NARAFORGÓ
beküldte: tmari28
Hozzávalók:
Tészta:50 dkg finomliszt,140 g joghurt, 3 evőkanál olaj,1 tojás, 1 evőkanál. cukor, 1,5 teáskanál só, kb 1,8 dl víz, 2 dkg élesztő
Kence: 30 dkg juhtúró,4 evőkanál tejföl, 2 kanál paprika krém
1 tojás és szezámmag a tetejére
A tészta hozzávalóit megdagasztottam és duplájára kelesztettem.A kencéhez kikavartam a juhtúrót a tejföllel és a paprikakrémmel.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam és 4 egyenlő részre osztottam.Az egyik tésztát kinyújtottam 2-3 mm vastagságú,kör alakúra,lekentem a kencével és egy másik kinyújtott lappal befedtem.Egy lisztbe mártott poharat a kör közepére tettem és pizzavágóval felcsíkoztam a tésztát a pohárig.Minden sugarat kétszer megtekertem,fél órát pihenni hagytam majd felvert tojással lekentem és megszórtam szezámmaggal.Előmelegített sütőben 20 perc alatt sült ki.
Nászasszony töpörtyűs-krumplis pogácsája
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
* csipet cukor
* 1 kg liszt
* 5 dkg élesztő
* 2 dl tej
* 1 tojás
* 1 pohár tejföl (2 dl)
* 1 evőkanál libazsír
* 30 dkg töpörtyű vagdalva/darálva
* 5 db közepes, héjában főtt krumpli
Elkészítés
Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel. Közben a tepertőt megdaráljuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, és összegyúrjuk. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Megjegyzés
A recept Szigethy Margittól származik.
Öntött kifli
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók::
8-10 kifli karikára vágva
2 tojás
25 dkg túró
2 vaníliás cukor
fél vagy háromnegyed liter tej
10 dkg vaj
1 csomag mazsola
Ízlés szerinti cukrot kikeverek a 2 tojássárgájával és 5 dkg vajjal, a 25 dkg túróval és a mazsolával.
A tejet felforralom 5 dkg vajjal, 2 kanál cukorral, 1 vaníliás cukorral és ráöntöm a kifli karikákra,
hozzákeverem a túrós masszát. Beteszem egy kivajazott, morzsás jénaiba, tetejére rákenem a két tojásfehérjéből
felvert habot, amibe csak egy picike cukrot és egy egész vaníliát teszek.
Beteszem a sütőbe, és kb. 150 fokon 15 percig sütöm.
Természetesen, ha a hab a tetején erősen pirul, lejjebb veszem a sütőt.
Arra azért figyelni kell, hogy a tej annyi legyen, hogy a kifli beszívja, de se nagyon lucskos, se nagyon száraz ne legyen.
Ordás palacsinta tölteléke
Beküldte: Csipkerozsi
1-2 tojás sárgát fehéredésig kavarunk ízlés szerinti porcukorral.
Hozzáadjuk a villával összetört ordát vagy túrót, majd az apróra vágott kapor zöldet és a habbá vert tojásfehérjéket.
Megtöltjük a palacsintákat.
Orosz túrótorta
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
# 50 dkg tehéntúró,
# 2 dl tejföl,
# 2 tojás,
# 3 evőkanál kristálycukor,
# 1 csomag vaníliás cukor,
# a túró víztartalmától függően 3-4 evőkanál búzadara,
# 10 dkg mazsola,
# 15 dkg darált dió,
# 5 dkg vaj,
# reszelt citromhéj.
# A tál kikenéséhez:
# 1 evőkanál vaj,
# liszt
# A tálaláshoz:
# cukrozott tejföl vagy tejszínhab
A hozzávalókat jól összekeverjük, és kivajazott, kilisztezett tálban közepes tűznél körülbelül negyven percig – tűpróbáig – sütjük, amíg a tetején aranysárga színű réteg nem képződik. Hidegen felszeleteljük, és cukrozott tejföllel vagy tejszínhabbal tálaljuk
Padlizsános-halas szósz
Beküldte: Borcsimama
A recept Dodela-tól származik.
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 doboz olajos hal
1 kisebb hagyma
2 dl paradicsompüré
só
bors
oregánó
bazsalikom
pikáns fűszerkeverék
Elkészítés:
Az olajos halról a levet egy edénybe töltöm, és felhevítem. A hagymát apróra vágva belerakom, és üvegesre párolom. A padlizsánt is kisebb darabokra vágva hozzáadom. Sózóm borsozom, majd egy kicsit összepirítom, aztán felöntöm egy pohár vízzel. Belerakom a többi fűszert, és összefőzöm. Ezután beleöntöm a paradicsompürét, és addig főzöm, míg egy kicsit besűrűsödik. Rizzsel vagy tésztára szósznak nagyon finom.
Palóc csirkeleves
beküldte Borcsimama
Hozzávalók:
3-4 csirke szárny
4-5 csirkemáj
1 paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 húsos zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
20 dkg zöldborsó
25-30 dkg burgonya
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
só
bors
borecet vagy citromlé
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. A csirke szárnyakat rádobva párszor átforgatom, majd felöntöm vízzel. Lefedve, nagy lángon elkezdem felfőzni. Közben a burgonyát felkockázom, és azt is beledobom. Ha a leves felfőtt, kis lángra veszem, és beleteszem a májakat is. (Azért nem előbb, hogy a leves ne legyen a májtól zavaros!) Megfűszerezem, és lassan főzöm tovább. Ha a hús már majdnem jó, akkor dobom bele a borsót, később a felszeletelt paprikát és a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot. Ha már minden megpuhult, újra felfőzöm, és a tejfölben csomómentesre elkevert liszttel behabarom. Ekkor lehet bele még tésztát is főzni, ha még tartalmasabbá kívánjuk tenni levesünket. Megkóstolom, és ha még savanykásabbra akarom, akkor borecetet vagy citromlevet adok hozzá. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Patiszon pörkölt
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 1 közepes patiszon
# 1 kis fej vöröshagyma
# 4 főtt tojás
# tejszín
# pirospaprika
# só, bors
# étolaj
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a pirospaprikát (pörkölt alapot készítek). A patiszont megpucolom, kis kockákra (2x2 cm) vágom, a pörköltalapba rakom, és megsózva fedő alatt puhára párolom. Ha kész, borsozom, tejszínnel habarom, végül hozzáadom a főtt tojást (1 tojást 6-8 szeletre vágok).
Nokedlival tálalom.
Pesto
Beküldte:Tucipach
Én így készítem, mindenki íze szerint ad vagy vesz el a mennyiségekből:
100gr friss 5-6 levelű bazsailikom szál (vagyis egy jó nagy csokor)
4-5 jó nagy gerezd fokhagyma a közepét kivenni a vékony héjjal mert az idézi elő a gyomor nehéz emésztését.
50gr fenyőtoboz magja
50gr érett száraz birka sajt es parmezán reszelve (fele-fele).
Oliva olaj amennyit felvesz
Apródonként egy márvány törőbe tesszük a növényt es a dörzsölő törőjével elaprítjuk vagyis összezúzzuk, lassan hozzáadjuk a többi hozzávalókat es az olajat csepegtetve.
Turmixolva is lehet de más az eredmény!!!
Serpenyőbe tesszük, megmelegítjük csak, vagyis amikor latjuk hogy ugrálnak a fenyő magok akkor hozzáadunk egy szedőkanál tésztalevet, főzzük 1-2 percig és rátesszük a már főtt és lecsorgatott házilag készített metélt tésztát, megforgatjuk néhányszor és máris tálalhatjuk, természetesen jól megszórjuk ízlés szerint száraz birka sajttal.
Péter torta
Peti gomba
Beküldte: Csipkerózs
Hozzávalók:
35 dkg. liszt,
10 dkg. zsír
10 dkg. Margarin,
10 dkg porcukor
1 evőkanál tejföl
csipet só
1 tojás sárgája
fél csomag sütőpor
2 evőkanál citromlé, 1 citrom héjja,
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj.
