Az évad étele, a birsalma

 

beküldte:magdus50


A birsalma az emberiség egyik legrégebben ismert és használt gyümölcse, annak ellenére, hogy nyers formában keménysége és összehúzó íze miatt fogyasztásra nem igazán alkalmas. Hazánkban kevés birsalma terem, ennek megfelelően az egy főre eső birsalmafogyasztás is alacsony, pedig a gyümölcsnek számos kedvező élettani hatása van.

A birsalmában sok pektin található, amelyrosttulajdonsága révén elősegíti az egészséges székletképződést, ezért székrekedés esetén jó eszköz lehet. Ugyanakkor a gyümölcs pektintartalma és összehúzó hatása által hasmenés ellen is kiváló. Így mindkét emésztőszervi zavarban alkalmazható. Mivel maga a gyümölcs nehezen rágható, így legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle és azt fogyasztjuk. Mindemellett a birsalmában magas nyáktartalom is található, amely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Egy-két pohár birslé akár a torokfájást is csillapíthatja.

Korábban a birsalmát eredményesen alkalmazták kolera kezelésére Dél-Amerikában. Újabban feltételezik, hogy fogyasztása képes megakadályozni a Helicobacter pylori baktérium magtapadását a gyomorfalon, ezáltal szerepet játszhat a gyomorfekély megelőzősében és kezelésében is.

A birsalma antioxidáns anyagok előanyagát is tartalmazza. Főzés során ezek a még nem hatásos molekulák átalakulnak, sárgás-vörös színű vegyületek keletkeznek belőlük, amelyek már valódi antioxidánsok. Ezért lesz szép színe pl. a birsalmasajtnak is.
Valószínűleg ezzel függ össze a birsalma daganatellenes hatása is, amit a japánbirs esetén sikerült idáig igazolni.

Tipp: birsalmás ivólé

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál fahéj, 5 db szegfűszeg, 1 citrom leve.

A birsalmákat megpucoljuk és gerezdekre vágjuk. A megtisztított gerezdeket egy lábasba tesszük, leöntjük a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet és a szegfűszeget. A birsalmás kompótot fedő nélkül felforraljuk, majd lassú tűzön fedő alatt 20 percig főzzük. Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult-e. A levét leöntjük, félretesszük, a gerezdeket összeturmixoljuk. A pürét szitán lecsöpögtetjük, a felfogott levet a leöntött léhez adjuk. Az így elkészített levet lehűtve ivóléként használhatjuk, a pürét pedig más ételekhez kínálhatjuk.
Dr. Gáspár Róbert gyógyszerész, egyetemi docens írása alapján

 

 

                                                                             Kiváló eledel szívproblémákra a

                                                                                        beküldte: magdus 50


Rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz.

A szőlő ősi kultúrnövényünk, az ókori időtől fogva a civilizáció jelképévé vált, nem beszélve a belőle készült borról. Jóllehet főleg érlelt nedű formájában kortyoljuk a legnagyobb mennyiségben, sokféleképpen felhasználható, értékes gyümölcsről van szó.
A szőlő rengeteg káliumot és szelént, vasat, rezet, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Levében, héjában és magjában is számos antioxidáns vegyület található, amely megakadályozza a "köznyelv szerinti" rossz koleszterin oxidációját, ennek köszönhetően véd az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen.

