Diós kevert sütemény

Beküldte: tmari28

 

A házikóhoz is jó süti recept! (receptjét lásd a H. betűnél!)

Hozzávalók:

 

2 csésze liszt

2 csésze darált dió 

2 csésze cukor

2 csésze tej

2 tojás

2 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

10 dkg zsír

 

Elkészítés:

 

Először a száraz hozzávalókat tesszük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a zsírt. Az egészet alaposan elkeverjük robotgéppel.

Egy közepes méretű tepsit kizsírozunk-lisztezünk, és beleöntjük a masszát. Közepesen meleg sütőben /180 fokon/ 40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük a sütit. Langyosan, kockákra vágva kínáljuk.

 

Megjegyzés:

 

Én szoktam bele meggyet szórni. Senkit ne ijesszen meg a sok cukor meg a zsír. Nem lesz túl édes. Nagyon finom kiadós süti, és dobozban remekül eltartható. 



A receptet Mortissa küldte. Köszönjük!



 

Duna hullám

Beküldte: Borcsimama

Hozzávalók:

 

3 tojás,

25 dkg margarin,

25 dkg porcukor,

40 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

tej,

3 evőkanál kakaó,

cukrozott meggy,vaníliás porcukor.

 

Elkészítés:

 

 

A margarint a porcukorral habosra keverjük,egyenként belekeverjük a tojásokat,lisztet,sütőport,és annyi tejet,hogy piskóta sűrűségű legyen a tészta.2/3 részét zsírozott,lisztezett tepsibe öntjük. A maradékba belekeverjük a kakaót,és a sárga tésztára csorgatjuk,megszórjuk cukrozott,magozott meggyel. Előmelegített sütőben sütjük. Ha megsült,és kihűlt vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

 



 

 

 

Eredeti tiramisu recept

 

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

4 nagyon friss tojás,

3 cs.vaníliás cukor,

3 ek.k.cukor,

50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt),

1-2 evőkanál martini vagy konyak,

kb.40 db babapiskóta,

a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,

7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.

a tetejére:2-3 ek. cukrozatlan kakaópor.

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.

Hűtőszekrényben kb. fél órát állni hagyjuk.

 

Tanácsok:

Fontos, hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)

Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.

A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.




 

Fahéjas almás

Beküldte: Szabó Ildikó

 

Hozzávalók:

 

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 4 egész tojás, 2 dl étolaj és 4 közepes alma reszelve, esetleg egy kicsi mazsola is mehet bele.

 

Először a száraz anyagokat keverem össze, majd a közepébe a 4 egész tojás, és az étolaj.

 

Utoljára a reszelt almát keverjük bele. Olyan 20x10 cm-es magas oldalú tepsibe való ez az adag. Amióta feltalálták a sütőpapírt én nem kenegetem, beleteszem a tepsibe a papírt, ráöntöm a kikavart tésztát és bele a sütőbe. Nagyon-nagyon finom, nem túl édes és puha. Sajnos képet nem tudok róla mutatni, mert mind megettük. Kinézetre olyan, - ha valaki még azt is ismeri - mint a barna tészta. Érdemes kipróbálni, egyszerűen nem lehet vele betelni

 



 

Fahéjas kifli

beküldte: Magdi67


 

 


Hozzávalók:


 30 dkg liszt
 15 dkg vaj
 csipet só
 1,5 evőkanál cukor
 4 evőkanál krémsajt
 2 evőkanál tejföl
 1 tojás
 fahéjas cukor
 


Elkészítés: Először a lisztet a csipet sóval és a vajjal összedolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot, majd a krémsajtot, a tejfölt és a tojás sárgáját is. Az egészet összedolgozzuk, két cipóra formázzuk, és hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.



Ezután kerekre nyújtjuk mindkét cipót, tojásfehérjével megkenjük, és fahéjas cukorral megszórjuk. Egyenként 16 körcikkre vágjuk, és kifli formára feltekerjük, tojásfehérjével megkenjük a tetejét.

Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A sütőből kivéve cukros vízzel megkenjük, ettől szép

fényes lesz

 

 



 

Fekete-erdő torta egyszerűen

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

1 kerek kakaós piskótalap,

rum, vagy aroma.

 

Töltelékhez:

 

1 csomag vaníliás pudingpor,

1 üveg meggybefőtt,

0,5 l tejszín (aki szereti jó tejszínhabosan, annak ajánlom a dupla mennyiséget),

2 csomag habfixáló por (ha a tejszín dupla, akkor ez is az legyen).

 

A piskótát 3 részre vágjuk, meglocsoljuk kevés rumos meggy lével.

A pudingot felfőzzük a meggybefőtt levével (nem tejjel!). A tejszínt felverjük a habfixálóval.

Megkenjük az alsó lapot a pudinggal, majd erre tejszínhabot, és ebbe belenyomkodunk meggyet. A következő réteget ugyanígy. Kívülről bevonjuk tejszínhabbal, majd tetszés szerint díszítjük! 

 

 

 




 

 

 

 

FLÓDNI

beküldte: Borcsimama

 

 

hozzávalók:

a tésztához 45 dkg finomliszt, 30 dkg rama, 15 dkg porcukor, 3 toj.sárgája.

az almatöltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, fél citrom leve és egy darabka héja, 3 dkg vaj:

 a diótöltelékhez:20 dkg dió, 1 dl tej, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola, néhány kanál barackíz,

máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 cs. van. cukor, barackíz, reszelt citromhéj, szilvalekvár

tetejére 1 toj.fehérje, porcukor 

 

A tésztához valókat annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas masszát kapjunk. Hideg helyen egy éjszakán át pihentessük, majd ötfelé osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kisebb tepsit. Rásimitjuk a cukros tejben főtt, baracízzel, mazsolával elkevert darált diót. Leborítjuk a második lappal, amelyre almatöltelék kerül, amihez a megtisztított lereszelt almát a vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal meg a citromlével jó szárazra pároljuk. A harmadik lapot ráfektetjük és arra a tejben főtt, cukorral, van.cukorral, a reszelt citromhéjjal ízesített darált mákot halmozzuk, majd a negyedik lapot ráterítjük. Ezt jócskán megkenjük sűrű szilvalekvárral, és az utolsó lapot a tetejére fektetjük. A tetejét villával megszurkáljuk, majd tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és erős lánggal öt percig, majd takarékon addig sütjük, amíg ez a vastag tészta

át nem sül. A tepsiben hagyjuk kihülni, és négyszögekre vágva rakjuk a tálra.

 

 

 

GESZTENYÉS HÓKIFLI

Beküldte: tmari28

 

 

 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

20 dkg vaj,

1 dl tejföl,

1 kanál cukor, vagy méz,

1 csomag élesztő,

1 csipet só,

1,5 dl tej,

2 csomag gesztenye massza.

 

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Morzsold el a vajat a tenyereddel a lisztben, add hozzá a csipet sót, az élesztős tejes és a tejfölt. Gyúrd össze. Keleszd egy órát meleg helyen. Ezután nyújtsd vékonyra, és vágj korongokat belőle pogácsa szaggatóval. Ezeket a korongokat töltsd meg a gesztenyemasszával és tekerd kifli formájúakra. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és süsd meg a kifliket. Gyorsan kész, úgyhogy vigyázz, meg ne égjenek. Ha kész, még forrón szórd meg porcukorral a tetejüket.

Jó étvágyat!

 

 

Habos mákos lepény

beküldte: magdi50

 

Hozzávalók:

Tésztához:
18 dkg liszt
5 dkg porcukor
12 dkg margarin
2 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:
25 dkg darált mák
5 alma hámozva, reszelve
25 dkg porcukor
3 evőkanál baracklekvár

Tetejére:
3 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. Elkeverjük a lisztet a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal.Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, és annyi tejfölt, hogy   rugalmas tésztát kapjunk.

2. Fóliában 2 órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán nagy tepsi méretűre nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített  sütőben kis lángon sütjük nagyjából 12 percig.

3. A töltelékhez valókat összekeverjük, egyenletesen az elősütött  tésztára tesszük, és újra sütjük kb. 15 percig.

4. A fehérjéket kemény habbá verjük, a végén a cukrot is beledolgozzuk. A mákos lepényt meghintjük a zsemlemorzsával és a felvert habot elosztjuk rajta.

5. Újra visszatesszük a sütőbe, ahol a legkisebb lángon szárítjuk. A habnak fehérnek kell maradnia. Kihűlve szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

 



 

HÁJAS TÉSZTA

beküldte: tmari28

 

Hozzávalók:

 

70 dkg liszt, 40 dkg tisztított, darált háj, 2 kanál tejföl (de inkább fél pohárral), 1 egész tojás, 1 dl fehérbor (helyette 1 kanál ecet), 1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor, szódavíz, vagy víz.

A hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hideg helyre tesszük.

A megmaradt liszttel és a többi anyaggal rétestésztát készítünk, amit a deszkán jól kidolgozunk, és 15 percig pihentetünk. Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük (A hájat érdemes előtte finoman ellapogatni sodrófával, majd a tésztára teríteni. A tésztát és a hájat is közepes nagyságú tepsi méretre nyújtsuk!).

Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és négy rétegbe hajtogatjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A kinyújtást és a hajtogatást még kétszer megismételjük, most már csak három rétegbe hajtogatva. A hajtogatások közt 20 percig pihentetünk. A csavarással együtt összesen négyszer hajtogatunk. 20 percig ismét pihentetjük.

Fél cm vastagságúra kinyújtjuk, téglalap alakúra daraboljuk, lekvárral töltjük. A tetejét vízzel megkenjük, jó forró sütőben rózsaszínre sütjük.

 

Házi rétes recept:

 

Habos rétes

 

 

 

 

 

Hozzávalók: 10 személyre


20 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 + 3 tojás + 1 tojássárgája
1 evőkanál olaj + a kenéshez
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum
50 dkg túró
10 dkg + 1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1/8 l tej
4 evőkanál porcukor

 

 

Előkészítés: A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk egy tojást, hozzákeverjük az olajat és egy csipet sót. Alaposan összedolgozzuk, annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább 15 percig gyúrjuk. Két cipót formázunk belőle, megkenjük olajjal, és meleg helyen 30 percig 
pihenni hagyjuk.
Elkészítés: A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, és beáztatjuk a rumba. Kettéválasztjuk a maradék három tojást, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, 10 dkg cukorral, a vaníliás cukor felével kikeverjük. Beledolgozzuk a tojássárgákat, a citromhéjat, majd a tojáshabot. A vajat felolvasztjuk, kikenünk vele egy sütőtepsit, a többit a kenéshez félretesszük. Tiszta abroszt terítünk az asztalra, egyenletesen megszórjuk liszttel, és a közepére tesszük az egyik cipót. Nyújtófával kissé kinyújtjuk, majd a kezünk fejével középről kifelé, körbe-körbe haladva kinyújtjuk a tésztát. A vastag, lelógó széleket leszakítjuk. A tésztát vékonyan megkenjük vajjal, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, rákenjük a töltelék felét úgy, hogy a széleken 3 cm szabadon hagyunk. A széleket felhajtjuk, és a rétest az abrosz segítségével feltekerjük. A sütőtepsire tesszük. A másik cipót is hasonlóan elkészítjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mindkét rétest megkenjük a maradék vajjal, és sütő középső rácsán kb. 30 percig sütjük. Elkészítjük az öntetet: a tejet elkeverjük a tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral és a maradék vaníliás cukorral. Megkenjük vele a rétest, és további 15 percig sütjük. Melegen felszeleteljük, porcukorral megszórva és vaníliaöntettel kínáljuk.

 

Kalács

Beküldte: Marino78

 

Hozzávalók:

 

450 g finomliszt

 

1 kisebb kanál só

 

3 nagyobb kanál cukor (barna) A sütőgéphez kapott kanál két vége.

 

1 csomag zöld kalácsos élesztő

 

1 tojás + tej összesen 2,7 dl

60 g olaj (kb. 4 evőkanál)

 

 

Ezeket a hozzávalókat be kell tenni a gépbe . Ha ez megvan akkor válaszd a tészta programot (nálam ez a 8-as A géphez adott használati útmutatóból kiderítheted hogy a megfelelő program számát.) Ez kb. 1 1/2 óráig tart. Utána borítsd egy munkalapra a megkelt tésztát és már fonhatod is. Ha töltöttet szeretnél akkor nyújtsd ki téglalap formára, kend meg olvasztott vajjal, szórd meg ízlés szerint amivel szeretnéd tekerd fel hajtsd patkóformára és csavard össze. Ha ezzel megvagy akkor kend be egész tojással és kapcsold be a sütőt, ha kellően bemelegedett, akkor kend meg még egyszer a tésztát és süsd szép arany barnára a kalácsot.

 

 



 

Füstölt csülkös babgulyás

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

1 kisebb (kb. 80 dkg-os) füstölt csülök

40 dkg fehérbab

5 sárgarépa

2 fehérrépa

fél karalábé

fél zeller + zöld

3 gerezd fokhagyma

1 hagyma

6-8 szem egész bors

1 csipet köménymag

1 késhegynyi szerecsendió

ízlés szerint őrölt bors

 

A rántáshoz:

 

olaj

liszt

2 gerezd fokhagyma

pirospaprika

víz

 

Elkészítés:

A csülköt és a babot egy éjszakára (külön tálakban) vízbe áztatjuk. Másnap a csülköt kuktába tesszük, felöntjük vízzel, és kb. 1,4 óra alatt puhára főzzük. (A levét megtartjuk, ebből főzzük majd a levest.)

 

A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott csülköt, és a csülök levével felöntjük, és megfűszerezzük. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Barna rántást készítünk: amikor a liszt felhabosodott az olajban, a lábast lehúzzuk a tűzről, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, és annyi pirospaprikát adunk hozzá, hogy szép színe legyen. Vízzel felöntjük, csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a leveshez, és hagyjuk, hogy az egész egyet rottyanjon. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és Hébeknédlivel tálaljuk.

 



 

Fűszeres borecet

Beküldte: Lirent

 

 

(A borecet további ízesítése)

 

Hozzávalók:

 

1 l borecet,

1-1 mokkáskanál törött fekete bors,

őrölt szerecsendió,

őrölt szegfűszeg,

őrölt gyömbér,

őrölt mustármag,

őrölt koriander,

1 csapott evőkanál só,

4 gerezd fokhagyma,

1 közepes nagyságú vöröshagyma

 

A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom. A borecetet langyosra melegítem, belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érlelem 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűröm, és kicsi üvegekbe töltöm. Gondosan lezárva tárolom. 

 



 

Gesztenyés puncsos szelet

beküldte: magdi50

 

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor

A krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (főzős)
3 dl tej

A mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben  hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütőport elvegyítjük. A tojásfehérjékből  kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan  beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belőle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé  vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt  kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után  szeletre vágva tálalunk.

 



 

 

Gombás-halas rétes

Beküldte:Borcsimama

 

Hozzávalók:

15 deka gombapaprikás, 25 deka szálka nélküli sült hal, 2 deci tejföl.

 

Elkészítése: a sült halat apró kockákra vágjuk, majd összekeverjük a levéről leszűrt gombapaprikással és a tejföllel. Ezzel a masszával megtöltjük a réteslapokat, feltekerjük, majd a rudakat a sütőben megsütjük. Forrón, tartármártással tálaljuk

 

 



 

Gombás rakott kel

Beküldte: Borcsimama

Hozzávalók:

 

1 fej kelkáposzta,

25 dkg darált sertéshús,

25 dkg gomba,

10 dkg rizs,

2 dl tejföl,

1 kis fej vöröshagyma,

1 tojás,

4 evőkanál olaj,

1 teáskanál piros fűszerpaprika,

1 mokkáskanál törött bors,

1 késhegynyi köménymag,

ízlés szerint só,

tepsi kikenéséhez olaj, morzsa

 

 

A rizst váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük és egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Ezután térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és kis lángon puhára pároljuk. Közben a kelkáposztát leveleire bontjuk és forrásban lévő sós vízbe téve 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük.

 

2 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a köménymagot. A tűzre visszatéve rátesszük a darált húst, és kevergetve, fehéredésig pirítjuk. A megmaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát. megsózzuk, megborsozzuk, és saját levében puhára pároljuk. A hagymás darált húst és a gombát összekeverjük. A tejfölt a tojással habosra keverjük. Kikent tepsibe rétegenként lerakjuk a darabokra vágott kellevelekkel, végül a tetejére öntjük a tojásos tejfölt. Előmelegített, forró sütőben legalább 30 percig sütjük fedetlenül, közepes lángon. Kockákra vágva tálaljuk.

 

Karfiollal is nagyon finom. 



 

Gombás, tojásos finomság

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

0 dkg gomba,

500 dkg tészta,

5 tojás,

1 nagy tejföl,

zöldségkeverék,

2 fej hagyma.

 

A hagymát megdinsztelem, majd pirospaprikát teszek rá és utána a felszeletelt gombát. Közben kifőzöm a tésztát, megfőzöm a tojást és megpárolom a zöldségkeveréket.

Ha minden készem van, akkor a tésztára önöm a gombát, a tojást szeletelve. A zöldségkeveréket és a tejfölt és összekeverem, majd hőálló edénybe önöm és reszelt sajtot teszek rá. Addig sütöm, amíg rá nem pirul a sajt.