A lisztet összedolgozzuk a zsírral margarinnal és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. 3 mm vastagra kinyújtjuk, a tésztát pihentetni nem kell, majd gomba alakokat szúrunk ki. Közepes tűznél sütjük 15-20 perc alatt, vigyázva mert hamar megsül.
Végül a gombafejeket olvasztott csokiba mártjuk.
Nagyon porhanyós, omlós olcsó sütemény.
Pikáns töltött dagadó
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésdagadó
1 tasak gyorsrizs
10 dkg meggy
10 dkg ribizli
10 dkg egres
1 tojás
1 teáskanál currypor
3 evőkanál olaj
Előkészítés:
A hentessel felszúratott dagadót megmossuk, kívül-belül szárazra töröljük. A rizst a csomagoláson olvasható időnél rövidebb ideig (10 percig) enyhén sózott vízben főzzük, majd leszűrjük. A gyümölcsöket megmossuk és lecsepegtetjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés:
A rizst tálba tesszük, hozzáadjuk a gyümölcsöket, beleütjük a tojást, megszórjuk curryporral, sózzuk, borsozzuk, majd lazán összeforgatjuk. Az előkészített sertésdagadót megtöltjük a gyümölcsös rizzsel. A nyílást hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk, és a húst tűzálló tálba tesszük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, leöntjük vele a húst, kevés vizet (vagy húslevest) öntünk mellé, és alufóliával lefedve kb. 1 óra hosszat pároljuk. Kivesszük a húst a sütőből, levesszük a fóliát, a dagadót meglocsoljuk a levével, visszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, kb. 15 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. A sütésből maradt pecsenyelével megöntözve kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 adag: 570 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Kerekes
Ez a recept a receptmagazinban jelent meg.
Pille Túrós
Beküldte: Rebeka55
Hozzávalók
50 dkg túró
8 db tojás
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 púpos evőkanál búzadara
10 dkg mazsola ez lehet kevesebb is,
citromhéj
1 vanília cukor
1 sütőpor
Összekeverni, a tojásfehérjét habbá verni hozzákavarni és lassú tűzön sütő papírral bélelt tepsiben, megsütni.
Sütési idő: vill .sütő,--35 perc--160 fok
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon könnyű és finom --nálunk már el is fogyott.
Pincebuli-kolbász
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
1 szál kolbász (ízlés szerint lehet csípős)
4 nagy fej vöröshagyma
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A kolbászt karikára vágjuk, majd fedő alatt addig melegítjük, míg némi zsiradék kisül belőle. Megkevergetjük, majd pár percig nagy lángon hirtelen sütjük. A hagymákat félbevágjuk, majd nem túl vékony karikákra szeljük. Hozzáadjuk a kolbászhoz, és lassú tűzön, fedő alatt addig hagyjuk párolódni a kolbásszal, míg a hagyma megpuhul és átveszi a kolbász ízét.
Ezután hozzáöntjük a paradicsomlét. Nagy lángon felforraljuk (vigyázzunk, ki ne fusson), majd lassú tűzön még kb. 10 percig kevergetjük. Kenyérrel fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Rendkívül kiadós étel, mi pince bulikon és kártya partis (sörözős-borozós)összejöveteleken
Piramis süti
beküldte a kézimunkásokhoz Emike
Pogácsa tojás nélkül
Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
25 dkg túró,
1/2 élesztő,
kávés kanál sütőpor,
1 teáskanál só,
egy pohár tejföl,
25 dkg margarin.
A hozzávalókat összegyúrni előző este, éjszakára hűtőbe tenni,reggel kiszaggatni, megkenni a tetejét is egy pici tejjel vagy tejföllel és kb.170 fokos sütőben sütni.
Prósza
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 25 dkg kukoricadara
# 1/2 liter tej
# 1 csomag vaníliás cukor
# 3 tojás
# 1/2 csomag sütőpor
# 2 dl kefír
# 5 dkg kristálycukor
# esetleg citromhéj, mazsola
Elkészítés: A darát leforrázzuk a tejjel, majd kb. 1 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd kivajazott tepsibe öntjük, jó meleg sütőben megsütjük. Savanyú lekvárral kínáljuk.
Puffancsom
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
1/4 l. tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 tojás, + 1 sárgája, 12 dkg reszelt sajt, só.
Felforraljuk a sóval ízesített tejet, felolvasztunk benne a margarint, és állandóan kevergetve, belefőzzük a lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg az edény falától el nem válik., akkor a tűzről levéve, de még melegen beleütjük a 3 egész tojást, és alaposan kidolgozzuk. Végül, ha kihűlt, beletesszük a sajtot, és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük.
Puncstorta
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
1 db kerek, sárga 6 tojásos piskótatorta
4 evőkanál rum
1 dl tej
1 tojás
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
1 dl erős feketekávé
10 dkg vaj / margarin
5 dkg durvára vagdalt dió
6-7 dkg mazsola
5 dkg málnalekvár
Tetejére:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
3 evőkanál málnaszörp
2 dl tejszín
A torta tetejéről levágunk egy 2 cm – es lapot, belsejét evőkanállal kikaparjuk úgy, hogy a tortának maradjon 1.5-2 cm vastag pereme.
A tésztát meglocsoljuk a tejjel elkevert 2 evőkanál rummal, a kivájt törmeléket pedig elmorzsoljuk.
A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, kávéval, és vízfürdőben állandó keveréssel besűrítjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a piskótamorzsát, a diót, 5 dkg mazsolát, és a maradék rumot.
A tölteléket a torta üregébe töltjük, ráhelyezzük a levágott lapot, megkenjük felforrósított lekvárral, és pár órára (vagy másnapig még jobb), hideg helyre tesszük.
Díszítéskor a mázhoz a porcukrot sűrű péppé keverjük a tojásfehérjével (nem habot készítünk!), és megfestjük szörppel.
A tortát rácsra helyezve bevonjuk a mázzal, és száraz, hűvös helyen hagyjuk megkötni.
Tálalás előtt a kemény habbá vert tejszínnel, csillagcsőrös mintázó-idommal kidíszítjük, a rózsákba egy-egy szép mazsolaszemet illesztünk.
Hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük
Rácsos-habos almás sütemény
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
20 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
kevés kekszmorzsa
A töltelékhez:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg sárgabaracklekvár
5-6 szem reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
A tetejére:
durvára vágott dió
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, 3/4 részét gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, megszórjuk a kekszmorzsával, majd a durva reszelőn lereszelt és levétől kinyomkodott almát rászórjuk. Meghintjük fahéjjal. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, amikor már majdnem kemény, beleszórjuk a 15 dkg porcukrot a vaníliás cukorral, s ezt a habot az alma tetejére simítjuk.
A tészta megmaradt 1/4 részét kisodorjuk, és vékeny csíkokat vágunk, melyet a hab tetejére átlósan, keresztbe ráhelyezünk. Minden kis kockába durva diódarabkákat helyezünk el. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 40 percig sütjük.
Rakott csirkecombok
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
8 darab felső csirkecomb, 80 deka burgonya, 10 deka füstölt szalonna, két kanál libazsír vagy olaj, 1 fej lilahagyma, néhány fokhagymagerezd, fél csomag apróra vágott petrezselyemzöld, törött fekete bors, só, 1 tojás, egy kanál liszt, 2 deci tejföl.
Elkészítése:
A csirkecombokat besózzuk, enyhén borsozzuk, lisztbe forgatjuk, forró zsírban átsütjük és félretesszük. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra szeleteljük. Egy kisebb tepsi vagy tűzálló üvegtál aljára lerakjuk a bevagdosott szalonnaszeleteket, rátesszük a burgonyakarikák 2/3-át. Enyhén, sózzuk, borsozzuk, majd rákarikázzuk a lilahagymát, rárakjuk a fokhagymákat, majd a csirkecombokat. Végül beborítjuk a maradék burgonyával, nyakon öntjük a tojással, petrezselyemzölddel elkevert, pici sóval, törött borssal ízesített tejföllel. Alufóliával letakarva a sütőben körülbelül 20-25 percig sütjük. Friss tavaszi salátát adjunk hozzá.