A szőlőt magas cukortartalma miatt nem ajánlják a fogyni vágyóknak. Nagy kár, mert kúraszerűen, önmagában fogyasztva hatásosnak bizonyult túlsúly esetében is. Bogyója frissen a legértékesebb. Jó tudni, hogy a vörös vagy kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így élettanilag hasznosabb.
Szőlőlé, must, bor
A szőlő terméséből készíthetünk leveseket, mártásokat, illetve salátákat. A frissen préselt szőlőlé, a must, az összes jótékony vegyületet tartalmazza, mint a bor, csak éppen alkohol nincsen benne. Sajnos pasztörizálás során a legtöbb élettanilag hasznos anyag elvész belőle. A mustot azonban tormával is lehet tartósítani, mégpedig 100 liter forralatlan mustra 1 kg reszelt tormát számítunk, és üvegballonokba öntve légmentesen lezárjuk. A torma mustársavtartalma megakadályozza a szeszes erjedés beindulását. Az így kezelt mustot gondosan le kell kisebb palackokba fejteni, és fogyasztás előtt szellőztetni, szakszóval dekantálni kell, hogy a torma csípőssége elillanjon. Kísérletezhetünk arányosan kisebb mennyiséggel is.
A mustot sok helyen beforralják, és mustmézet  (pekmez, török eredetű szó) készítenek belőle. Előállítása mára szinte teljesen elfeledett technológiává vált, pedig rendkívül ízletes természetes édesítőszer.
A szőlő levelét is felhasználhatjuk, különböző töltelékekkel megtöltve, majd kifőzve igazikülönlegességnek számít.Mazsola és kozmetikumok
A magnélküli szőlőből készül a mazsola, melynek több fajtája ismert és kedvelt csemege. A szőlő magjából szőlőmagolajat sajtolnak, mely bár nagyon értékes hatóanyagokat, köztük antioxidánsokat, bioflavonokat tartalmaz, mégis csak mértékkel használjuk. Ennek az az oka, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya erősen az utóbbi felé mozdul el, így csak súlyosbítanánk az amúgy is fennálló helytelen arányokat. Magas E-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt viszont igen jótékony alapanyag a kozmetikában. Testápoló olajoknak kiváló vivőanyaga, tetszés szerinti illóolajokkal keverve rendkívül kellemes házi kozmetikumot állíthatunk elő belőle.
Szerző: Horváth-Szováti György, életmód-tanácsadó

 

 


Egy mátészalkai parasztorvos verse

beküldte: magdi50

 

 

Világéletemben segítni volt vágyam,

Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,

Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,

Kevés garasát is vivé patikába.

Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.

Olyikra ha nem is, más betegségre jó.

Mennyi nyavalyája akad az embernek,

Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.

Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,

S ha szemére veted, bizony még ő lázad.

Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,

Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.

Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,

Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.

Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,

Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.

 

1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,

Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.

Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,

Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.

Meglátod, azt reggel, sohasem találod,

Föloldó hatását szájtátva csodálod.

 

2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,

Theaként iszogasd, pisiled momentán.

 

3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,

Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.

Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,

Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.

Theaként használják, piros borban főzve,

Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.

Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,

Öt-hat hétig használd, megmondom előre.

 

4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,

Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.

Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,

A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.

Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,

"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.

Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,

Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.

Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,

Nem emészthet attól senkinek a bele.

Beleknek bolyhait vakolattal vonja,

Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.

Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,

Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

 

5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,

Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.

Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,

Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.

Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.

Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,

Szigetelő fedőt kap az az olajtól.

Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,

Ez sivár életben még örömed lehet.

 

6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,

Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.

Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,

Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.

Cirokseprő magját kifőzni teának,

Egészséget szerez hamar az magának.

Tetős evőkanál kerül egy literre,

Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.

Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,

Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.

Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,

Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.

Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,

Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.

 

7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,

Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.

Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,

Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.

Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,

Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak

Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,

Azt is marod mostmár, kinek udvaroltál.

Pokol ez az élet, családodé sem más,

Testvér, az élet cseppet sem pompás.

Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,

Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.

Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,

Fizethetsz százasból akár egy türetet.

Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,

Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.

Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,

Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.

Környezetváltozás csillapítja dühöd,

A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.

Sok az arzén benne, szaporítja véred,

Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.

 

8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,

Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.

Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,

Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,

Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."

Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,

Egyensúly idegnek nincsen locsolása.

Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,

Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,

Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,

Itt az orvossága, attól széjjel esnek.

Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,

Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,

Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"

Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.

Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,

Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.

Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon

Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.

Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,

Mert így betegséged a pokolba menne.

Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,

Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,

Találgatva szépen, hátha ez használhat.

Ha ez nem használna, van még recept bőven,

Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.

 

9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,

Levél végeztével ötlött az eszembe,

Hány szegény embernek fájdalmas élete,

Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,

Eltorzul a képe, szenved reumában.

Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,

Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.

Aki okos fickó, agyalágya benő,

Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő..

Kínok ellen adok jó tanácsot,

Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.

Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,

Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.

Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,

Fürödj a levében, bajod le van verve.

Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,

Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.

Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,

Oly erős, e főzet szüli ájulásod.

Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,

Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,

 

10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.

Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,

Fulladás környékez, hangod csak suttogás,

Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.

Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,

Forrón váltogatva torkodra jön tőle.

Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,

Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.

Egy kettő kifakad, áldod istenedet,

Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.

Kitűnő hatású idült állapotban,

Forró céklalével mint állód gurgulgatva.


11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.

Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?

Savanyú káposztát melegíts magadra,

Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.

Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,

Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.

 

Szerintem mind tartalmilag, mind stilisztikailag értékes kis versike. Aki úgy gondolja nyugodtan küldje el ismerőseinek , barátainak.

Üdv: Bálint János 

 

 

                                                                tmari28 receptjei

 

 

 

 

Két receptet hoztam, a kalács a saját kísérletem eredménye. Az élesztőt nagyon régóta így használom, nagyon bevált. A fagyasztóban tartom és mindig van itthon. Amikor kell, csak előkapom, csapvízbe teszem és kész. Ajánlom, próbáljátok kis, sok macerától megkímélhetitek magatokat. 

 

 

Kalácstészta készítés: (saját recept)

 

Hozzávalók

1 kg liszt

2 tojás sárgája

1 tojás fehérje

1 ek. só

2 ek. cukor

1 dl olaj

víz

4,5-5 dkg. élesztő (csomagtól függ)

1-2 dl tejföl

 

Elkészítés

 

Az élesztőt (lehet fagyasztott is) annyi vízbe tesszük egy kisebb edénybe, hogy ellepje (kb 2 dl),  és megvárjuk, hogy feloldódjon (Nem kell cukrot tenni bele, nagyon szépen dolgozik az élesztő  a tésztában).

A lisztet leszitáljuk, beletesszük a sót, az olajat, a cukrot, a tojás sárgákat, a tejfölt és az élesztőt és elkeverjük. Utána annyi vizet teszünk lassanként (ha valaki ragaszkoduk a tejhez, tegyen azt) hozzá, hogy dagasztani lehessen, de vigyázni kell, nehogy túl lágy legyen. Ha hólyagosra dagasztottuk (a gép hamar elvégzi), annyira, hogy elválik az edény falától, akkor lisztet szórunk a tetejére és ruhával letakarva kelesztjük, legalább a duplájára. Ha megkelt, kiborítjuk lisztes deszkára, kétfelé vesszük és attól függően, hogy mit akarunk belőle, elnyújtjuk. Ha bukta lesz, fölkockázzuk, ha kalács, akkor megtöltjük és fölcsavarjuk. Amikor a tepsibe rakjuk, az oldalát olajos kalácskenővel vékonyan megkenjük, hogy ne ragadjon össze. Betöltés után a tepsiben kelesztjük, a tetejét felvert tojásfehérjével megkenjük.

180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha légkeveréses a sütő, amikor elkezd pirulni, akkor visszakapcsoljuk normál sütésre, majd szép pirosra sütjük.

 

 

 

1.     Szezámmagos vagy sajtos kelt tészta

Horváthné Marika receptje

 

Hozzávalók:

 

80 dkg liszt

1 evőkanál só

1,5 dl étolaj

5 dk élesztő

pici cukor

0,5 l tej

Kb 1,5 dl langyos víz

 

Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk, majd a hozzávalókból puha tésztát dagasztunk. 4 részre osztjuk, pihentetjük. A tésztákat gáztepsi nagyságúra nyújtjuk és az alábbi krémmel kenjük.

 

Hozzávalók a krémhez:

 

3 tojás sárgája

20 dkg margarin

Kevés só

 

A margarint meleg helyre tesszük hogy megpuhuljon, majd kikeverjük. Hozzátesszük a tojássárgáját és a sót, majd simára keverjük. Négy részre osztjuk és a kinyújtott tésztára kenjük. A tésztát feltekerjük mint a bejglit és trapéz alakban felvágjuk.

Tepsiben fél órát pihentetjük és a sütés előtt a tetejét tojássárgájával kevert tejföllel megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, ill. köménnyel.

