy csészében. Hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel simára keverjük és belekeverjük a levesbe. 1-2 percig csendesen forraljuk, nehogy összeugorjon a tejföl.
6.) Elkészítjük a buggyantott tojást. Egy 3 literes lábast háromnegyed részig megtöltjük vízzel. Beleteszünk 2 evőkanál 10%-os ecetet, 1 teáskanál sót és egy csapott teáskanál cukrot. A vizet felforraljuk, amikor forr, levesszük a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Egy kisebb merőkanálba beletesszük egyenként a tojásokat, és onnan óvatosan a fazékba engedjük. (fontos, hogy a tojások ne essenek szét!) Lassan 6-7 percig forraljuk, és egy lapos kanállal minden tojás alá nyúlunk, hogy ne tapadjanak le az edény aljára. Egy szűrőkanállal kiszedjük a tojásokat és beletesszük a levesbe, és az egészet 1-2 perc alatt óvatosan összefőzzük.
7.) Tálalásként minden tányérra egy csipet kaprot szórunk díszítésképpen.
Kefires töpörtyűs pogácsa
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
40- 45 darabhoz:
30 dkg tepertő
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1+1 tojás
2,5-3 dl kefir (joghurt, aludttej)
Elkészítés
A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk.
Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!
Megjegyzés
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 darab: 88 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Kelt ostoros rétes
Beküldte: Barta_maca
Hozzávalók
A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojássárgája
3 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál cukor
4 dl langyos tej
5 dkg morzsolt élesztő
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg margarin
20 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor.
Elkészítés:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és hagyjuk kelni. Addig elkészítjük a tölteléket.
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is.
A tésztát 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként kinyújtjuk vékonyra, és a kakaós krémmel megkenjük vékonyan.
Mindet felcsavarjuk, és kétszer hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két "kalácsot" egy kb. 30*20 cm-es kivajazott tepsibe fektetjük.
Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben kis lángon kb. 35 percig süssük.
Én olyan vékonyra sodrom, amilyenre csak tudom. Szerintem annál finomabb.
Kenyérsütés Borcsimama módra
Leírom, hogy hogyan csináljuk ketten a kenyeret a gépemmel:
A gépbe beteszem az anyagokat:
a mérőkanál kisebb felével 3 kanál só
a nagyobb felével 1 kanál cukor
1 tojás,
2,5 dl víz(ti tehettek bele tejed, Dávidom miatt sütjük így a lányommal)
öreg tészta, (amit az előző kenyérből lecsippentek, kb. 15-20 dkg) szét szaggatom, úgy teszem bele,
2 púpozott ek. zsír (ezt is Dávid miatt, egyébként 2 ek olajat ír a rp.)
60 dkg sima liszt (van amikor úgy csinálom, hogy 50 dkg sima, 10 dkg graham liszt)
3 ek krumpli pehely
1 kiskanál búzasikér (szejtán)
majd mindezek tetejére morzsolok 1 dkg élesztőt.
A gép programját 3óra 5 percre állítom, s elindítom, majd amikor a gépen 1,25 perc van kiírva, akkor kiveszem a tésztát a gépből, (lecsípek belőle a következő alkalomra egy darabot, ezt egy porcelán tányérban nejlon zacskóval lefedve hűtőben tárolom,) átgyúrom, megformázom a kenyeret, beteszem a kacsasütőmbe, három helyen bevágom pengével, s hagyom még itt kelni 1 óra hosszat, majdnem betölti az egész sütőt.... akkor spricnivel bespriccelem, beteszem a sütőbe,. amit 200 fokra állítok, s hagyom sülni (közben persze lesegetem, hogy nehogy nagyon megsüljön) kb. 45-50 perc múlva elkészül, kiveszem a kacsasütőből, bespriccelem, újból vissza a sütőből, természetesen már nem a kacsasütővel, csak úgy a rácsra, 1-2 percig még pirítom, majd ha jó a színe, kiveszem, fa rácsra rakom, megspriccelem megint s hagyom kihűlni.
Ja még elfelejtettem, hogy a sütő aljába egy kis fémedénybe teszek vizet, hogy gőz is legyen a sütőbe.....
Kb. ennyi.... a kenyér alap receptjét Limara pékségében találtam.... de azután én így alakítottam tovább a saját részünkre....
Azért még annyit, mivel a lisztek sem mindig egyformák, meg szoktam nézni, hogy elég jó-e a tésztája, nem nagyon lágy-e, vagy nagyon kemény.... nem szabad sem lágynak, sem túl keménynek lennie.... egy idő után érzi az ember, hogy mikor jó... de alágy tészta nem jön fel, szétlapul!!!