Rakott csirkemell
beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
8 mellfilé,
3 hagyma,
40 dkg gomba,
4 paradicsom,
20 dkg sajt,
3 dl tejszín,
2 ek.liszt,
Só,
Bors,
Pirospaprika,
Mustár,
Elkészítés:
Tepsibe szórom a hagyma karikákat, majd ráfektetem a sózott, borsozott húsokat.
Tetejüket megszórom pirospaprikával és vékonyan bekenem mustárral. A karikázott parikat ráfektetem a húsra. Közben a gombát vékonyan felszeletelem és olajon megdinsztelem. Ha kész akkor ezt is a húsra halmozom. Letakarva 45 perc alatt megsütöm, majd fóliát leveszem, ráteszem a sajtot. A tejszínt elkeverem a liszttel és meglocsolom vele a sajtot. További 20 percre visszateszem, készre sütöm. Vegyes körettel tálalom.
Rózsika lángosa
Beküldte: Tina64
Hozzávalók:
2 db. burgonya,
2,5 dl. élesztő
3 dl. tejben felfuttatni,
40 dkg liszt bele
2 evőkanál olaj + 1 teáskanál só.
Kidolgozni 10 perc múlva szaggatni, fél órát kelni hagyni. Tésztáját hűtőszekrényben tárolva 1 hétig bármikor felhasználható.
A családom szívesen fogyasztja, ezért is kínálom nektek is.
Rózsika szelet
A recept:
25 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg durvára vágott dióbél, 1 tojás, fél kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaó.
Ezeket a hozzávalókat összegyúrjuk, kettéosztjuk. Az egyik lapot kinyújtjuk, beletesszük a kizsírozott lisztezett tepsibe, megkenjük baracklekvárral, és a másik lapot is a tetejére tesszük. Lassú tűznél megsütjük.
Máz:
10 dkg cukor, 4 ek. feketekávé, 1 púpos kávéskanál kakaó, 10 dkg vaj. A cukrot a kávával addig főzzük, míg szálat nem ereszt, azután beletesszük a kakaót és a vajat.
Rákenjük a tésztára. Ez a mennyiség egy átlagos tepsire értendő. Sokáig eláll, és apró kockákra lehet vágni. (2x2 cm).
Sajtkészítés házilag
Beküldte: Borcsimama
(Kozákné Borika receptje)
Hozzávalók:
1liter aludttej
10 dk trappista sajt
1 db tojás
6 dk zsír
25 dk liszt
kevés só
A hozzávalókat összekeverve egy nagy edénybe habosra kavarva gőz fölött sűrűre főzöm / 20-25 perc/ Vizezett formába öntöm, pl. őzgerinc, jénai tál, tortaforma stb. Ha kihűl tálcára kiborítom, és hagyom szikkadni, 1-2 napig kenhető, 3-4 napig szelhető, később reszelhető. Száraz, hűvös helyen csomagolás nélkül formából kiborítva tárolható.
Főzés közben ízesíthető kolbász darabokkal, vagy snidlinggel, v. foghagyma krémmel, bármivel, amit szeretünk a sajtban. Nagyon egyszerű, és finom, olcsó sajtunk van.
Sajtos perec tésztájából malacka
beküldte: Margó1958
A sajtos perec receptje: 1/2kg lisztben elkeverek 3 mokkáskanál sót, 1 cs szalalkálit és egy Rámát elmorzsolok vele. Ehhez adok kb. 5dkg reszelt trappista sajtot és 1 tojás sárgájával, 1 pohár tejföllel összegyúrom. Fél óráig pihentetem. Elnyújtom kb. fél cm vastagra, kiszaggatom és összeszerelem őket a tojásfehérjébe kevés pirospaprikát szórok és azzal kenem le. Jó étvágyat hozzá!
Sajtos pogácsa, Mindmegette receptesből
találta: Borcsimama
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- só
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- A kenéshez:
- 1 db tojás
- A tetejére:
- 15 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, és a többi összetevővel tésztát gyúrunk. A tésztát 20 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk, és még 40 percig kelesztjük.
Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és éles késsel keresztben-hosszában sűrűn bevagdossuk. Kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire tesszük. Pihentetjük 10 percet, majd felvert egész tojással lekenjük és reszelt sajtot szórunk rá.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!
Sajtos perec
beküldte: Rebeka60
40 dkg liszt
25dkg margarin
1 cs. sütőpor
2 teáskanál só
20 dkg reszelt sajt a tetejére
3 evőkanál tejfe
2 tojássárgája
Elkészítés:A hozzávalókat összegyúrni,hogy nyujtható tésztát kapjunk,4-5 mmvékonyra kinyujtani,lekenni tojássárgájával / 2/ és a reszelt sajttal megszórni és úgy kiszaggatni perecszaggatóval.
Előmelegített sütőben, sütőpapiros tepsin megsütni,180 fokon
Nagyon rövid ideig kell sütni csak éppen hogy szine legyen.
Én már úgy is készítettem,hogy hideg helyen 1 éjszakát pihent.
Jó étvágyat kivánok hozzá.
Sajtos puffancs
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
* 2,5 dl tej
* 8 dkg margarin
* 1 kávéskanál só
* 16 dkg finomliszt
* 3 egész tojás
* 12 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A margarint és a sót a tejjel felforraljuk. Amikor forr, állandó kevergetés mellett beleöntjük a lisztet, a tészta szinte azonnal elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és azonnal hozzákeverjük a tojásokat (egyesével), majd addig keverjük, amíg hólyagos lesz. Félretesszük hűlni. A HIDEG! masszába keverjük a reszelt sajtot. Ezután vizes kézzel apró, diónyi gombócokat formálunk, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Megjegyzés
Sajtos rúd
beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg kockamargarin
- 1 tojás
- 1 kk. szalakáli tejben megfuttatva
- 10 dkg reszelt sajt
- só
- annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen
Tetejére:
- 1 tojás
- reszelt sajt
- szezámmag
- köménymag
- só (ha lehet, nagyszemű)
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és csíkokra vágjuk. Tepsibe tesszük, megkenjük a tojással, reszelt sajtot vagy kömény- illetve szezámmagot szórunk a tetejére és kevés sót. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél órát sütjük.
Sajtos rudacskák
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg liszt
25 dkg sertészsír
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
kevés kristálycukor
2 db tojás
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
só
Az élesztőt kevés kristálycukorral langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a sertészsírral összedolgozzuk, majd belekeverjük a kovászt, a tejfölt és 1 tojást. Ízlés szerint sózzuk, majd a kétféle sajtot lereszeljük, és felét-felét a tésztába gyúrjuk.
A tésztát letakarjuk, és 30-40 percig hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és csíkokra vágjuk.
A rudacskák tetejét megkenjük tojással, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Végül 190°C fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
2-3 napig is megtartja az omlósságát!
Sajtos-szezámmagos kifli
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 1 kg finomliszt
# 7 dl tej
# 7 dkg élesztő
# 2 dl étolaj
# 1 evőkanál só
# 1 evőkanál cukor
# 10 db édesítő tabletta
# 25 dkg sütőmargarin
# 1 egész tojás
# kb. 15 dkg trappista sajt
# szezámmag
Elkészítés:
A tejben felolvasztjuk a sót, a cukrot, az édesítőt, majd beleöntjük az étolajat, végül felolvasztjuk benne az élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, és 3/ 4 órát kelni hagyjuk. Ha megkelt, 10 gombócot formálunk belőle. Minden gombócot kerekre kinyújtunk, és derelyevágóval 8 háromszögre vágjuk. Minden háromszögbe belecsavarunk 1-1 db hosszúkásra vágott margarin csíkot, és kiflit formázunk belőle. Margarinnal kikent tepsire rakjuk, 1 tojást felverünk, és megkenjük vele a kifliket. Ezután szórjunk rájuk reszelt sajtot és szezámmagot. Hagyjuk kicsit kelni, és először közepesen meleg, majd forró sütőben süssük meg összesen kb. 20-25 perc alatt.