 

 



 

Gombás-borsós spagetti csirkefalatokkal

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

50 dkg csirkemell

50 dkg gomba

50 dkg borsó

4 dl főzőtejszín

kb. 2 dl húsleves (kockából)

50 dkg spagetti tészta

bors

fokhagyma

pici olaj

 

 

Elkészítés:

 

A csirkemellet felkockázom, a gombát megtisztítom, felszelem. A csirkemellet kevés olajon felteszem pirulni, közben egy másik edényben felteszem a gombát és megpárolom, majd összeöntöm a csirkével, és ehhez hozzáadom a borsót is. A húslevest összekeverem a tejszínnel, majd felöntöm vele a húst és a zöldségeket, ezután egy gerezd fokhagymát nyomok bele, és kevés borssal ízesítem, szükség esetén teszek hozzá még sót. Ezután hagyom, hogy a csirkemell megpuhuljon és a tejszín besűrűsödjön. Ezalatt felteszem a spagettinek a vizet, és miután felforrt, készre főzöm a tésztát, majd leszűröm. Ha mindkettő elkészült, összekeverem őket, és már tálalható is. Én szoktam rá egy kis sajtot reszelni tálaláskor.

 

 



 

Görögdinnye  süti

Beküldte: evamare

 

Hozzávalók

 

50 dkg darált keksz,

25 dkg margarin,

25 dkg porcukor,

1 cs vaníliás cukor,

1 csomag tortadara (csoki színű)

1 cs. piros (pl. málnás) ételfesték,

1 cs. zöld színű ételfesték,

1 ü. zöld mandula aroma, kevés tej

 

 

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a kekszet és annyi tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk.

A tésztát kettévesszük. Az egyik felébe beletesszük a piros ételfestéket, és hozzá gyúrjuk a tortadarát (ezek lesznek a magok), a másik felébe a zöldet és az egész üveg mandula aromát.

 

Pingpong labda nagyságú golyókat formázunk a pirosból. A zöldet szétlapítjuk és rádolgozzuk a pirosra. (ez lesz a héj).

 

Hűtőbe tesszük és tálaláskor szeleteljük. 4-be, 8-ba...stb.

 

 

 

 



 

Gyümölcsös tiramisu

Beküldte: Marino78

 

Hozzávalók:

 

4 nagyon friss tojás,

3 cs. vaníliás cukor,

3 ek. cukor,

50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),

1-2 ek rum,

 

A piskóta áztatásához 60dk gyümölcs (jelen esetben málna, de eperrel is finom)

 

Elkészítés:

 

A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a rummal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a málnát összeturmixoljuk és a babapiskótákat ebbe forgatjuk bele, majd egy tálba rakjuk őket szépen elrendezve. Egy réteg krémet teszünk rá megszórjuk kakaóporral majd kezdjük előröl amíg el nem fogy a krém. A tetejét jó vastagon behintjük kakaóval. A legfinomabb, ha 1 teljes napot állni hagyjuk a hűtőben.

Jó étvágyat!

 

 



 

Háromsajtos-diós csirkemell

Beküldte: Borcsiimama

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

 50 dkg csirkemell filé

 1 szál póréhagyma

 1 piros kaliforniai paprika

 50 dkg színes orsótészta

 3 evőkanál olaj

 1 csipet őrölt szerecsendió

 10 dkg tejszínes krémsajt

 10 dkg reszelt trappista sajt

 10 dkg kékpenészes sajt (márványsajt)

 1 evőkanál vágott petrezselyem

 5 dkg pirított, zúzott dióbél

 

Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, vékony lapokra vágjuk. A pórét és a paprikát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.

 

Elkészítés:

1. A tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük.

2. Közben mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a húst. Rátesszük a hagymát és a paprikákat, megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.

3. A húsra öntünk kb. 1 dl vizet, belekeverjük a krémsajtot, a reszelt sajtot és rámorzsoljuk a kékpenészes sajtot. Megszórjuk a petrezselyemmel, a sajt olvadásáig (kb.5 perc) kíméletesen forraljuk.

4. Tányérra tesszük a tésztát, mellé a sajtos csirkemellet, és megszórjuk a zúzott, pörkölt dióval. Párolt zöldség illik hozzá.

 

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

 

Ez a recept a receptmagazinban jelent meg

 

 



 

HÁZIKÓ

Beküldte: tmari28

 

 

Veszünk 1 darab diós tortalapot, 2 csomag ostya tortalapot.

 

Krém:

8 dl tej, 9 evőkanál liszt, sűrűre főzzük, és hagyjuk teljesen kihűlni. 25 dkg margarint, 10 dkg vajat, 30 dkg cukorral, 2 cs. vaníliás cukorral, habosra keverjük. Ha a krém kihűlt, a kettőt összekeverjük. Az ostyalapokat hosszában kétfelé vágjuk, a diós tortalapot is hosszában, de háromszög alakúra. Töltéskor a 3 ostyalapot egymás mellé teszünk, és rákenjük a krémet. Utána a középsőre ráhelyezzük a háromszög alakúra vágott diós tortalapot, a két ostyalapot ráhajtjuk és kész a házikó.

Az ostyalapok alá zsírpapírt teszünk és külön - külön szorosan becsomagolva a házikókat hűtőbe tesszük, lefagyasztjuk. 

Mivel nem tudom, hogy kész diós süteményt lehet -e kapni, egy jó receptet mellékelek hozzá. 

 

 

 



 

 

Hévekknédli

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 

70 dkg liszt

4 csapott teáskanál só

4 dkg élesztő (+2 dl tej +1 csipet cukor a felfuttatáshoz)

1 tojás sárga

3-4 evőkanál olvasztott zsír (ezt is belegyúrjuk a tésztába!)

langyos víz

búzadara

zsír a kenéshez

 

Elkészítés:

A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át langyos helyen kelni hagyunk. A tésztát 4 részre vágjuk, és minden egyes darabot 20x30 cm téglalappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, és egyenletesen megszórjuk búzadarával, majd felcsavarjuk, mint egy bejglit. Közben a csavarást is megcsavarjuk, végül megkötjük, mint egy csomót, így a tészta szép csiga alakot fog formázni. Ha mind a 4 tésztadarabot felcsavartuk, megtekertük és megcsomóztuk, előveszünk egy 5-6 literes lábast. A lábas aljába egy kör alakú sütőpapírt vágunk, a lábas falait pedig kizsírozzuk. A lábasba beletesszük a megtekert csigákat, majd lefedjük, és fél órát tovább kelesztjük. Ha a fél óra lejárt, a kezünkkel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk fél bögre langyos vizet. Újra lefedjük a lábast, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 1 órán át lassan sütjük. 45 perc után levesszük a lábasról a fedőt, és ha már rózsaszínű a tészta, fedő nélkül sütjük tovább tűpróbáig. Ha elkészült, még forrón egy jénaira borítjuk, és a csigákat szétszedegetjük, hogy a tálalásig ehető hőmérsékletűre hűljön. Forró babgulyással tálaljuk.

 

Megjegyzés:

A recept Mirza (Morzsálós) –tól származik!

 

 



 

Hideg túrógombóc málnaöntettel

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 

40 dkg túró

1 rúd vanília

4 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db citrom reszelt héja

8 dkg babpiskóta

6 dkg darált dió

 

Az öntethez:

 

10 dkg málna

 2 evőkanál méz

 

Elkészítés:

 

A túrót áttörjük. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a vanília kikapart belsejét és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a túróval, majd belekeverjük a durvára összetört babpiskótát. Legalább 30 percre félretesszük pihenni. Az öntethez összetörjük a málnát, elkeverjük a mézzel. Tálaláskor gombócokat formálunk a túrós masszából, a dióban megforgatjuk. És a málnaöntettel tálaljuk.

 

Elkészítési idő: 20 perc, nem számítva a pihentetést

 

Megjegyzés:

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. Fotó: Komáromi Zoltán

 



 

Hólabda

Beküldte: Ancika02

 

Elkészítés:

 

6 tojás sárgáját 30 dkg cukorral 2 evőkanál kakaóval és 9 kanál forró vízzel gőz fölött habosra keverünk. Adunk hozzá 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a 6 tojás kemény habját. Nagyméretű kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Töltelék: 1 liter tejet 5 evőkanál liszttel sűrűre főzünk. Hozzáadunk 25 dkg vajat, amit 25 dkg porcukorral 1 csomag vaníliával kikavarunk, majd a kihűlt péphez keverjük. A krémmel megkenünk minden kiszaggatott tésztát, a maradékba belemorzsoljuk a leeső részeket. Miután megkentük az összes darabkát, a tésztás krémből minden darabra halmokat rakunk. Tetejére olvasztott csokoládét csurgatunk.

Ma megsütöttem a német krémest, (v. Intelligens) van pár képem a fázisokról. Megpróbálom feltenni, hátha nem dob le megint a net.   

 

 

 




 

Húspogácsa bacon gyűrűben

Beküldte:Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

1 zsemle

1 fej vöröshagyma

35 dkg darált hús

2 tojás

bors

rozmaring

20 dkg bacon szalonna

fogpiszkáló

gyorsfagyasztott hasábburgonya

 

A száraz zsemlét vízbe áztatjuk, és jól kinyomkodjuk. A zsemlét, a hagymát és a húst ledaráljuk. Egy nagy tálba, a megpuhult ledarált zsemlét, a darált húst, a hagymát, a tojást, sót, borsot és őrölt rozmaringot összekeverünk. Nedves kézzel egyforma gombócokat formázunk, majd kicsit ellapítjuk. Minden egyes húspogácsát baconnal körbe tekerünk, és fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essen szét. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a pogácsákat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Hasábburgonyát adunk mellé.