A kacsasütőt imádom....... mert ebben tudok igazán szép kenyeret sütni.... lehet, hogy egyszerűen tepsiben is megsülne ilyen szépre, de addig nekem sem sikerült, míg nem vettem ezt a sütőt.....megérte az akkori árát 5 e Ft volt .... mostanság vettem a lányomnak egyet, kicsit más mint az enyém, az enyém tetején van egy fém rész, ami lyukas, a lányomé meg jénai tetejű, de az alja olyan mint az enyém.....
Kinder tej-szelet
Beküldte: Vali531
Hozzávalók
25 dkg cukor,
5 dkg margarin,
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál méz,
2 tojás,
pici só - ezeket gőz felett felfőzni.
45 dkg vegyes lisztbe 1 teáskanál szódabikarbónát keverünk, majd a krémhez adjuk. Két lapot sütünk belőle.
Krém
7dl tej,
1evőkanál rétesliszt,
2 vaníliás cukor,
3 tejszínes puding, felfőzni, még forrón bele 2 dl tejfölt, 20 dkg rámát, 20 dkg porcukrot.
A lapokat ezzel megtöltjük.
KINDER PINGUI KOCKA
beküldte:tmari28
Hozzávalók:
egy 38x25 cm-es tepsihez:
A tésztához (2 lap):
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
6 evőkanál liszt
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál fahéj (aki szereti, én kihagytam)
1 csomag sütőpor
A krémhez:
8 dl tejszín
2 x 1 dkg zselatinpor
14 dkg porcukor
1 rúd vanília
A csokoládétöltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
7 dkg vaj
1 teáskanál olaj
A csokoládémázhoz:
15 dkg étcsokoládé
7 dkg vaj
1 teáskanál olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit felezve két lapot sütök. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleteszem az olajat, vizet és a sütőporos-kakaós lisztet is. Az első laphoz sütőpapírral bélelem a formát, hiszen azt ki kell vennem belőle. Elsimítom a tésztát a papíron, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm. Kicsúsztatom a tepsiből, és hűlni hagyom. Amíg sül, összekeverem a második lap tésztáját. A tepsi alját kikenem és lisztezem, így kerül bele a tészta, amit sütés után benne hagyok kihűlni.
A krém hozzávalóit is felezem, két menetben készül. A vaníliarúd belsejét kikaparom és elmorzsolom a porcukorral. 10 g zselatint 4 evőkanál vízzel elkeverek, és kis lángon melegítve feloldom. 4 dl tejszínt habbá verek 7 dkg vaníliás porcukorral, pár kanállal a zselatinhoz keverek belőle, majd az egészhez öntöm, alaposan átkeverem. Gyorsan a tepsiben lévő lapra kenem, elsimítom és beteszem a hűtőbe 10-15 percre.
A csokitöltelékhez 7 dkg vajat felolvasztok egy kis lábosban az olajjal, leveszem a lángról és beledobom az összetördelt csokit. Kézi habverővel keverem, míg a csoki elolvad. A hűtőből kivett süti krémjére öntöm, egyenletesen elsimítom, visszateszem a hűtőbe.
A krém másik felét is elkészítem az előzők szerint, és a közben megszilárdult csokis rétegre kenem, befedem a másik piskótalappal, picit rányomkodom. Erre kerül a csokimáz, ami ugyanúgy készül, mint a középső csokoládés réteg.
Egy éjszakára (vagy legalább 2-3 órára) hűtőbe teszem.
Megjegyzés:
Teljesen olyan mint a boltban vásárolható kiscsoki. Finom lett.
A receptet és a fotót Szabina5 küldte. Köszönjük!
Kókuszos mézes zserbó
beküldte: Magdus50
Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
20 dkg porcukor
1/2 l tej
5 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kókuszreszelék
baracklekvár
tetejére csokimáz
Elkészítés:
1. A tojást, a cukrot, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzzük.
2. A szódabikarbónával elkevert lisztbe tesszük a forró mézesmasszát, összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és sütőpapírral kibélelt nagytepsiben, közepes lángnál világosra sütjük.
3. A vajat a porcukorral habosra keverjük.
4. A tejet liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. Még melegenbelekeverjük a kókuszreszeléket. Megvárjuk, amíg kihűl, éskanalanként a vajas porcukorhoz keverjük.