Sajtos töltött cukkini
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
# 1 db cukkini
# 1 csomagelőfőzött rizs
# pár paradicsom
# 15 dkg sajt
# 1 db tojás
# só
# bazsalikom
# sütőmargarin
# pici fehérbor
Elkészítés: A cukkinit félbevágjuk, kiszedjük a magokat belőle. A rizst a tasakon lévő leírás szerint megfőzzük. A paradicsomot feldaraboljuk, a sajtot lereszeljük. Ezután egy tálba tesszük a rizst és a reszelt sajtot, majd hozzáadjuk a tojást, és ízlés szerint fűszerezzük. Jól összekeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a paradicsomot is. Végül beletöltjük a cukkinibe, és egy margarinnal kikent tepsibe tesszük. Pici fehérbort öntünk alá, majd lefóliázzuk, és kb. 45 percig pároljuk sütőben. Ha már megpárolódott, a fóliát levéve szép pirosra sütjük.
Sajtos rúd
Beküldte: Mordek
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 Ráma,
1 doboz tejföl,
2 tojássárgája,
10 dkg reszelt sajt (én füstöltből szoktam),
1 csapott evőkanál só,
1 dl tejben (+ pici cukor) felfuttatva
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál sütőpor.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg Rámát. A hozzávalókkal összegyúrjuk, ha nem elég a tej a tészta se lágy, se kemény ne legyen- még teszünk hozzá.
Elnyújtjuk ujjnyi vastagságúra, a tetejét a két tojásfehérje + 1 tojás keverékével megkenjük, reszelt sajtot szórunk rá. Derelyemetszővel rudakat vágunk belőle.
Forró sütőben sütjük. Vigyázni kell, mert gyorsan sül!
Jó étvágyat!
Slambuc
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
* 10 személyre:
* 15 dkg füstölt szalonna
* 2 fej vöröshagyma
* 2 kg burgonya
* 60 dkg füstölt kolbász
* 3 paradicsom
* 3 zöldpaprika
* 1,5 dl olaj
* 60 dkg lebbencstészta
* 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
* 2 evőkanál ételízesítő
* 1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Elkészítés
Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal
Somlói galuska III
Beküldte: Borcsimama
(A recept és a fotó Erika67-től származik)
Hozzávalók:
A tésztához:
36 dkg liszt
36 dkg porcukor
18 db tojás
6 dkg kakaópor
10 dkg dióbél
Az összeállításhoz:
15 dkg dióbél
30 dkg kristálycukor
1,5 dl rum
2,5 dl víz
20 dkg mazsola
A sárgakrémhez:
16 db tojás
2 liter tej
36 dkg kristálycukor
12 dkg krémpuding
2 rúd vanília
A csokoládémártáshoz:
8 db tojássárgája
1,5 liter tej
4 dkg liszt
2 dkg vaníliás cukor
10 dkg kakaópor
15 dkg étcsokoládé
A tálaláshoz:
9 dl tejszín
Elkészítés:
Készítek egy sima, egy kakaós és egy diós piskótalapot. Mikor kész, az elsőt meglocsolom a vízzel elkevert rummal (vagy rumaromával). Megkenem a sárgakrémmel, majd megszórom mazsolával, amit előtte a rumos vízbe áztattam. Ráteszem a következő lapot, amit szintén megkenek sárgakrémmel, darabolt dióval meghintem, majd ráhelyezem az utolsó lapot. Evőkanállal elkezdem szaggatni egy tálba. Mikor már a tál alja megtelt a kis galuskákkal, meglocsolom a csokoládékrémmel. Így folytatom, míg elfogy a tészta és a krém. A tetejét krém fedje. Hűtőbe teszem legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek. Kistányérba szedem, tejszínhabbal díszítem.
Mivel ez nagyon drága és rengeteg van ebből az adagból, én egyszerűsítettem rajta. 10 tojásból egy jó nagy tepsiben sütök piskótát. A tésztát - ahogy öntöm a tepsibe - 3 részre osztom. Töltök bele egy kis simát, egy kis kakaósat és egy kis diósat, és egyben kisütöm. A továbbiakban az eljárás ugyanaz. A sárgakrémnek is csak a felét kell elkészíteni ennél az adagnál.
Megjegyzés:
A somlói galuska Kitalálója a harmincas évek végén Gollerits Károly volt, aki a Gundel étteremben dolgozott főpincérként.
Jó étvágyat hozzá!
Sonkás tekercs
https://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=30307&n=klerierzsi oldalról
Tészta:
- 75 dkg liszt
-1 marék rétesliszt
-4.5 dl tej
-5 dkg élesztő
-1 ek só
-1 ek cukor
-1 dl olaj
-2 tojás sárgája
Élesztős tésztát készítek. Amíg megkel elkészítem a tölteléket.
Töltelék:
- 25 dkg margarin
- 7 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sonka csíkokra vágva
- 15 dkg reszelt sajt,ami lehet füstölt is
- 1 k.k só
A megkelt tésztát két részre osztom,40 x 30 centis téglalapot nyújtok belőle. Rákenem a fele margarint,amiben az összenyomott fokhagymát elkevertem. A fele sonkát rászórom,és a fele sajtot.
Feltekerem, mint a piskótatekercset, felszeletelem, tepsibe rakom,nem túl közel egymáshoz.
15 percig kelesztem, előmelegített sütőben sütöm.
A másik fele tésztával, az előzőeket megismétlem.
Sörkifli Anci módra
Beküldte: Ancika02
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 csomag élesztő,
5 dl tej, 22 dkg zsír,
2 evőkanál cukor az élesztőhöz.
Az élesztőt kevés tejjel és a cukorral felfuttatjuk, az alapanyagokat összegyúrjuk, és 6 egyforma cipóra osztjuk. A cipókat 8 felé szeljük, mint a tortát, és megtöltjük az alábbi töltelékkel:
4 keményre főtt tojást darált párizsit és tejfölt összekeverve tetszés szerint borsozva megtöltjük a szeleteket, és kiflivé sodorjuk. Tojással megkenjük, reszelt sajtot szórunk rá, és kelesztés nélkül előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Ez az eredeti recept, de én töltöttem már kolbásszal, virslivel, sajttal, füstölt tarjával, sőt még bacon szalonnával is. Azt nem tudom, másnap milyen, mert sosem marad belőle.
Nagyon fincsi, és a legjobb langyosan.
Ha valamit nem írtam érthetően, kérdezzetek.
Sós rúd
Beküldte:Barta maca
Hozzávalók:
50 deka liszt
25 deka ráma
1 tojás
1 élesztő
1 evőkanál só / ízlés szerint
Tej az élesztőhöz.
Összegyúrom, kisodrom, megkenem 1 tojással, az összesen rákenem, megszórom szezámmaggal, vagy bár mi mással, derelyevágóval felszeletelem és kisütöm, kb 200 fokon.
Mindig ebben az adagban csinálom, és amíg sül, addig meggyúrom a következő adagot, mert csak addig tart, lehet tenni rá köményt, sajtot, sós paprikát.
Van amikor 4 - 5 adagot is sütök, mert sokáig eláll.
Az egyik szezámmagos, a másik paprikás
Sós rudacskák
beküldte: csipkerozsi
Spárgás lasagne
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg zöldspárga
1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál szárított)
1 csokor petrezselyem
12 lap lasagne tészta (előfőzés nélküli)
10 dkg reszelt ementáli sajt
5 dkg vaj + a tálhoz
A sajtmártáshoz:
6 dkg vaj
3 evőkanál liszt
7 dl tej
1 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg parmezán sajt
Előkészítés:
A spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. Enyhén sózott, cukrozott vízben kb. 5 percig, főzzük, majd lecsepegtetjük. A bazsalikomot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
Sajtmártás:
A besamelhez a 6 dkg vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, állandóan kevergetve fehér rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, beleszórjuk a parmezán sajtot, összekeverjük, és sűrű főzzük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tésztát, a spárgát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a reszelt Pannónia sajtot, a sajtmártást a tálba rétegezzük. Mártás kerüljön a tetejére, amit megszórunk a maradék sajttal. Apróbb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben kb. 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 518 kcal
Sütőtökös rétes
beküldte: Zöldtengerszem
|
|
Töltelék
1 olyan körte formájú közepes sütőtököt meghámoztam, kockákra vágtam , sós vízben megfőztem , majd leszűrtem , és hagytam kihűlni .