 

 

 



 

Hűtött süti, vagy angyal torta recept

Beküldte: eicu

 

Hozzávalók

 

1. réteg

 

3 egész tojást, 5 evőkanál porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot és 1/3 csomag zselatint.

 

2. réteg

 

3 egész tojást 5 kanál porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 2 evőkanál, kakaót és 1/3 csomag zselatint.

 

3. réteg

 

2 doboz tejföl 5 kanál porcukorral habosra keverünk, 2 csomag vaníliás cukrot és 1/3 zselatint adunk hozzá.

 

Zselatin:

 

3, 5 dl vízben 3, 5 kanál zselatint felfőzünk, és 3 részre osztunk a fentiekhez.

 

Közepes tepsit vagy nagy tortaformát kivajazunk és beleöntjük az első réteget. Hűtőbe tesszük, és ha megdermedt, akkor ráöntjük a második réteget. Azt is hagyjuk megdermedni. Majd a harmadik réteget is.

 

Tetejére puha húsú gyümölcsöt teszünk, rózsaszín gyümölcskocsonyával bevonjuk.

A tepsis változatot szép kis kockákra vágjuk. 

 




 

 

ISCHLER

Beküldte: Csipkerozsi

 

Hozzávalók: (omlós)

 

40 dkg. liszt

2 ek étkezési keményítő

10 dkg. zsír

15 dkg. margarin

3 ek. porcukor

2 tojássárga

fél cs. sütöpor

1 citrom héja

2 ek. citromlé

10 dkg. dió

csipet só

 

tölteni:

hecsedli lekvár

10 dkg. étcsoki

10 dkg. vaj

 

tetejére:

 

15 dkg. étcsokoládé 

           

 

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, meg a többi hozzávalóval, és összegyúrjuk. Erősen porhanyós tésztát kapunk, tehát ne gyúrjuk sokáig.  Pihentetni nem kell. 2-3 mm. vastagra nyújtjuk, korongokat szúrunk ki. Miután megsültek, a korongok felét vékonyan megkenjük lekvárral, a többit meg csoki krémmel. A csoki krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk a csokit, (kis lángon), majd hozzákeverjük a vajat. Összeborítunk egy lekváros meg egy krémes korongot, végül csoki mázzal bevonjuk

 



 

Kakaós málé

Beküldte:Borcsimama

 

 

 

Hozzávalók:

 

 4 dl kukoricadara vagy kukoricaliszt

 4 dl liszt

 3 dl cukor

 1 teáskanál szódabikarbóna

 csipet só

 6 dl joghurt vagy kefir

 2 dl olaj

 1 tojás

 kakaó

 

Elkészítés: A szilárd hozzávalókat alaposan összekeverem (liszt, dara, cukor, szódabikarbóna, só), majd külön a folyadékot (joghurt, olaj, tojás). Ezután összeöntöm, és még egyszer kikeverem. 3/4-ét kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm. A maradékhoz kakaót keverek, majd ezt is a tepsibe öntöm. Előmelegített, igen forró sütőbe teszem (200 fok). Amint a teteje megszilárdult, letekerem 150 fokra, tűpróbáig sütöm.

 



 

Kaporleves

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

2 csokor kapor

1 közepes hagyma

2-3 evőkanál olaj

1 doboz (2 dl) tejföl + 1 evőkanál liszt (a habaráshoz)

2-3 evőkanál liszt

2 teáskanál pirospaprika

pár szem köménymag

4-5 szem egész bors

1 teáskanál szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt bors

6 tojás

ecet

 

Elkészítés:

1.) Az olajat felmelegítjük egy lábasban, beletesszük az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.

2.) Lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a felaprított kapor háromnegyed részét. Visszatesszük a tűzre, kicsit megforgatjuk, rászórjuk a lisztet, és néhány percig pirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen oda! Fehér színű maradjon!)

3.) Megszórjuk piros paprikával és jól összekeverjük.

4.) Ezután felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Beleszórjuk a borsot, a köménymagot, a szerecsendiót, az ételízesítőt és felforraljuk. Néhány percig lassan főzzük.

5.) 1 evőkanál lisztet 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre keverünk egy csészében. Hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel simára keverjük és belekeverjük a levesbe. 1-2 percig csendesen forraljuk, nehogy összeugorjon a tejföl.

6.) Elkészítjük a buggyantott tojást. Egy 3 literes lábast háromnegyed részig megtöltjük vízzel. Beleteszünk 2 evőkanál 10%-os ecetet, 1 teáskanál sót és egy csapott teáskanál cukrot. A vizet felforraljuk, amikor forr, levesszük a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Egy kisebb merőkanálba beletesszük egyenként a tojásokat, és onnan óvatosan a fazékba engedjük. (fontos, hogy a tojások ne essenek szét!) Lassan 6-7 percig forraljuk, és egy lapos kanállal minden tojás alá nyúlunk, hogy ne tapadjanak le az edény aljára. Egy szűrőkanállal kiszedjük a tojásokat és beletesszük a levesbe, és az egészet 1-2 perc alatt óvatosan összefőzzük.

7.) Tálalásként minden tányérra egy csipet kaprot szórunk díszítésképpen.



 

Káposztás kapucni

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 

főtt burgonya,

liszt,

tojás,

káposzta,

só, bors, cukor, olaj,

tejföl.

 

A megfőzött, meghámozott burgonyából, liszttel, tojással, sóval, kevés sütőporral tésztát gyúrunk.

A káposztát reszelőn legyaluljuk, majd kevés olajon megpirított cukron, arany barnára dinszteljük. Ízesítjük, sóval, borssal.

 

A tésztát cipókra osztjuk, kisodorjuk és gazdagon megtöltjük káposztával. Feltekerjük, mint a beiglit és olajjal kikent tepsibe fektetjük egymás mellé a töltött rudakat.

Sütés előtt tetejüket tojássárgájával, tejföllel kenjük meg, és kb 10 cm-es szeletekre vágjuk fel, hogy jobban átsüljön.

Kb. 40 percig /gázsütőben nagy lángon/ sütjük, amíg a teteje szép aranysárga lesz!

 

Nagyon laktató és finom! Mindenkinek jó étvágyat!

 

 

 




 

Kapros-juhtúrós csirkemell paradicsommal

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

2 egész csirkemell

20 dkg mozzarella

20 dkg juhtúró

3 db közepes paradicsom

friss kapor

bors

kevés olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A csirkemellet vágjuk középen ketté, majd - hogy ne legyenek túl vastag szeletek - éles késsel nyissuk ketté őket. Kicsit megklopfolhatjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés olajat öntsünk egy serpenyőbe, és ezen süssük elő a húst, fehéredésig. A juhtúrót keverjük össze a kaporral, és kenjük meg vele vékonyan (3mm) a húsokat. A mozzarellát vágjuk fél centis szeletekre, és fedjük be velük a hússzeleteket. Ugyanígy járjunk el a paradicsommal is. Pakoljuk őket tepsibe, öntsünk alá kevés olajat, és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amikor már szépen megpirult a sajt, kivehetjük. Köretnek választhatunk rizst vagy vele sült burgonyát is.

 

 



 

Kapros túrós csusza

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 50 dkg csuszatészta

 50 dkg túró

 5 dl tejföl

 15 dkg szalonna

 1 csokor apróra vágott kapor (esetleg szárított)

 1 gerezd fokhagyma reszelve

1-2 petrezselymes ízkocka

 só

 olaj

 

Elkészítés: Forró olajon barnára pirítom a tésztát (csusza, kocka, szélesmetélt a jó), majd felöntöm vízzel és megfőzöm. Egy tálkában összekeverem a túrót és a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát, az ízkockákat, és ízlés szerint sózom. A szalonnát apróra kockázom és közben megpirítom. A tésztát leszűröm, és a túrós keveréket ráhalmozom. A forró szalonnát erre teszem rá, hadd sisteregjen, úgy az igazi! És kész. A zöld-ízek miatt nem telít annyira, mint a hagyományos változat.

 

 



 

Kapros-túrós lepény

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

7 dl rétesliszt

1 mokkáskanál só

1 dl cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 tasak élesztő (25 g friss élesztőnek megfelelő)

1 dl langyos tej

10 dkg sütőmargarin vagy vaj megolvasztva

2 tojás + 1 tojás a kenéshez

 

A töltelékhez:

 

 

75 dkg félzsíros túró

2 db tojás

10-15 evőkanál cukor (ki mennyire édesszájú)

1 csomag vaníliás cukor

1 nagy csokor kapor

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet meglangyosítom a mikróban. Hozzákeverem a sót, cukrot, vaníliás cukrot, élesztőt. A langyos tejjel elkevert margarint és a tojást hozzáadom, jól összegyúrom (jól nyújtható tésztát kell kapnunk). Ha nem akar összeállni, akkor egy pici langyos tejet tegyünk hozzá, ha nagyon ragadós, híg a tészta, akkor még lisztet kell beleszórni. Langyos helyre teszem kelni ezután a tésztát. Kb. 40-50 percig kelesztem.