5. Az alsó lapot megkenjük baracklekvárral, rá jön a következő lap,amire a kókuszos krém kerül. Rátesszük a harmadik lapot, a tetejéreolvasztott ét-tortabevonót vagy csokimázat teszünk.
Kókusztekercs
Beküldte: Magdi67
Hozzávalók:
• Kakaós tészta:
• 30 dkg darált keksz
• 10 dkg porcukor
• 2 evőkanál kakaópor
• 1-2 evőkanál rum
• annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz
• Kókusztöltelékhez:
• 10 dkg kókuszreszelék (1-2 evőkanállal félreteszünk belőle a tekercs külsejére)
• 10 dkg olvasztott margarin
• 15 dkg porcukor
• 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
1.Jól összedolgozzuk a kakaós tésztát.
2.A töltelékhez valókat habosra kikeverjük.
3.Ezután egy darab folpackot vágunk le, kiterítjük az asztalra.
4.A tésztát nyújtófával kb. 1cm vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk.
5.A fólia tészta nagyságú közepét meghintjük egyenletesen a félretett kókuszreszelékkel.
6.A tésztát ráfektetjük a kókuszos fóliára.
7.A tésztára egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket.
8.A fólia segítségével szépen feltekerjük a kókusztekercset.
Kürtös kalács
beküldte tmari28
- 75 dkg liszt (nálam fele-fele arányban sima és tk tönkölyliszt, de rád van bízva)
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 dl tej
- 30 g élesztő
- 4 ek cukor (nálam nádcukor)
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 ek vaníliaaroma
- csipet só
- cukor
- darált dió
story
Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot.
Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy titkom :D Nem használok se fából készült formát, se szenet, sőt mégcsak szabad ég se kell az enyémhez. És 99%-os. :D Az az egy 1% a szabadon sütés hangulata, de majd az is meglesz nyáron.
Egyelőre meg itt vannak ők: a kalácskáim. Ezek most diósan készültek, mert nekem ez a kedvencem, de persze lehet sima cukorban is megforgatni, esetleg tört mandulában, kókuszban stb.
Az első fontos lépés, hogy a házban lelhető összes wcpapírt kutassuk fel, majd szörnyű kínok között végezzünk velük: magyarán fosszuk meg a gurigájuktól. Ez lesz a forma. ;) Ezután alufóliával csomagoljuk be őket, úgy, hogy egy pici a belső részükre is jusson. Majd lássunk neki a tésztának. :D
elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. (Nálam ez fél óra volt a forró sütő felett.)
- Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és 2,5-3cm-es csíkokra vágjuk. A hossza a guriga vastagságától függ.
- A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
- Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
- Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
- A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
ajánlat
Elkészíthető fehér búzalisztből is, forgatható mákba, dióba, mandulába, kókuszba, fahéjba stb. Mind-mind nagyon finom.
Linzer és isler
A receptet begyűjtötte tmari
|
Linzer és isler / saját recept!
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1.5 zacskó sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, reszelt citromhéj A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 - 4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük. A linzerhez a "tetőt" úgy készítsük, hogy a kiszaggatott tészta közepét a habzsákunkon használt csővel szúrjuk ki és úgy süssük készre. Ha kihűlt, töltsük meg őket habzsákból kinyomott baracklekvárral. A linzert porcukorral tálaljuk, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba. Ebből a mennyiségből kb. 1.5 kg kész sütemény lesz.
|
Leveles tésztába csavart virsli
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
- 1,2 kg leveles tészta
- 1,2 kg virsli vagy füstölt kolbász (lehet vegyesen is)
- 1 tojás
A leveles tésztát kinyújtom. A tojást elkeverem és lekenem vele a kinyújtott tésztát, derelyevágóval két ujjnyi vastag csíkokra felszeletelem,és belecsavarom a virslit vagy a kolbász
Ha nagyon vastag a kolbász el lehet vágni félbe. Tepsibe teszem nem túl közel egymáshoz.15 percig hideg helyen pihentetem,majd előmelegített sütőben sütöm.
Máktorta tejfölös mázzal
beküldte:magdi
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
1,5 teáskanál sütőpor
70 g cukor
100 g vaj
1 egész tojás
A mákos töltelékhez:
170 g darált mák
100 g búzadara
5 dl tej
120 g cukor (6-7 evőkanál)
100 g hideg vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj
5-6 csepp mandula aroma (elhagyható)
A mázhoz:
4 dl tejföl
3 tojás szétválasztva
100 g cukor
Elkészítés:
1. Először a mákos tölteléket készítem el. A mákot, búzadarát, a cukrot és a vajat a tejjel együtt egy lábasba teszem, és folyamatos kevergetés közben melegítem, enyhén felforralom. Leveszem a tűzről, és belekeverem a tejfölt, az olajat és a mandulaaromát is, majd lefedve félreteszem.