Utána összekevertem robotgéppel egy vajjal , két tojással , tettem bele kb 1/3 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket , egy kis őrölt gyömbért , és egy kis őrölt fahéjat , és annyi darált diót szórtam bele , hogy ne legyen túl vizes , olyan krémszerű massza legyen , amit már lehet tölteni. Amikor összeállt ezt is betöltöttem a megolajozott réteslapba , nedves konyharuhán felcsavartam és megsütöttem . Ebből 7 rúd lett , nagyon kiadós .
Kérdés a beküldőhöz: Itt!
|
Sütőtöksüti
Magdi67
6 adag
Készítsünk elő egy közepes méretű tepsit, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra. Gyúrjuk össze a tészta alapanyagokat, majd oszlassuk el a tepsi aljában, és 15 percig süssük. Amíg sül, készítsük elő a krémet: keverjük habbá a tojásokat a cukorral, egy másik edényben pedig keverjük össze a reszelt tököt a sürített tejjel, sóval, és a fűszerekkel. ( Ez utóbbit jobb, ha összeturmixoljuk) A tojáshabot és a tökös keveréket keverjük el, majd tegyük az elősütött tésztára. Kb. 70-80 perc alatt süssük készre a pitét- addig süssük, amíg kérges nem lesz. A végén babapiskótával díszítve tálalhatjuk.
A tésztához:
115g vaj
90 g barnacukor
125 g liszt
40 g zabpehelyliszt
A krémhez:
2 db tojás
50 g cukor
600 g finomra reszelt, nyers sütőtök
340 g cukrozott, sűrített tej
3 g só
2 g őrölt fahéj
1 g őrölt gyömbér
0.5 g őrölt szegfűszeg
Szeredai tepsis hús
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
füstölt szalonna
burgonya
hagyma
klopfolt disznóhús (tarja)
só
bors
olaj
Elkészítés:
Egy tepsi alját vékony-vékonyra vágott füstölt szalonnával kibéleljük. Erre jön egy rend vékony karikára vágott burgonya, egy rend vékony karikára vágott hagyma, majd erre jön a kiklopfolt disznóhús. A húsra jön még egy rend hagyma, majd legfelül burgonya. Erre töltünk egy pici olajat, majd fóliával lefedve, közepes lángon a sütőbe tesszük 1 órára. Ezután kivesszük, és lehet tálalni. Isteni!
Megjegyzés:
Természetesen lehet rá önteni tejfölös-tojásos öntetet is.
A recept Llevix –től származik.
Szilvás táska
Beküldte: Mordek
Hozzávalók 22 darabhoz:
22 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj vagy margarin, 7 dkg porcukor, 2 tojás, 20 dkg sűrű szilvalekvár, 5 dkg durvára vágott mogyoró
Elkészítés:
Az átszitált lisztet a feldarabolt vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és 1 tojással robotgéppel összedolgozzuk, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává összegyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percig hűvös helyre (hűtő) tesszük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagságú lappá kinyújtjuk, majd kiszúrunk 22 darab 8 cm átmérőjű korongot.
A megmaradt tojást villával felverjük, és a korongokat vékonyan megkenjük. Mindegyik közepébe 1 teáskanál szilvalekvárt halmozunk, megszórjuk a durvára vágott mogyoróval, majd összehajtjuk. A táskák tetejét megkenjük a tojással és a széleit villával összenyomjuk.
A szilvás táskákat két, margarinnal kikent tepsire fektetjük, majd a maradék mogyoróval meghintjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 15-15 percig sütjük. Porcukorral megszórva, hidegen vagy melegen kínáljuk.
Színes zöldségek rétegezve
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# cukkini
# patiszon
# kaliforniai paprika
# paradicsom
# gomba
# krumpli
# bazsalikom
# oregánó
# ételízesítő
# olaj
Elkészítés: A burgonyát meghámozom, felkarikázom, előfőzöm, a többi hozzávalót felkarikázom. Soronként, színenként lerakom a zöldségeket egy kiolajozott tepsibe. Az olajba belenyomom a fokhagymát, teszek bele bazsalikomot, oregánót, ételízesítőt, majd megcsepegtetem ezzel a fűszeres olajjal a zöldségeket. Alufóliával lefedve párolom. Amikor már puha, leszedem a fóliát és megpirítom, s újból megöntözöm kicsit a fűszeres olajjal.
Megjegyzés:
Aki nem fogyózik, tehet közé baconbe csavart csirkemájat. Úgy a legjobb, ha ropog a szalonna.
Kapros-juhtúrós sztrapacska
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 25 dkg juhtúró
# 75 dkg krumpli
# 30 dkg füstölt szalonna
# 5 dl tejföl
# 2 csokor friss kapor
# rétesliszt
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd a kisült pörcöket kivesszük egy kevés zsírral, és meleg helyen tartjuk tálalásig. Közben a krumplit lereszeljük, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz - tojást nem! -, hogy könnyű galuskatészta állagú legyen. A forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a tésztát, és egy kicsit tovább főzzük, mint a normál galuskát. Hirtelen leöblítjük, és szűrőn tartjuk. Közben a füstölt szalonna megmaradt zsírját felmelegítjük, hozzáadjuk a tejfölt és juhtúrót. Ebből egy meleg, csomómentes masszát kell kapnunk. Ezt a masszát összekeverjük a lecsorgatott sztrapacskatésztával, megszórjuk bőven az apróra vágott kaporral, meglocsoljuk a maradék zsírral, és a tetejére szórjuk az összes kisült pörcöt. Forrón tálaljuk.
Egyszerűen nagyszerű sztrapacska
Sztrapacska 2.
Beküldte:Borcsimama
Direkt nem írok mennyiségeket, ez úgyis érzésre megy, de kell:
# krumpli
# liszt
# tojás
# só
# füstölt szalonna
# tehéntúró
# juhtúró
# füstölt sajt
Elkészítés: 4-5 nagyobbacska krumpli
a megtisztított krumplit kis kockákra vágom, és turmixolom. Ezután egy tálban összekeverem annyi liszttel, tojással és sóval, hogy nokedli tészta sűrűséget kapjak. Vizet nem teszek hozzá, ereszt eleget a krumpli. Vizet forralok, és közben a füstölt szalonnát felkockázom, aztán egy percre beteszem a mikróba. Ha kisült a zsírja, öntök egy keveset egy tepsi aljára. Ha a víz felforrt, indulhat a szaggatás. A megfőtt galuskákat helyből a tepsibe merem egy szűrővel, és rétegenként túrót teszek rá - vegyesen tehén- és juhtúrót. A tetejére szórom a füstölt sajtot, és bedugom egy előmelegített sütőbe. Addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul.
Megjegyzés:
Kovászos uborkával, csemege uborkával vagy ecetes salátalevéllel nagyon finom, és előnye, hogy hatalmas mennyiség készíthető belőle kis idő alatt. Nagyszerűsége egyszerűségében keresendő. Jó étvágyat hozzá!
Sajtos rakott sztrapacska
Sztrapacska 3.
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 4 nagyobb burgonya
# 15 dkg füstölt szalonna
# 10 dkg trappista sajt
# 10 dkg emmentáli sajt
# 10 dkg füstölt sajt
# 12 dkg szeletelt mozzarella
# 1 pohár tejföl
# 25 dkg juhtúró
# 1 tojás
# só
# liszt
# olaj
Elkészítés: A hámozott burgonyát lereszeljük, egy evőkanál sót adunk hozzá, a tojást és annyi lisztet, hogy galuska állagú tésztát kapjunk. A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk, a sajtokat lereszeljük.