 

Közben elkészítem a tölteléket: a 2 tojást szétválasztom, a fehérjét felverem kemény habnak. A túrót villával szétnyomkodom, megszórom a cukorral, vaníliás cukorral, és egy kicsit állni hagyom. Hozzáadom a tojássárgáját, jól kikeverem. Ha nagyon nehezen keverhető, akkor egy-két evőkanál tejet hozzá lehet adni lazításnak. Az apróra vágott kaprot is beledolgozom. A felvert tojásfehérjét több részletben adom hozzá, hogy ne nagyon törjön össze.

 

A megkelt tésztát deszkára borítom, elfelezem. Egy közepes tepsit (kb. 20-35 cm) kibélelek sütőpapírral. Az egyik tésztalapot kinyújtom a tepsi méretére, belehelyezem. Rásimítom a tölteléket, és ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot is. Ezután egy kicsit (kb. 20 percig) kelesztem. A tésztát villával megszurkálom, tojással megkenjük a tetejét.

 

Előmelegített sütőben kb. 180-190 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük világos arany barnára.

 

 



 

Kefires töpörtyűs pogácsa

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 

 40- 45 darabhoz:

 30 dkg tepertő

 50 dkg finomliszt

 2,5 dkg élesztő

 1+1 tojás

 2,5-3 dl kefir (joghurt, aludttej)

 

Elkészítés

 

A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk.

Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!

Megjegyzés

 

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva

1 darab: 88 kcal

 

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.



 

Kekszes almás1.

Beküldte:Magdi67

 

Hozzávalók:

 

1kg alma

8dl víz

20dkg cukor

3cs vaníliás pudingpor

50dkg háztartási keksz

Tetejére:

3-4ek kakaópor

4ek porcukor

5dkg vaj

8-10ek víz

 

Elkészítés.

 

Az almát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3dl vízzel kikeverjük,az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel, és rá kenjük a krémet.

A tetejére szintén keksz kerül.

A kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz fölött felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk,majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük.

 

Ha kihűl egy éjszakára tegyük hűtőbe,másnap

 



 

Kelt ostoros rétes

Beküldte: Barta_maca

 

 

Hozzávalók

 

A tésztához:

 

60 dkg liszt

3 tojássárgája

3 evőkanál olaj

3 csapott evőkanál cukor

4 dl langyos tej

5 dkg morzsolt élesztő

1 mokkáskanál só

 

A töltelékhez:

 

25 dkg margarin

20 dkg cukor

3 evőkanál kakaópor.

 

Elkészítés:

 

A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és hagyjuk kelni.  Addig elkészítjük a tölteléket.

A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is.

A tésztát 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként kinyújtjuk vékonyra, és a kakaós krémmel megkenjük vékonyan.

Mindet felcsavarjuk, és kétszer hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két "kalácsot" egy kb. 30*20 cm-es kivajazott tepsibe fektetjük.

 

Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben kis lángon kb. 35 percig süssük.

 

Én olyan vékonyra sodrom, amilyenre csak tudom. Szerintem annál finomabb.



 

Kenyérsütés Borcsimama módra

 

 

 

Leírom, hogy hogyan csináljuk ketten a kenyeret a gépemmel:

 

A gépbe beteszem az anyagokat:

a mérőkanál kisebb felével 3 kanál só

a nagyobb felével 1 kanál cukor

1 tojás,

2,5 dl víz(ti tehettek bele tejed, Dávidom miatt sütjük így a lányommal)

öreg tészta, (amit az előző kenyérből lecsippentek, kb. 15-20 dkg) szét szaggatom, úgy teszem bele,

2 púpozott ek. zsír (ezt is Dávid miatt, egyébként 2 ek olajat ír a rp.)

60 dkg sima liszt (van amikor úgy csinálom, hogy 50 dkg sima, 10 dkg graham liszt)

3 ek krumpli pehely

1 kiskanál búzasikér (szejtán)

majd mindezek tetejére morzsolok 1 dkg élesztőt.

 

A gép programját 3óra 5 percre állítom, s elindítom, majd amikor a gépen 1,25 perc van kiírva, akkor kiveszem a tésztát a gépből, (lecsípek  belőle a következő alkalomra egy darabot, ezt egy porcelán tányérban nejlon zacskóval lefedve hűtőben tárolom,) átgyúrom, megformázom a kenyeret, beteszem a kacsasütőmbe, három helyen bevágom pengével, s hagyom még itt kelni 1 óra hosszat, majdnem betölti az egész sütőt.... akkor spricnivel bespriccelem, beteszem a sütőbe,. amit 200 fokra állítok, s hagyom sülni (közben persze lesegetem, hogy nehogy nagyon megsüljön) kb. 45-50 perc múlva elkészül, kiveszem a kacsasütőből, bespriccelem, újból vissza a sütőből, természetesen már nem a kacsasütővel, csak úgy a rácsra, 1-2 percig még pirítom, majd ha jó a színe, kiveszem, fa rácsra rakom, megspriccelem megint s hagyom kihűlni.

 

Ja még elfelejtettem, hogy a sütő aljába egy kis fémedénybe teszek vizet, hogy gőz is legyen a sütőbe.....

 

Kb. ennyi.... a kenyér alap receptjét Limara pékségében találtam.... de azután én így alakítottam tovább a saját részünkre.... 

 

 Azért még annyit, mivel a lisztek sem mindig egyformák, meg szoktam nézni, hogy elég jó-e a tésztája, nem nagyon lágy-e, vagy nagyon kemény.... nem szabad sem lágynak, sem túl keménynek lennie....  egy idő után érzi az ember, hogy mikor jó... de alágy tészta nem jön fel, szétlapul!!!

 

A kacsasütőt imádom....... mert ebben tudok igazán szép kenyeret sütni.... lehet, hogy egyszerűen tepsiben is megsülne ilyen szépre, de addig nekem sem sikerült, míg nem vettem ezt a sütőt.....megérte az akkori árát 5 e Ft volt .... mostanság vettem a lányomnak egyet, kicsit más mint az enyém, az enyém tetején van egy fém rész, ami lyukas, a lányomé meg jénai tetejű, de az alja olyan mint az enyém.....

 



 

Kinder tej-szelet

Beküldte: Vali531

 

Hozzávalók

 

25 dkg cukor,

5 dkg margarin,

2 evőkanál kakaó,

2 evőkanál méz,

2 tojás,

pici só - ezeket gőz felett felfőzni.

 

45 dkg vegyes lisztbe 1 teáskanál szódabikarbónát keverünk, majd a krémhez adjuk. Két lapot sütünk belőle.

 

Krém

 

7dl tej,

1evőkanál rétesliszt,

2 vaníliás cukor,

3 tejszínes puding, felfőzni, még forrón bele 2 dl tejfölt, 20 dkg rámát, 20 dkg porcukrot.

 

A lapokat ezzel megtöltjük.



 

KINDER PINGUI KOCKA

beküldte:tmari28

 

Hozzávalók:

egy 38x25 cm-es tepsihez:

A tésztához (2 lap):

6 tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál víz

6 evőkanál liszt

4 evőkanál kakaópor

4 evőkanál  olaj

1 kávéskanál fahéj (aki szereti, én kihagytam)

1 csomag sütőpor

A krémhez:

8 dl tejszín

2 x 1 dkg zselatinpor

14 dkg porcukor

1 rúd vanília

A csokoládétöltelékhez:

15 dkg étcsokoládé

7 dkg vaj

1 teáskanál  olaj

A csokoládémázhoz:

15 dkg étcsokoládé

7 dkg vaj

1 teáskanál  olaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit felezve két lapot sütök. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleteszem az olajat, vizet és a sütőporos-kakaós lisztet is. Az első laphoz sütőpapírral bélelem a formát, hiszen azt ki kell vennem belőle. Elsimítom a tésztát a papíron, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm. Kicsúsztatom a tepsiből, és hűlni hagyom. Amíg sül, összekeverem a második lap tésztáját. A tepsi alját kikenem és lisztezem, így kerül bele a tészta, amit sütés után benne hagyok kihűlni.

A krém hozzávalóit is felezem, két menetben készül. A vaníliarúd belsejét kikaparom és elmorzsolom a porcukorral. 10 g zselatint 4 evőkanál vízzel elkeverek, és kis lángon melegítve feloldom. 4 dl tejszínt habbá verek 7 dkg vaníliás porcukorral, pár kanállal a zselatinhoz keverek belőle, majd az egészhez öntöm, alaposan átkeverem. Gyorsan a tepsiben lévő lapra kenem, elsimítom és beteszem a hűtőbe 10-15 percre.

