Eltevések télire
Csalamádé
Beküldte: Szelenit
Most változtattam az arányokon,1 dl-el több ecetet tettem bele.
Tehát 4dl 20 %-os ecet,15 dkg só,20 dkg cukor, mokkáskanál borkén.
Ez most annyira ízlett a családomnak, hogy azt mondták mindig így tegyem el. Így nem olyan édes,hanem inkább savanykás.
1 kg hagyma,
1,5 kg paprika (piros,sárga)
2,8 kg fehérkáposzta
1,2 kg uborka
1,5 kg zöldparadicsom
A savanyúságlét jól ki kell forralni,ezt a keresztanyám a lelkemre kötötte,én lobogva forraltam negyed órát. Utána ha kihűl bele a borkén és a szalicil,és hidegen öntöd rá az eltett a nyersanyagra. Az uborkán és a paprikán meg a szeletelt uborkáson is ugyanaz a lé van.
Csemege csalamádé
Beküldte: Magdi67
Ez a csalamádé kicsit édeskés. Ha a savanyúbbat szeretitek akkor felezzétek a cukor mennyiségét.
8 kg hozzávaló (káposzta, paprika, hagyma, zöldparadicsom, répa, uborka stb. ki mit szeret.)
Az összes hozzávalót szeletelni, és egy jó nagy tálban összekeverni. Ráönteni: 3dl 20 %-os ecet,15 dkg só,30 dkg cukor, mokkáskanál borkén. Ha ezt összekeverted, hagyod 1 napot állni,közben megkevergeted és elhessegeted a gyerekedet, aki lopkod belőle.
Míg áll enged annyi levet, hogy nem kell hozzá külön levet főzni!!! Üvegbe rakod, nem túl szorosan,saját levével felöntöd. A lé általában több szokott lenni,ezért ami kimarad ne öntsd ki ,mert 2 nap múlva ha ránézel az üvegeidre látni fogod hogy apadtak,akkor utána kell tölteni és visszazárni. Egyszerű és finom.
Cseresznye eltevése
Beküldte: Barta_maca
Üvegekbe rakom.
1liter vízhez 30 deka cukor, felforralom, és az üvegekre öntöm.
Letakarom celofánnal, ráteszek egy borsónyi szalicil, és úgy csavarom rá a tetőt.
Lábasban kidunsztolom, ha gyöngyözni kezd, kb 20 perc. Hagyom kihűlni.
Másnap kiszedem, és fejtetőre állítom őket, egy napra. Ha nem szivárgott, akkor mehet a polcra. ( Amelyik szivárgott, azt ham megesszük...)
Magozott cseresznye, meggy
5kg meggy
1,5 kg cukor
1 dl 10%-os ecet
1 dkg szalicil, de én még ennél is kevesebbet teszek bele. Talán egy csipetnyit. Összekeverem, néha-néha még megkeverem. 24 óra múlva üvegekbe rakom.
Ugyanúgy zárom le, mint az előbbit
Celofánra szalicílt teszek és úgy a csavarom le. Ezt is fejtetőre állítom, és másnap mehet a polcra.
Epres bodzazselé
Beküldte: Borcsimama
Hozzávalók:
50 dkg eper,
2 szál mentalevél,
2 dl bodzaszörp,
fél citrom leve,
1 csomag lekvárzselésítő (2:1)
Elkészítése
Öntsünk körülbelül egy liter hideg vizet egy lábasba, tegyük hozzá a bodzaszörpöt, és jól keverjük össze - a bodzaszörp mennyisége egyéni ízlés szerint változhat. Ha jól összekevertük kóstoljuk meg, és ha kellemesnek találjuk, szórjuk bele a lekvárzselésítőt, majd habverővel keverjük jól össze, majd tegyük fel a tűzhelyre. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá a vékony csíkokra felmetélt mentalevelet, és ízesítsük citromlével.
A megmosott eperszemeket rakjuk az üvegpoharakba - körülbelül egy maroknyi jut minden pohárra -, majd öntsük rá a már kihűlt zselézett bodzaszörpöt.
Tegyük hűtőszekrénybe, és várjunk vele míg teljesen megdermed
Fűszeres borecet
Beküldte: Lirent
(A borecet további ízesítése)
Hozzávalók:
1 l borecet,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
őrölt szerecsendió,
őrölt szegfűszeg,
őrölt gyömbér,
őrölt mustármag,
őrölt koriander,
1 csapott evőkanál só,
4 gerezd fokhagyma,
1 közepes nagyságú vöröshagyma
A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom. A borecetet langyosra melegítem, belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érlelem 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűröm, és kicsi üvegekbe töltöm. Gondosan lezárva tárolom.
Ivólé
Beküldte: Lívia néni
Bármilyen gyümölcs felhasználható hozzá. Én általában hullott, vagy már túlérett gyümölcs hasznosítására használom. Lehet több féle gyümölcsöt is keverni.
A gyümölcsöt megmosom, az esetleges ütődött vagy hibás részeket kivágom, majd összedarabolom a gyümölcsöt. 1kg gyümölcsre 1,5 liter vizet öntök, majd jól megfőzöm. Kihűlés után leszűröm (megfelel a célnak a tésztaszűrő), és literenként 1 evőkanál cukrot és csipetnyi citrompótlót teszek.(az eredet recept szerint 40 literre kell 1kg cukor és egy 10 grammos citrompótló, de ki készít egyszerre ekkora mennyiséget). És már kész is, lehet inni.
Kovászos uborka télire
Beküldte: Borcsimama
(Kefir11 receptje)
Hozzávalók:
1. közepes kovászolni való uborka kefével megmosva, érett és egészséges uborkák
2. ahány literes az üveg, annyi csapott evőkanál só
3. torma: tisztítva és hosszában elvágva kb. mutatóujj vastag ( ha az üveg nem 5 l-es, valamivel vékonyabb )
4. sok kapor, nem baj ha öreg, csak az íze kell
5. 1-2 meggyfalevél
6. borkősav ( 5 l-hez csapott evőkanál )
Elkészítés:
Az üveg aljára bőven kaprot teszünk, beleállítjuk az uborkákat, a tormát és a meggylevelet. Feltöltjük hideg vízzel. Az uborkán lévő vizet felfogjuk abban az edényben, amelyben fel akarjuk forralni, + 1 l vizet és 1 evőkanál sót számítunk még hozzá. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű sót és felforraljuk, kihűtjük, majd az uborkára öntjük. Lazán lekötjük, én vizes ruhát is szoktam a tetejére tenni, mert a forrásnál nem veszít annyi vizet. Kb. 3-4 nap múlva kiforr, akkor teszem rá a borkősavat és lekötöm. Még kb. 1-2 hónapig hetente figyelni kell, mert veszít a levéből. Erre kell a + 1l sós víz.
Nem tesszük napra, a konyha elég, de nap ne érje. Ha kész, bevisszük a kamrába, és ott ellenőrizzük tovább.
Megjegyzés:
Imádok januárban igazi kovászost enni!!
Paprikalekvár Horváth Ilona szakácskönyvéből
Sváb kovászos uborka
Hozzávalók:
- kapor
- uborka
- öreg krumpli
- só
Elkészítés:
Végy 1 nagy uborkás üveget. Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad, és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./ Erre pakolom a megmosott és felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /!/ szedek le, mert csak akkor lesz ropogós. A tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú kapor, amely alkalmas arra
is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhatok a családnak.