A galuskát sós-olajos vízben megfőzzük, és a szalonnazsírban alaposan megforgatjuk.
Egy tepsiben elsimítunk egy adag galuskát, megszórjuk az egyik féle sajttal, majd megint galuska, majd sajt következik, de ezt a réteget megszórjuk a szalonnakocka felével és rátesszük a juhtúrót, ismét galuska, majd sajt jön. Az utolsó sor galuskára ráöntjük a tejfölt, megszórjuk a szalonna másik felével, és beterítjük a szeletelt mozzarellával. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Nagyon laktató, és ha marad belőle, másnap melegítve is finom. Jó étvágyat!
Szüreti rétes
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 10 dkg durvára vágott dió
# 50 dkg szőlő
# 2 db savanykás alma
# 1-2 evőkanál citromlé
# 10 dkg darált keksz
# 10 dkg cukor vagy helyette édesítőszer
# 1 mokkáskanál őrölt fahéj
# réteslap
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tölteléket a réteslapokra halmozzuk hosszában, ugyanúgy készítjük, mint a többi rétest.
Megjegyzés:
Egyszerű, mégis különleges édesség.
Tejfölös kötél
Beküldte: Ancika02
Hozzávalók:
80 dkg liszt,
3 tojás sárgája,
2 teáskanál só,
2 evőkanál cukor,
5 dl tej,
5 dkg élesztő,
5 dkg margarin.
A tepsi aljára: 10 dkg olvasztott margarin, 5 dl tejföl, 1 teáskanál só
A tészta tetejére: 10 dkg reszelt sajt.
A langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt. Belerakjuk a tojások sárgáját, a margarint, és végül a lisztet és a sót is.
Kelesztő tálban lefedve kelesztjük. Amikor ledobja a tetejét, átgyúrjuk, és újra kelesztjük. Ezt még egyszer megismételjük, és nagyon finom tésztánk lesz.
A megkelt tésztát 7 részre osztjuk, nyújtódeszkán egyenként kisodorjuk, megfelezve lazán összehatjuk és tekerünk rajta kettőt-hármat.
A 10 dkg margarint felolvasztjuk, elkeverjük az 5 dl tejföllel és a sóval, beleöntjük a tepsibe.
A köteleket felváltva belehelyezzük a tepsibe majd megszórjuk reszelt sajttal.
A tepsiben kelesztjük még kb. 15 percig, majd közepes lángon szép pirosra sütjük.
Tejszínben sült tepsis csirke füstölt sajttal és füstölt szalonnával
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
1 dl fehér száraz bor
5 dl tejszín
1 db szép póréhagyma
35 dkg füstölt sajt
15 dkg főtt füstölt császárszalonna
csirke fűszersó
kis vaj a tepsi aljára
olaj a sütéshez
Köretnek:
rizs
kukoricakonzerv
hagyma
Elkészítés:
A csirkemelleket fűszerezve kisütjük, de ne ropogósra, hogy a tepsiben majd a szaftból is tudjon felszívni. Közben a póréhagymát felszeleteljük. Egy jénai tál aljára szeletelünk egy kis vajat, ráöntjük a bort, majd ráhelyezzük a csirkemelleket. Egyenletesen rászórjuk a felkarikázott póréhagymát. Meglocsoljuk a tejszínnel, kicsit megigazgatunk a húsokat, hogy alul is elkeveredjen a szaft. A főtt füstölt császárszalonnát felkockázva kisütjük, és a tejszín tetejére szórjuk, óvatosan megsózzuk, majd a reszelt füstölt sajttal beborítjuk. Letakarva előmelegített sütőbe tesszük, hogy kicsit összeforrjon, majd a tetejét levéve pirosra sütjük a sajtot. A körethez megfőzzük a rizst, kevés olajon hagymát dinsztelünk, majd összeforgatjuk a rizzsel és a leszűrt kukoricával.
Megjegyzés:
Nagyon elegáns és ínyenc vendégváró, amivel büszkélkedhetünk. Természetesen lehet emelni az adagokat nagyobb létszám esetén. Most négy főre készítettük az ételt. Mivel nagyon szaftos, a gyerekek is szeretik.
Jó étvágyat!!
Tepsis tejszínes csirke
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 4-5 csirkecomb
# fejenként 3 szem krumpli
# 3 fej vöröshagyma
# 5 dl főzőtejszín
# szerecsendió
# só
# bors
Elkészítés: A csirkét megtisztítom, besózom, borsozom. A krumplit, vöröshagymát megpucolom, felkarikázom. Kiolajozott tepsibe beleteszek egy réteg krumplit, hagymát, húst, a tetejére megint krumplit, közben a rétegeket meghintem egy kis sóval, szerencsendióval, borssal, aztán ráöntöm az egészre a tejszínt, és sütőbe teszem és megsütöm.
Megjegyzés:
Ha a krumpli félig megpuhult, a combokat ügyeskedd a tetejére, és akkor egy kicsit meg is pirul.
Tepsis borda
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 8 szelet, egyenként kb. 8 dkg-os sertéskaraj (lehet borjú is),
# só,
# őrölt bors,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 kis csokor metélőhagyma,
# 4 evőkanál olívaolaj,
# 2 dl fehérbor,
# 2 húsos paradicsom
Elkészítése: A hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A fokhagymát finomra, a metélőhagymát apróra vágjuk, mindkettőt az olajba keverjük. A karajokat a fűszeres olajjal megkenjük, és letakarva 1 éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap tűzálló tálba fektetjük, a bort rálocsoljuk. A paradicsomot leforrázzuk, majd héját lehúzzuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk, és vékony csíkokra szeljük. Egyenletesen a húsra szórjuk, majd közepesen forró sütőben kb. 25 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Tepsis csusza
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
# 30 dkg vékonyra szeletelt bacon
# 50 dkg tehéntúró
# 5 dl tejföl
# 15 dkg császárszalonna
# 50 dkg fodros metélt
Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük.
Apró kockára vágjuk a császárszalonnát, majd kisütjük.
A leszűrt tésztába forgatjuk a szalonnát és a zsírját is, majd a villával áttört tehéntúrót is hozzákeverjük.
Ízlés szerint kissé megsózzuk, leöntjük a tejföllel, végül a bacon szeleteket egyszer megcsavarva a tetejére rakosgatjuk.
Sütőben 180 fokon 30 perc alatt összesütjük.
Tepsis májas baconnal és zöldségekkel
Beküldte: Borcsimama
tep
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg. csirkemáj
1 csomag vékonyra szeletelt bacon
5 kemény húsú paradicsom
1 kaliforniai paprika
4 fej lila hagyma
fogpiszkálók
piros paprika
Elkészítése:
A bacon szeleteket vágd félbe, majd egy-egy pirospaprikával enyhén megszórt májat egy-egy fél szelet baconba csomagolj be, és szúrd át egy fogpiszkálóval.
Ezt folytasd addig, míg el nem fogy az alapanyagod. Egy kiolajozott tepsibe sorakoztasd egymás mellé a májcsomagokat.
A megmosott zöldségeket szeleteld fel – a paradicsomokat és hagymákat negyedekre, a paprikát csíkokra – és szórd a máj köré. Előbb alufóliával lefedve, majd fólia nélkül süsd közepesen forró sütőben.
Tiramisu II.
Beküldte: Csipkerozsi
Hozzávalók
1 tojás sárga
3 ek. cukor
25 dkg. mascarpone vagy natúr vajkrém
2 tasak tejszínhabpor + fixáló
3 dl. tej
4-5 dl. erős fekete kávé
5 ek. rum
30 dkg. babpiskóta
tetejére kakaópor
Fehéredésig keverjük a tojás sárgáját a cukorral,kanalanként hozzáadjuk a mascarponet, majd a kemény habbá vert tejszínhabot, amibe fixálót is tettünk.
Megforgatjuk a piskótákat a rumos kávéban, lerakunk egy sor piskótát egy jénai tálba, erre krémet simítunk, ismét piskóta, krém, addig folytatjuk, míg elfogynak a hozzávalók, felül krém legyen.