A csokitöltelékhez 7 dkg vajat felolvasztok egy kis lábosban az olajjal, leveszem a lángról és beledobom az összetördelt csokit. Kézi habverővel keverem, míg a csoki elolvad. A hűtőből kivett süti krémjére öntöm, egyenletesen elsimítom, visszateszem a hűtőbe.

A krém másik felét is elkészítem az előzők szerint, és a közben megszilárdult csokis rétegre kenem, befedem a másik piskótalappal, picit rányomkodom. Erre kerül a csokimáz, ami ugyanúgy készül, mint a középső csokoládés réteg.

Egy éjszakára (vagy legalább 2-3 órára) hűtőbe teszem.

Megjegyzés:

Teljesen olyan mint a boltban vásárolható kiscsoki. Finom lett.

A receptet és a fotót Szabina5 küldte. Köszönjük!

 

 

Kókuszkocka  (Anyuka) 

 beküldte: tmari28

 

3 (4,5) dkg margarint, 2 (3) egész tojást, 15 (27) dkg cukrot, 2 (3) kanál mézet habosra keverünk. 28 (42 ) dkg lisztben 1 (1,5) kávéskanál szalalkálit alaposan elkeverünk (legjobb a liszttel átszitálni), hozzákeverjük az előzőleg kikevert masszához, majd 2 (3) dl tejet beledolgozunk. A nagyobb adag nagy gáz tepsibe való. 

Zsírpapírral kibélelt, vagy kizsírozott, lisztezett tepsiben sütjük arany barnára, ha kihűlt, felkockázzuk.

 

Máz:

 

25 (37) dkg cukrot, 22 (33) dkg margarint, 3 (5) kanál forralt tejet, ½ (3/4) dl rumot 3 (4,5) dkg kakaót összeforralunk, 2 percig főzzük.

A tésztakockákat beleforgatjuk a mázba, majd cukros kókuszreszelékbe. (Kb. 20-25 dkg. reszelék kell a nagy adaghoz)

Gyúródeszkára rakjuk, ha megszikkadt, utána lehet tányérra tenni.

A nagyobb adag nagy, mély gáz tepsibe való.

 



 

Kókuszos mézes zserbó 

beküldte: Magdus50

                                                                        


Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
20 dkg porcukor
1/2 l tej
5 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kókuszreszelék
baracklekvár
tetejére csokimáz

Elkészítés:
1. A tojást, a cukrot, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzzük.                                                                                                               

2. A szódabikarbónával elkevert lisztbe tesszük a forró mézesmasszát, összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és sütőpapírral kibélelt nagytepsiben,                   közepes lángnál világosra sütjük.                                                                                                                                                                

  3. A vajat a porcukorral habosra keverjük.                                                                                                                                                               

4. A tejet liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. Még melegenbelekeverjük a kókuszreszeléket. Megvárjuk, amíg kihűl, éskanalanként a vajas porcukorhoz keverjük.                                                                                                                                                                      

 

5. Az alsó lapot megkenjük baracklekvárral, rá jön a következő lap,amire a kókuszos krém kerül. Rátesszük a harmadik lapot, a                tetejéreolvasztott ét-tortabevonót vagy csokimázat teszünk.       

 

 

 



 

 

Kókusztekercs

Beküldte: Magdi67

 

 

Hozzávalók:

 

• Kakaós tészta:

• 30 dkg darált keksz

• 10 dkg porcukor

• 2 evőkanál kakaópor

• 1-2 evőkanál rum

• annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz

• Kókusztöltelékhez:

• 10 dkg kókuszreszelék (1-2 evőkanállal félreteszünk belőle a tekercs külsejére)

• 10 dkg olvasztott margarin

• 15 dkg porcukor

• 1 vaníliás cukor

 

Elkészítés:

 

1.Jól összedolgozzuk a kakaós tésztát.

2.A töltelékhez valókat habosra kikeverjük.

3.Ezután egy darab folpackot vágunk le, kiterítjük az asztalra.

4.A tésztát nyújtófával kb. 1cm vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk.

5.A fólia tészta nagyságú közepét meghintjük egyenletesen a félretett kókuszreszelékkel.

6.A tésztát ráfektetjük a kókuszos fóliára.

7.A tésztára egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket.

8.A fólia segítségével szépen feltekerjük a kókusztekercset.

 




 

Kolbászos nokedli

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

kb. 30 dkg savanyú káposzta

ízlés szerinti lágy füstölt kolbász

nokedli (szokásos módon készítve ) 4-5 személyre

 

Elkészítés:

 

Hagyományos módon nokedlit készítünk. Ízlés szerint friss füstölt kolbászt - ami még puha - egy kicsit zsírjára sütni, majd a kolbászt félretenni.

 Ezen a kolbászzsíron az egyszer kimosott savanyú káposztát megdinszteljük (lehet egy pici vizet is alátenni, és célszerű a káposztát kicsit összevágni). Amikor a káposzta kész, összekeverjük a kolbásszal, és a végén a nokedlivel.

 




 

Konyakos kacsasült

Beküldte:Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

egy pecsenyekacsa, egy nagy fej vöröshagyma, 8 deka füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, 2 deci vörösbor, fél deci konyak, 3 pecsenyekacsa-máj, 4 deka vaj, 1 deci olaj, egy csokor zöldpetrezselyem, 2 babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, pici őrölt bors, só.

 

Elkészítése:

 

a kacsát besózzuk, borsozzuk és egy tűzálló edénybe tesszük. A negyedekre vágott hagymát a kockákra vágott, kiolvasztott szalonnazsíron kissé megpirítjuk. Meghintjük liszttel, ráöntjük a vörösbort, kevés vizet adunk hozzá, majd a kacsa alá öntjük. Babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, konyakkal ízesítjük, és a sütőben nem erős tűzön ropogós-puhára sütjük. A kacsamájakat kevés vajban megpirítjuk, összetörjük, és a kacsa leszűrt levébe keverjük. A kacsát feldarabolva ezzel a mártással, és pirított burgonyával kínáljuk.

 



 

Kuglóf tészta

Beküldte: Barta maca

 

Hozzávalók:

 

50 dk liszt

10 dk porcukor

2 dk élesztő

4-5 dl tej

4 tojássárgája

10 dk  ráma

1 vaniliás cukor

csipet só.

 

 

Ezeket lágy kelt tésztává gyúrom.  Belerakom egy jó nagy tepsibe, és megszóróm friss magozott cseresznyével.

 

Ha kell a cseresznyét előtte megcukrozom. Most olyan édes a mienk, hogy nem szükséges.  Ezt a tésztát év közben más gyümölccsel is csinálom.

 



 

Kukucskálós túrós

Beküldte: Eicu, Andi konyhája oldalról származó recept

 

 

Hozzávalók

 

12,5 dkg margarin,

20 dkg liszt,

3 ek. kakaó,

15 dkg cukor,

2 egész tojás,  

1/2 cs. sütőpor.

 

Összegyúrni és golyókat formálni belőle, majd kikent tepsibe hézagosan tesszük. Erre öntjük a következő masszát.

 

50 dkg túró, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg margarin, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérje habbá verve a végén kerül bele!

 

Összekeverni és ráönteni a golyókra. Előmelegített sütőbe tesszük, szép lassan sütjük. / tűpróba! /

 

 




Kürtös kalács

beküldte tmari28

 

 
 
 
 
 
hozzávalók 6 főre 
  • 75 dkg liszt (nálam fele-fele arányban sima és tk tönkölyliszt, de rád van bízva)
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 4 ek cukor (nálam nádcukor)
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só
  • cukor
  • darált dió

story 

Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot.
Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy titkom :D Nem használok se fából készült formát, se szenet, sőt mégcsak szabad ég se kell az enyémhez. És 99%-os. :D Az az egy 1% a szabadon sütés hangulata, de majd az is meglesz nyáron.
Egyelőre meg itt vannak ők: a kalácskáim. Ezek most diósan készültek, mert nekem ez a kedvencem, de persze lehet sima cukorban is megforgatni, esetleg tört mandulában, kókuszban stb.
Az első fontos lépés, hogy a házban lelhető összes wcpapírt kutassuk fel, majd szörnyű kínok között végezzünk velük: magyarán fosszuk meg a gurigájuktól. Ez lesz a forma. ;) Ezután alufóliával csomagoljuk be őket, úgy, hogy egy pici a belső részükre is jusson. Majd lássunk neki a tésztának. :D

elkészítés 

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. (Nálam ez fél óra volt a forró sütő felett.)
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és 2,5-3cm-es csíkokra vágjuk. A hossza a guriga vastagságától függ.
  3. A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
  5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
  6. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.

ajánlat 

Elkészíthető fehér búzalisztből is, forgatható mákba, dióba, mandulába, kókuszba, fahéjba stb. Mind-mind nagyon finom. 

 

 

 

Lasagne

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

1-1,50 kg darált hús,

4 gerezd fokhagyma,

1 közepes fej vöröshagyma,

bazsalikom,

paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),

kb. 1/2 liter tej,

3-4 evőkanál liszt,

kb. 8 dkg vaj,

só,

olaj,

1 csomag (50 dkg) lasagne tészta

 

Elkészítés:

 

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva közép meleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).