2. A lisztet és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojást, hozzáadom a vajat és a cukrot, és sima tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd kibélelek vele - 2 cm-es peremet hagyva- egy kivajazott kapcsos tortaformát. Egyenletesen rásimítom a mákos masszát, és 180 fokon kb.20 percig sütöm.
3. Ezalatt elkészítem a mázat. A fehérjét kemény habbá verem, a tojássárgáját kikeverem a cukorral és a tejföllel, majd óvatosan beleforgatom a habot is. A tortát kiveszem a sütőből, és rásimítom a tejfölös masszát. További 30 percig sütöm. Akkor kész, ha szép aranybarnára pirul a teteje, és enyhén remegő állag van.
Márványsajtos-diós rudak
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
10 dkg márványsajt
1 marék őrölt dió
pici tengeri só
Elkészítés: A tésztát kinyújtjuk, a felét megszórjuk az őrölt dióval és a morzsolt sajttal. Félbe hajtjuk, majd másfél centis csíkokra vágjuk. Megtekerjük párszor a csíkokat, hogy olyanok legyenek, mint egy fúró feje (:-)), megsózzuk. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
Ideális vendégváró vagy borkorcsolya.
Mascarponés gyümölcstorta
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz
10 dkg vaj
50 dkg mascarpone
5 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
60 dkg gyümölcs (pl. áfonya, málna, ribizli)
1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
A darált kekszet a felolvasztott vajjal morzsává keverjük. Egy kivajazott, kerek tortaforma aljába nyomkodjuk a morzsát, és hűtőbe tesszük. A tejszínt a fixálóval habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és a simára kevert mascarponét. A gyümölcsök harmadát lazán beleforgatjuk a krémbe, amit a kekszes alapra simítunk, majd rászórjuk az összes gyümölcsöt. A tortazselét elkészítjük, a torta tetejére öntjük. Éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni,a tortaforma oldalát csak másnap emeljük le. Mindenkinek kedves egészségére!
Meggymártás
Beküldte: Borcsimama
40 dkg meggy,
10 dkg cukor,
6-8 szem szegfűszeg,
egy kis darab fahéj,
1 citrom,
1 dl főzőtejszín,
1 evőkanál liszt,
1 dl vörösbor,
2 dl tejföl.
A fűszerekből kivonatot készítünk, a fahájat, a szegfűszeget citromkarikával, egy kis reszelt citromhéjjal kevés vízben felforraljuk, leszűrjük. A magozott meggyel, cukorral, vörösborral és egy csipetnyi sóval a fűszeres levet forraljuk. A habarást a mártáshoz tejfölből és lisztből készítjük: a tejfölhöz a lisztet finoman adagolva kikeverjük, a főző lével hígítjuk, majd a meggyhez öntjük kevergetés közben. Újra felforraljuk, ha szükséges, még lehet cukrozni, citromlével savanyítani. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Önmagában, pirítós kenyérrel és sajttal is jó, de alapvetően főtt húsokhoz szokás tálalni.
Méteres kalács
beküldte: magdi50
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
1,5 dl langyos víz
1,5 dl olaj
4 tojás
1 cs. sütőpor
4 ek. kakaópor
A krémhez:
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag főzős puncspuding
4 dl tej
A csokimázhoz:
25 dkg étcsokoládé
3 ek. olaj
Elkészítés:
1. A tésztához a porcukor felét keverjük simára a liszttel,tojássárgájával, vízzel, olajjal és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével verjük habossá. A két részt óvatosan keverjük össze.
2. A tésztát elfelezzük, egyik felét egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. A másik felét a kakóporral elkeverve egy másik őzgerincformába töltjük.
3. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25 percig sütjük, majd kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.
4. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalót sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajas krémet is. A tésztákat felszeleteljük, és mindegyik lapot megkenjük a puncsos krémmel, majd váltakozva egymás mellé helyezzük a sima és a csokis tésztalapokat köztük a krémmel.
5. Hűtőbe tesszük dermedni. Közben elkészítjük a csokimázat. Az étcsokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk a méteres kalács tetején.
6. Miután a máz is megszikkadt, ferdén szeleteljük.