Kakaóport szitálunk rá és betesszük a hűtőbe pár órára.
Könnyen és hamar elkészíthető, nagyon finom desszert.
Tiramisu I.
Beküldte:Vali531
Hozzávalók
25 dkg babapiskóta,
20 dkg mascarpone krémsajt,
2 dl tejszín,
2 ek cukor,
3 dl erős feketekávé,
rum ízlés szerint,
kakaópor és csokoládé a díszítéshez.
A mascarpone sajtot a cukorral és tejszínnel kikeverem.
Kávét és a rumot is összekeverem, belemártom a babapiskótát.
Jénaiba 1 réteg babapiskótát teszek, majd krémet. Ezután kakaóval meghintem. A rétegezést folytatom. Hűtőbe kb.5 óra,de egész éjszaka is maradhat.
Tiramisu torta meggyel
beküldte: borcsimama
Hozzávalók:
# 4 tojás
# 30 dkg kristálycukor
# csipet só
# 2 csomag vaníliás cukor
# 10 dkg liszt
# 5 dkg étkezési (búza)keményítő
# 1 teáskanál sütőpor
# 50 dkg meggy vagy 1 üveg (720 ml) befőtt
# 75 dkg félzsíros tehéntúró
# 75 dkg mascarpone
# 4 evőkanál frissen kifacsart citromlé
# 5 evőkanál mandulalikőr (amaretto)
# 25 db apró vagy 13 felezett babapiskóta
# 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12-13 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a sót. Beledolgozzuk a tojás sárgákat, majd apránként rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 25 percig sütjük. A karima eltávolítása után a formában, rácsra téve hűlni hagyjuk.
A kimagozott meggyet lecsöpögtetjük. A túrót a mascarponéval, a citromlével, a maradék cukorral és vaníliás cukorral simára keverjük. A piskótát a formából kivesszük, keresztben félbevágjuk, és az alsó lapot tortatálra fektetjük. A mandulalikőrrel meglocsoljuk, majd karimát pattintunk köré. A krém 1/4 részét hűtőszekrénybe tesszük. A maradék krémbe beleforgatjuk a meggyet, és az alsó tortalapra simítjuk. Ráhelyezzük a másik lapot, és 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A karimát eltávolítjuk, a tortát a félretett krémmel bevonjuk, és a babapiskótákat az oldalára nyomkodjuk. Kb. 30 percre visszatesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt a tetejét kakaóporral vastagon meghintjük.
Töltött karalábé
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kalarábé
40 dkg maradék főtt sonka
2 evőkanál vaj + a tálhoz
2 evőkanál + 3 evőkanál liszt
2 dl tej
fél kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 tojássárgája
3 evőkanál olaj
2 kis konzerv paradicsompüré
1 evőkanál ételízesítő
cukor ízlés szerint
Előkészítés:
A gyenge karalábékat megtisztítjuk, megmossuk, és a belsejét kivájjuk. Enyhén sózott vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük a belsejéből kivájt darabkákkal együtt. Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Közben a főtt sonkát finomra vagdaljuk.
Elkészítés:
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, és kevergetve halványra pirítunk benne 2 evőkanál lisztet. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a paprikát. Sűrűre befőzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, és a tojássárgájával megkötjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A sonkás töltelékkel megtöltjük a karalábékat, és a tálba egymás mellé állítjuk. Köré szórjuk a karalábéforgácsot. Elkészítjük a paradicsommártást: az olajat felforrósítjuk rászórjuk a 3 evőkanál lisztet, és halvány rántást készítünk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, megszórjuk az ételízesítővel, csipet sóval, borssal.
Felöntjük kb. 6 dl vízzel és felforraljuk. Megkóstoljuk, és ízlés szerint cukorral édesítjük, majd lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A karalábékat körülöntjük a mártással, betesszük a sütőbe, és kb. 5 perc alatt jól átforrósítjuk. Azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható. kb. 1 óra múlva
Túrókocka cseresznyével
Beküldte: evamare
Hozzávalók:
20 dkg liszt ,
4 tojás ,
15 dkg porcukor ,
4 dkg kakaópor ,
1 tk . tejszín , ½ tk .
szódabikarbóna
A krémhez:
60 dkg érett cseresznye,
kimagozva,
25 dkg túró,
3 dl tejszín,
10 dkg cukor,
0,5 dl cherry brandy (elhagyható),
1 tasak Dr Otker Zselatin fix
A sütőt 170 C-fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a kakaót. Csipetnyi sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat, a cukrot és a tejszínt is . Habos , sűrű krémet kapunk , ezt óvatosan hablapáttal elkeverjük a száraz hozzávalókkal. Ezután a tepsibe simítjuk, és 10-15 perc alatt megsütjük. Negyed óra pihentetés után lehúzzuk a sütőpapírt a kész piskótáról.
Hosszában 3 egyforma téglalapot vágunk belőle.
A krémhez a kimagozott cseresznyét összevágjuk, levét lecsepegtetjük.
A túrót szitán áttörjük, a cseresznyéhez keverjük, beleöntjük a brandyt.
A tejszínhez adjuk a zselatin fixet, és a cukorral kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a cseresznyés túrókrémmel. Megkenjük a krémmel a piskóta lapokat, tetejét bevonjuk a tojásfehérjéből és a porcukorból kevert mázzal, majd hűtőben dermesztjük.
Tálalás előtt kockákat vágunk a sütiből, és mindegyikre teszünk egy –egy kandírozott cseresznyét.
Túrós csusza
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
# 25 dkg tészta (fodros kocka vagy széles metélt)
# 40 dkg túró
# 5 dl tejföl
# füstölt szalonna, ízlés szerint
# só
# olaj
Elkészítés: A tésztát sós, olajos vízben kifőzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük, majd zsírjától leszűrve félretesszük. Ha a tészta megfőtt, és lecsepegtettük, akkor öntünk rá egy kevés szalonnazsírt. A maradék szalonnazsírt egy lábasba tesszük, beleöntjük a tejföl felét és felforrósítjuk. Ebbe öntjük bele a túrót, majd a tésztát. A töpörtyűt hozzá is keverhetjük, vagy tálaláskor a tésztára szórhatjuk. Ízlés szerint sózzuk.
Megjegyzés:
Szalonna nélkül, porcukorral illetve híg lekvárral meglocsolva is nagyon finom
Túrós-almás kifli felfújt
Beküldte: Magdi67, Ildikó receptje
Egy jénait kivajaztam, morzsával megszórtam. Kb. 8 kiflit karikára vágtam, egy sort leraktam a jénai aljába.
Elkészítettem a túrókrémet: 0,5 kg túró, porcukor, rumba áztatott mazsola, reszelt citromhéj, 1 egész tojás, ez mind jól összekeverve.
Erre jött a hámozott,reszelt alma, megszórva cukorral és fahéjjal. Betakartam a maradék kifli karikákkal.
Kb. 0,5 liter tejet, 2 dl tejszínt, 3 egész tojást, 1 vaníliáscukrot, és ízlés szerint még porcukrot jól kikevertem és a kiflikre öntöttem.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütöttem.
Nagyon finom lett, egy kiadós leves után tökéletes !
Túrós pite almakompóttal
Beküldte:Borcsimama, Fotó: Jucus49
Hozzávalók:
# 25 dkg liszt
# 1 tojássárgája
# 12 dkg cukor
# 12 dkg vaj
# 1 teáskanál sütőpor
# 1 kg túró
# 70 dkg nyári alma
# 6 tojás
# 5 evőkanál búzadara
# 30 dkg cukor
# 15 dkg vaj
# 1 citrom leve
# 1 csomag vaníliás cukor
# 2 rúd fahéj
# porcukor
Elkészítés: A tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgáját. Végül belecsorgatjuk a felolvasztott vajat, morzsalékossá gyúrjuk, és letakarva kb. 20 percre hűvös helyre tesszük. Közben az almát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal ízesített vízben megpároljuk. A morzsalékos tésztát margarinnal kikent tepsibe nyomkodjuk, majd elosztjuk rajta az almát. A túrós töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A vajat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az átpasszírozott túrót, a citromlevet, a tojássárgáját és a búzadarát. Belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is, és a túrókrémet az almára simítjuk. A pitét előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 40 percig sütjük. Kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Túrótorta
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
1/2 kg. túró,
20 dkg porcukor,
fél ráma /felolvasztva/
2 cs vaníliás cukor,
3 db tojássárgája,
fél doboz barack,
1cs zselatin.