 



Linzer és isler

A receptet begyűjtötte tmari

Linzer és isler / saját recept!

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1.5 zacskó sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, reszelt citromhéj 

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 - 4  mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük.

A linzerhez a "tetőt" úgy készítsük, hogy a kiszaggatott tészta közepét a habzsákunkon használt csővel szúrjuk ki és úgy süssük készre.

Ha kihűlt, töltsük meg őket habzsákból kinyomott baracklekvárral. A linzert porcukorral tálaljuk, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba.

Ebből a mennyiségből kb. 1.5 kg kész sütemény lesz.

   

 

 

Leveles tésztába csavart virsli

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

- 1,2 kg leveles tészta

- 1,2 kg virsli vagy füstölt kolbász (lehet vegyesen is)

- 1 tojás

 

A leveles tésztát kinyújtom. A tojást elkeverem és lekenem vele a kinyújtott tésztát, derelyevágóval két ujjnyi vastag csíkokra felszeletelem,és belecsavarom a virslit vagy a kolbász

 

Ha nagyon vastag a kolbász el lehet vágni félbe. Tepsibe teszem nem túl közel egymáshoz.15 percig hideg helyen pihentetem,majd előmelegített sütőben sütöm.

 

 




 

Madártej szelet

Beküldte: Borcsimama

 

 

Tészta:

 

- 8 tojásfehérje

- 8 ek. cukor

- 8 ek. liszt

- fél csomag sütőpor

 

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet,sütőpapíros tepsiben sütöm.

 

Krém:

 

- 8 tojássárgája

- 2 cs. vaníliás pudingpor

- 1 ek. liszt

- 8 dl tej

- 20 dkg porcukor

- 25 dg margarin

 

Teteje:

 

 - 3 dl tejszín (Hulalá)

 

A tojássárgájából,pudingporból,lisztből,tejből sűrű krémet főzök. A margarint kihabosítom a porcukorral és összekeverem a kihűlt főzött krémmel. A krémet a tésztára símítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.       

 



 

Máktorta

Beküldte:Borcsimama

 

10 dkg liszt,

 17 dkg darált mák,

 15 dkg vaj,

 4 tojás,

 8 dkg kristálycukor,

 6 dkg porcukor

 0,7 dl tej,

 3 cl rum,

 1 zacskó vaníliás cukor,

 fél citrom leve,

 csipetnyi só

 

A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, sót, a tojások sárgáját, a citromlevet, a vaníliás cukrot, majd a darált mákot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a lisztet, majd a tejet is. Összekeverjük a mákos masszával, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk. Közepesen forró sütőben tűpróbáig sütjük.



 

Máktorta tejfölös mázzal

 

beküldte:magdi 

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:
250 g liszt
1,5 teáskanál sütőpor
70 g cukor
100 g vaj
1 egész tojás

A mákos töltelékhez:
170 g darált mák
100 g búzadara
5 dl tej
120 g cukor (6-7 evőkanál)
100 g hideg vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj
5-6 csepp mandula aroma (elhagyható)

A mázhoz:
4 dl tejföl
3 tojás szétválasztva
100 g cukor

Elkészítés:

1. Először a mákos tölteléket készítem el. A mákot, búzadarát, a cukrot és a vajat a tejjel együtt egy lábasba teszem, és folyamatos kevergetés közben melegítem, enyhén felforralom. Leveszem a tűzről, és belekeverem a tejfölt, az olajat és a mandulaaromát is, majd lefedve félreteszem.

2. A lisztet és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojást, hozzáadom a vajat és a cukrot, és sima tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd kibélelek vele - 2 cm-es peremet hagyva- egy kivajazott kapcsos tortaformát. Egyenletesen rásimítom a mákos masszát, és 180 fokon kb.20 percig sütöm.

3. Ezalatt elkészítem a mázat. A fehérjét kemény habbá verem, a tojássárgáját kikeverem a cukorral és a tejföllel, majd óvatosan beleforgatom a habot is. A tortát kiveszem a sütőből, és rásimítom a tejfölös masszát. További 30 percig sütöm. Akkor kész, ha szép aranybarnára pirul a teteje, és enyhén remegő állag van.

 



 

Málnás limonádé

Beküldte:Borcsimama

 

 

30 dkg málna

10 dkg porcukor

1 citrom leve és reszelt héja

1,5 liter + 1,5 dl víz

 

A málnát a porcukorral és a citrom levével, héjával összeturmixolni, hagyni állni egy órát.

 

Ráönteni 1,5 dl forrásban lévő vizet, majd ha kihűlt, éjszakára a hűtőbe tenni. Másnap mehet rá 1,5 liter hideg víz, jól összerázni és leszűrni (a málnamagoktól és a citromhéjtól kell megszabadulni), álomszép színű, savanykás-málnás finom ital lesz a végeredmény.

 

 



 

Márványsajt-falat

Beküldte: Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 30 dkg márványsajt

 1 natúr camping sajt

 2-3 gerezd fokhagyma

 bors

 2-3 evőkanál tejföl)

 12 kifli

 

Elkészítés: A márványsajtot lereszeljük, hozzákeverjük a krémsajtot, apróra vágott fokhagymát, borsot, és ha nem elég kenhető, tejföllel lazítjuk. A kifliket karikára vágjuk, megkenjük a krémmel.

 

 

 

 



 

Márványsajtos-diós rudak

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

 

 50 dkg leveles tészta

 10 dkg márványsajt

 1 marék őrölt dió

 pici tengeri só

 

Elkészítés: A tésztát kinyújtjuk, a felét megszórjuk az őrölt dióval és a morzsolt sajttal. Félbe hajtjuk, majd másfél centis csíkokra vágjuk. Megtekerjük párszor a csíkokat, hogy olyanok legyenek, mint egy fúró feje (:-)), megsózzuk. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Megjegyzés:

Ideális vendégváró vagy borkorcsolya.



 

Mascarponés gyümölcstorta

Beküldte:Borcsimama

 

 

Hozzávalók:

 

 20 dkg darált keksz

 10 dkg vaj

 50 dkg mascarpone

 5 dl tejszín

 3 evőkanál porcukor

 1 csomag habfixáló

 60 dkg gyümölcs (pl. áfonya, málna, ribizli)

 1 csomag piros tortazselé

 

Elkészítés:

A darált kekszet a felolvasztott vajjal morzsává keverjük. Egy kivajazott, kerek tortaforma aljába nyomkodjuk a morzsát, és hűtőbe tesszük. A tejszínt a fixálóval habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és a simára kevert mascarponét. A gyümölcsök harmadát lazán beleforgatjuk a krémbe, amit a kekszes alapra simítunk, majd rászórjuk az összes gyümölcsöt. A tortazselét elkészítjük, a torta tetejére öntjük. Éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni,a tortaforma oldalát csak másnap emeljük le. Mindenkinek kedves egészségére!



 

Meggyes lepény

Beküldte: Marino78

Forrás: Lackó receptes könyve

 

8dkg. vajat habosra keverünk,

hozzáadunk

18 dkg cukrot,

5 tojás sárgáját,

az 5 tojás kemény habját és

15 dkg lisztet.

 

Kizsírozott lisztezett tepsibe öntjük.

1/2kg meggyet a tésztára hintjük.

Szép sárgára sütjük, majd szeletelve porcukorral meghintve tálaljuk.(én a vajat mindig fel szoktam olvasztani használat előtt.)

 



 

Meggyes pite pudingos töltelékkel

Beküldte: Borcsimama

Recept és a fotó Marcsitól származik

Hozzávalók:

 

A tésztához:

45 dkg liszt

fél csomag sütőpor

fél mokkáskanál só

12 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

25 dkg sütőmargarin

2 tojás

1 evőkanál tejföl

 

Töltelékhez:

8 dl meggy lé

5 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

fahéj

1 l magozott, lecsepegtetett meggy

 

A tetejére:

 

1 tojás

 

A tepsi kenéséhez:

olaj vagy sütőmargarin

 

Elkészítés:

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggy léből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is, én a kettőt szoktam vegyesen) a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Félretesszük hűlni.

 

A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon kb. 60 percig sütjük.

 

Megjegyzés:

Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében. Nálunk ez a család kedvence, néha bizony langyosan, kanállal eszik a tepsiből a kis türelmetlenek. :)

 




 

Meggyes pudingos rétes

Beküldte: Zöldtengerszem

 

 

Réteslap persze a hagyományos módon,

A tölteléke:

 

1 liter tejből és két tejszínes pudingból előző nap megfőzött puding ( hogy jól összeálljon ) , 1 üveg kimagozott meggybefőtt , 1 csomag gyorsrizs megfőzve és lehűlve.

Ezeket szépen összekevertem , és a hagyományos módon a réteslapba töltöttem , négy rúd lett belőle , ez fogyott el leghamarabb :-) ..