 

 

 

 

 

A tizenkét funkciószer

Az akkori idők megismerési szintje alapján dr. Schüssler 12, a vérben és a szövetekben előforduló ásványi sót állított terápiás rendszere középpontjába. Ezeket az ásványi sókat funkcionális (élettani működéseket befolyásoló) szereknek nevezte el, mert ezek mindegyike a szervek és szövetek meghatározott működéseit képesek befolyásolni.

A funkcionális szerek a következők:

  1. Calcium fluoratum
    (folypát - kalcium-fluorid - CaF2)
  2. Calcium phosphoricum
    (foszforsavas mész - kalcium-foszfát - CaHPO4 x 2H2O)
  3. Ferrum phosphoricum
    (vas-foszfát - FePO4 x 4 H2O)
  4. Kalium chloratum
    (kálium-klorid - KCl)
  5. Kalium phosphoricum
    (kálium-foszfát - KH2PO4)
  6. Kalium sulphuricum
    (kálium-szulfát - K2SO4)
  7. Magnesium phosphoricum
    (magnézium-foszfát - MgHPO4 x 3H2O)
  8. Natrium chloratum
    (nátrium-klorid - konyhasó - NaCl)
  9. Natrium phosphoricum
    (nátrium-foszfát - Na2HPO4 x 12H2O)
  10. Natrium sulphuricum
    (nátrium-szulfát - Glauber-só - Na2SO4)
  11. Silicea
    (kvarc - kovasav - SiO2 x H2O)
  12. Calcium sulphuricum
    (kalcium-szulfát - gipsz - CaSO4 x 2H2O)


A későbbiek során Schüssler a tizenkettedik sót, a kálcium-szulfátot elhagyta a terápiás rendszeréből, így tulajdonképpen terápiája tizenegy só alkalmazásával működött tovább. Követői azonban ezt a sót újra felvették az alkalmazandó készítmények körébe és ma a biokémiai szerek ismét megbecsült tagja.

A biokémiai készítmények előállítása

Habár dr. Schüssler terápiás rendszere kifejlesztésekor egyre inkább eltávolodott a hasonlósági-elv alkalmazásától és ezáltal a homeopátiától, mégis a gyógyszer-előállítási módszereket illetően a homeopátiás gyógyszerészeti eljárásokat alkalmazta, melyeket sokéves tapasztalatának köszönhetően jól ismert. Közös mégis a biokémiai terápia és a homeopátia között, hogy mindkettő specifikus ingerterápiának tekinthető és a szervezet öngyógyító képességének fokozása révén állítja helyre az egészséget. Ezt a terápiás célt azonban csak igen kis dózisokkal és a legalaposabb gyógyszerfeldolgozással lehet elérni, melynek révén a felhasznált sók koncentrációja az emberi vérben és szövetekben előforduló mennyiségekhez válik hasonlatossá.

A Schüssler-féle funkcionális szereket és a kiegészítő szereket tejcukorban dörzsölik el, a homeopátiás gyógyszerkönyvekben foglaltaknak megfelelően potenciálják és tablettázzák. Ezzel az eljárással biztosított, hogy a hatóanyagok nagyfokú feltárása mellett az egyes összetevők intenzív reakciókészsége figyelhető meg. A biokémiai szerek így mintegy molekuláris méretűek és ebben a formájukban, mint ionok* a sejtmembránokon képesek áthaladni. *Egy molekula (latinul moles = tömeg, anyag) egy anyag legkisebb anyagi egysége, amely különböző atomokból épül fel, mint pl. a Natrium chloratum (konyhasó) nátrium és klór atomokból. Az ionok elektromosan pozitív vagy negatív töltéssel rendelkező atomok. Példánkban a konyhasóban a nátrium pozitív, míg a klór negatív töltéssel rendelkezik. Ebben a formában - ionokként - képesek a sejtek azok felvételére.