A túrót a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, az olvasztott ramát turmixszal összedolgozzuk. Ha ez megvan, beletesszük a kockára vágott barackot. Végül a zselatint 2 dl forralt tejbe feloldjuk, csomómentesre keverjük és a túróhoz adjuk. Csatos tortaformába öntjük még melegen, és hűtőbe tesszük. Tetejére piros tortazselét készítünk. / egy 24 cm-es tortaformához dupla adag kell/. Nagyon finom és könnyű elkészíteni.
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
• 60 dkg liszt,
• 25 dkg vaj,
• 1 evőkanál só,
• 2 tojás sárgája + 1 a tetejére,
• 1 dl tej,
• 1 kiskanál cukor,
• 25 g élesztő,
• 1, 5 dl tejföl
Az élesztőt futtasd meg a cukros, langyos tejben. A vajat morzsold össze a liszttel, majd keverd hozzá a sót, a tojás sárgákat és az élesztőt. Dolgozd bele a tejfölt is. Alaposan gyúrd át egészen addig, amíg könnyedén elválik az edény falától és a kezedtől. Takard le konyharuhával és pihentesd egy órán át.
Hajlítsd be egyenlő arányban jobbról és balról: először az egyik oldalát, majd rá a másikat, hogy három egyenlő méretű réteget kapjál. Ezt végezd el háromszor, 15 perces pihenőidőkkel. Ezután nyújtsd ki a tésztát úgy 2 centi magasan, tetejét recézd ki egy késsel, vagy pogácsaszaggatóval és szaggass belőle pogácsákat. Kend meg egy tojás sárgájával és szórj rá egy kevés reszelt sajtot is. Előmelegített sütőben a pogácsák kb. 25 perc alatt, megsülnek.
Vaníliás kakaós szelet
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl te, 2-3 evőkanál cukor.
A tésztához:
5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 ek. kakaópor, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A mázhoz:
1 nagy pohár tejföl 4 ek. porcukor 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, vagy citromlé.
A vaníliás pudingport a tejjel, ízlés szerinti mennyiségű cukorral felfőzzük és hűlni hagyjuk. Közben a tésztához a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tésztához adagoljuk.
A tésztát tepsibe öntjük, beleszaggatjuk a pudingot, 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Közben a mázhoz a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat jól összekeverjük, forrón ráöntjük a megsült tésztára.
Azonnal tálaljuk, de langyosan is nagyon finom.
Vaníliás linzerkarika receptje( egy vaniliás cukorról van, de bevált)
Beküldte: Tina64
Hozzávalók:
300g liszt
20 dkg vaj vagy margarin
50g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1/2 teáskanál sütőpor
lekvár
(én még tejfölt szoktam hozzá tenni, van hogy egy olyan kis doboznyit is)
A hozzávallókat összegyúrni, vékonyra kinyújtani, kiszaggatni.
Minden második karika közepébe lyukat készítünk.
20 percig szoktam sütni ennyi elég 2 fokozaton ( ált. 15 perc után már nézegetem nehogy kiszáradjon van, hogy előbb is kiveszem , ha nagyon sülne)
Mikor kisült megkenjük lekvárral a teli karikát, a lyukasat meg ráhelyezzük. (én az összeillesztett kész karikába még szoktam pótolni kiskanállal lekvárt.)
Ízlés szerint a kész sütiket porcukorral meghintjük.
Hát én tegnap dupla mennyiséget csináltam, még egy két karika közepe megvan, vagy 5db. a többit megették
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
# 20 dkg liszt
# 2 evőkanál zabpehely
# 1 csomag sütőpor
# 20 dkg áfonya
# 2 tojás
# 12 dkg cukor
# 10 dkg olvasztott vaj
# 2 dl tejföl
# ½ dl tej
Elkészítés:
A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögetjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük. A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele. 20-25-percig sütjük.
Zöldborsó pörkölt
Beküldte: Borcsimama
Pörkölt alapra dobjuk a zöldborsót, teszünk még rá petrezselymet és a legvégén pedig 1 szál zeller zöldet. Ha megpuhult galuskával, tejföllel tálaljuk.
Zöldségesség
Beküldte:Borcsimama
Hozzávalók:
# 1 db patiszon
# 2 db paprika
# 3 db paradicsom
# 1 db cukkini
# 20 dkg sajt
# só
# majoranna
# olívaolaj
# szerecsendió
Elkészítés: A megtisztított és felkockázott patiszont kevés olívaolajon kevés sóval megpárolom. Amikor már félig puha, hozzáadom a szintén megtisztított, felkarikázott cukkinit, majd még 20 percig párolom. Amikor már levet eresztett hozzáteszem a paradicsomot és a paprikát, amit előtte szintén felszecskáztam. 10-15 perc párolás után megszórom majorannával /vagy bazsalikommal/, szerecsendióval, és ízlés szerint minimális sóval. Amikor a paprika megfonnyadt, leveszem a tűzről, jól összekeverem a zöldségeket, rászórom a reszelt sajtot, és hagyom kihűlni. Hidegen nagyon jó! Lehet még hozzátenni hagymát, illetve tejfölös öntetet.
Zöldséges csirkemell
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
Zöldségfélék
Csirke mellfilé
Tojás
Liszt
Delikát
Só
Olaj
Sajt
Elkészítés:
Bármilyen zöldségféle jó, amit szívesen fogyasztunk,a legjobb vegyesen. Delikáttal ízesített vízben kissé előpároljuk.
A tepsit ki olajozzuk. Tojásból, lisztből,(aki szereti, kevés sört is keverhet hozzá) palacsintaszerű tésztát készítünk, ízlés szerint sózzuk. Beleforgatjuk az előre besózott (delikát) csirkemellet,és a tepsibe szorosan egymásmelle fektetjük. Erre kerül a párolt zöldség. A tetejére sajtot reszelünk. Az igazi ínyencek variálhatják fetasajttal, füstölt sajttal. Közepes hőmérsékleten sütjük.
Zserbógolyók
Beküldte: Borcsimama
Így készül
Húsz deka aszalt sárgabarackot aprítógépben egészen pici darabokra, szinte krémszerűre vagdalunk, vagy ha nincs aprítónk, akkor a kelyhes turmix is megteszi.
A bot mixer nem jó, mert a kése alá ragadhat az egész.
Tálba tesszük és kézzel annyi finomra darált diót gyúrunk hozzá, hogy formázható, kicsit száraz masszát kapjunk.
Vízfürdő felett kevergetve felolvasztunk tíz deka étcsokoládét - legalább 60 százalékos kakaótartalmút - vagy ugyanennyi tortabevonót.
Adunk hozzá egy mokkáskanálnyi semleges ízű olajat és elkeverjük benne. Ez azért szükséges, mert bár így lassabban dermed majd meg a bevonat, de jobban terül a golyók felületén.
A barackos masszából kicsi vizes kézzel falatnyi golyókat hengergetünk, fogpiszkálóra szúrjuk, és egyenként szépen megmártjuk a csokoládéban. (Segítségül használjunk egy kávéskanalat.)
A felesleget lecsöpögtetjük és a fogpiszkálót, rajta a golyóval a kartondobozba, vagy a hungarocell lapba tűzzük.
Így szépen meg tud száradni és, ha ügyesek vagyunk szép gömbölyű lesz mindegyik, nem mászik szét a csokoládé.
A csokoládé dermedéséhez legalább egy éjszakára van szükség, addig rejtsük el a kész zserbógolyókat. Tálalhatjuk a fogpiszkálóval együtt, vagy lehúzogatva róla kistányéron, vagy bonbonierben.