 



 

Meggymártás

Beküldte: Borcsimama

 

40 dkg meggy,

10 dkg cukor,

6-8 szem szegfűszeg,

egy kis darab fahéj,

1 citrom,

1 dl főzőtejszín,

1 evőkanál liszt,

1 dl vörösbor,

2 dl tejföl.

 

A fűszerekből kivonatot készítünk, a fahájat, a szegfűszeget citromkarikával, egy kis reszelt citromhéjjal kevés vízben felforraljuk, leszűrjük. A magozott meggyel, cukorral, vörösborral és egy csipetnyi sóval a fűszeres levet forraljuk. A habarást a mártáshoz tejfölből és lisztből készítjük: a tejfölhöz a lisztet finoman adagolva kikeverjük, a főző lével hígítjuk, majd a meggyhez öntjük kevergetés közben. Újra felforraljuk, ha szükséges, még lehet cukrozni, citromlével savanyítani. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Önmagában, pirítós kenyérrel és sajttal is jó, de alapvetően főtt húsokhoz szokás tálalni.



 

Mennyei túrós

Beküldte: Szelenit

 

 

Tészta:

 

35 dkg liszt,

25 dkg margarin,

15 dkg cukor,

3 tojás sárgája,

1 vaníliás cukor,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

 

Lisztet elmorzsolni a margarinnal és összegyúrni a többi hozzávalóval. A tésztát felezni, kinyújtani. A tepsi aljára az egyik lap. Közé a töltelék, befedni a másik lappal,megszurkálni és sütni.

 

Töltelék:

 

20 dkg cukor,

1 vaníliás cukor,

2 dl tejföl,

50 dkg túró,

2-3 evőkanál búzadara,

3 tojáshab,

10 dkg kókuszreszelék.

 

A tölteléket robotgéppel összekeverni, a végén beleforgatni finoman a tojáshabot.

 

Nagyon érdekes hogy a kókusz nem érződik ki a túróból. Tapasztalt háziasszonyok sem jönnek rá hogy mitől annyira finom a sütemény! Valami elmondhatatlanul ízletes lesz a sütemény tőle.

 

 

 

 



 

Méteres kalács

beküldte: magdi50

 

 

 

Hozzávalók:

tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
1,5 dl langyos víz
1,5 dl olaj
tojás
1 cs. sütőpor
ekkakaópor

krémhez:
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
10 dkg cukor
csomag főzős puncspuding
4 dl tej

csokimázhoz:
25 dkg étcsokoládé
ekolaj
 
Elkészítés:

1. A tésztához a porcukor felét keverjük simára a liszttel,tojássárgájávalvízzelolajjal és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével verjük habossá. A két részt óvatosan keverjük össze.

2. A tésztát elfelezzük, egyik felét egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. A másik felét a kakóporral elkeverve egy másik őzgerincformába töltjük.

3. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25 percig sütjük, majd kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.

4. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalót sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajas krémet is. A tésztákat felszeleteljük, és mindegyik lapot megkenjük a puncsos krémmel, majd váltakozva egymás mellé helyezzük a sima és a csokis tésztalapokat köztük a krémmel.

5. Hűtőbe tesszük dermedni. Közben elkészítjük a csokimázat. Az étcsokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk a méteres kalács tetején.

6. Miután a máz is megszikkadt, ferdén szeleteljük.
 



 

Mézes süti

Beküldte: Borcsimama

 

 

Tészta:

 

- 10 dkg margarin

- 2 ek.méz

- 2 ek.víz

- 25 dkg porcukor

- 70 dkg liszt

- 1 kk.szódabikarbóna

- 2 db tojás

 

A vizet,margarint,mézet,porcukrot megmelegítem. Ha kihűlt belekeverem a tojást,és a szódabikarbónás lisztet. Ha nagyon lágy lenne egy kevés lisztet lehet még hozzátenni.4 lapot nyújtok belőle. Világos barnára sütöm. Ha kisült egy késsel alávágok még melegen és leveszem a tepsiről.

 

Töltelék:

 

- 25 dkg margarin

- 25 dkg porcukor

- 10 dkg liszt

- 2,5 dl tej

- 2,5 dl víz

- 1 üveg baracklekvár

 

A margarint kihabosítom a porcukorral. A lisztet felfőzöm a tejjel és a vízzel(mint ha pudingot főznék).Ha kihűlt összekeverem a kettőt.

 

Töltés:

 

Lap, lekvár, krém...stb. A legfelső lapot fordítva teszem rá és vékonyan lekenem lekvárral. Másnap lecsokizom a tetejét és szeletelem.       

 



 

Mézes-krémes mazsolával

Beküldte: Borcsimama

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

 15 dkg cukor

 2 evőkanál méz

 3 tojás

 7 dkg sütőmargarin

 A töltelékhez:

 5 dl tej

 10 dkg gríz

 20 dkg porcukor

 10 dkg sárgabarack lekvár

 10 dkg mazsola

 25 dkg sütőmargarin

 A tetejére: porcukor

 

 

Elkészítés: A margarint, a cukrot, a tojásokat, a mézet gőz fölé helyezzük, állandó kevergetés mellett felmelegítjük. Az így felmelegített masszát a liszttel és a sütőporral simára dolgozzuk. Az elkészített tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A mézes lapokat előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.

A grízt a tejjel, a cukorral megfőzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra kikavarjuk.

Alulra teszünk egy mézes lapot, megkenjük a krémmel, megszórjuk

mazsolával. Erre teszünk egy mézes lapot, megkenjük baracklekvárral, erre mézes lap kerül, megkenjük a krémmel és megszórjuk mazsolával, végül rátesszük az utolsó mézes lapot, amit vaníliás porcukorral megszórunk.

 



 

Mozart golyó

Beküldte: Tina64

 

Hozzávalók

 

20 dkg dió (darált)

15 dkg porcukor + 1 vaníliás cukor

15-20 dkg reszelt étcsokoládé

2 ek. baracklekvár

20-25 db kimagozott meggy

 

A hozzávalókat összegyúrom, kis golyókat formálok belőle közepébe meggyet teszek.

 

 Meghempergetni több dologba is lehet:

 - kristálycukor

 - kókuszreszelék

 - kakaópor

 (én színes dekor cukorba szoktam hempergetni)

 

A kész formátumot mignyon papírra teszem és úgy kínálom.

 

Másnapra érik be az íze, nos nálunk a másnapot eddig nem érte meg,

ELFOGYOTT.

 

 



 

Mustáros csirkemell

Beküldte: Vali531

 

 

Elkészítés:

 

A csibemellet felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Mustárral megkenjük mindkét oldalát és lisztbe forgatva olajon hirtelen átsütjük.

Tepsibe rakjuk. 4 dl tejfölt, 2 tojást,1 doboz kukoricát, 15 dkg reszelt sajtot összekeverünk és ráöntjük a húsra. Alufólia alatt 30 perc 180 fokon. Lehet még megszórni reszelt sajttal és mikor levesszük a fóliát kicsit megpirítjuk.

 

Jó étvágyat!

 



 

Muszaka

Beküldte: Zöldtengerszem

Hozzávalók:

 

1,2 kg padlizsán,

2 db vöröshagyma,

2db fokhagyma gerezd

olaj

50 dkg darált hús

1,25 dl száraz fehér bor

2 ek paradicsom püré

fahéj

20 dkg feta sajt

2 ek. apróra vágott petrezselyem

2 tojás

2 ek. vaj

6 dkg reszelt sajt

szerecsendió

2 ek. liszt

5 dl tej

 

Elkészítés:

 

A hagymát megdinszteljük az olajon. A darált hússal tovább sütjük. Felengedjük a borral. Ízesítjük a paradicsompürével, sóval,borssal, fahéjjal, majd a felkockázott fetát ( én ezt nem szoktam beletenni, csak a besamelbe teszek parmezánt, meg a tetejét megszórom vele ) , a tojások fehérjéjét és a petrezselymet is hozzáadjuk. Egy kis sütés után levesszük a tűzről.

A padlizsánokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk és forró olajban mindkét oldalukat megpirítjuk.

A tál alját kibéleljük a sült padlizsánnal, majd egy réteg darált húst terítünk rá, majd újra egy réteg darált hús jön majd újra padlizsán és még egy kis darált hús.

 

A tetejére a következőt állítjuk össze:

 

2 evőkanál vajat felolvasztunk és a két evőkanál lisztet hozzáadjuk világos zsemleszínűre pirítjuk és lassan kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet. Kissé besűrítjük. Langyosra hűtés után belekeverjük a tojások sárgáját,a reszelt sajtot( én parmezánt szoktam beletenni ). Sóval borssal,szerecsendióval ( vagy 1/2 teáskanál fahéjjal ) ízesítjük.

Ezt a szószt öntjük a padlizsános darált húsos muszaka tetejére és sütőben 35-40 percig sütjük. Még a tetejét meg szoktam szórni parmezán sajttal.

Nagyon fincsi , jó étvágyat hozzá mindenkinek :-))