A molekulák anyagtranszportjának zavarai, melyek a beteg sejtekre jellemzőnek mondhatók, a Schüssler-sók alkalmazásakor helyreállíthatók és általa a gátolt anyagcsere-folyamatok a sejt és a sejten kívüli tér között normalizálódnak. Így a sejtek képesek biológiai-biokémiai értelemben regenerálódni. A biokémiai szerek a sejtek normális működésében fontos szerepet játszó ioncsere helyreállításán keresztül működnek. 
Előállítási szempontból lényeges körülmény, hogy nincs különbség a meg felelő monokom-ponensű gyógyszerkészítmény tabletta formájának és az adott Schüssler-só előállítása között, utóbbiak gyártási előirata is a HAB (Homöopathisches Arzneibuch, Német Homeopátiás Gyógyszerkönyv) szerint a tablettákra vonatkozó Vorschrift 9 (kilences előirat), valamint a dörzsölményekre vonatkozó Vorschrift 6 - 7 (hatos vagy hetes előirat) szerint történik. Az originális Schüssler-sókat a csomagoláson kék címkével látják el, melyen szerepel a homeopátiás gyógyszerkészítmény felirat, mivel jogi értelemben az Európai Unió irányelvei szerint minden olyan készítmény, amelyet potenciálással állítanak elő, homeopátiásnak tekintendő, továbbá feltüntetik a csomagoláson azt is, hogy Dr. Schüssler terápiás rendszeréhez tartozó készítményről van szó.

A biokémiai szerek potenciái

A funkcionális szerek 0,25 grammos tablettaként D3, D6 és D12 potenciákban érhetők el. A kiegészítő szerek D6 és D12 hígításokban kaphatók. A decimális (tízes) hígítási skálán az alábbi hígítási arányok adódnak: 1:1.000 (D3), 1:1.000.000 (D6), 1.000.000.000.000 (D12). Mindez azt jelenti, hogy pl. a D6-os potencia esetén 1 ásványi só molekula jut minden egymillió tejcukor molekulára, a D12-es hígítás esetén 1 billió tejcukor molekulára jut egy hatóanyag molekula. A biokémiai kenőcsök az ásványi hatóanyagokat a 6. decimális (D6-os) potenciában tartalmazzák.

Mi a decimális potencia?

A decimális potencia elnevezés a homeopátiából származik és számtanilag kifejezi az anyag koncentrációját. A gyógyszerkészítés során 1 rész gyógyanyagot 9 rész tejcukorral dörzsölik el szigorúan meghatározott időtartamban (egy órán keresztül minden egyes hígítási lépcső esetén) és az eredmény az első lépcsőben (D1-es potencia) 10 % -os anyagkoncentráció. Ha ezt a koncentrációjú anyagot tovább dörzsöljük, akkor az 1 % -os koncentrációhoz (D2) jutunk. Innen tovább a D3 következik (1:1.000 = 0,1 %), D4 (1:10.000 = 0,01 %), D5 (1:100.000 = 0,001 %), míg a D6-os hígítás 1:1.000.000 aránypárt és 0,0001 % -os koncentrációt jelent és ez így folytatódhat egészen a D12-es potenciáig. Minden egyes alkalommal a következő hígítási fok az előző 1:10 arányú hígításával jön létre (latinul decem = tíz), ezért hívják az eljárást decimális, azaz tízes arányú hígításnak. A sajátos gyógyszer-előállítás során azonban nem egyszerűen koncentráció-különbség alakul ki, hanem a biológiai hatáserősségben és ezáltal a hatékonyságban jelentős különbségekkel lehet számolni.

Tradíció és minőség a gyógyszer-előállításban

A biokémiai szerek tradicionális előállítója a több mint száz éves gyártói tapasztalattal rendelkező Deutsche Homöopathie-Union (DHU), Karlsruhe, Németország. A DHU készítményei kiváló minőségükről híresek, megbízhatóan hatékonyak és biztonságosan alkalmazhatók.

DHU készítmények elérhetősége

A Schüßler-sók (funkciószerek) Magyarországon vény nélkül elérhetők a gyógyszertárakban 20 grammos (80 db tabletta) kiszerelésben. A gyógyszer neve (pl. Kalium phosphoricum) mellett jelezni kell a potenciát (D3, D6 vagy D12) és a gyártó nevét (DHU) és a kiszerelését (20 g), valamint hangsúlyozni kell, hogy biokémiai sót, vagyis Schüssler-készítményt kérünk. 

Ugrás a termékekhez >>
 



A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
 
 

 

Schüssler féle biokémiai életsó terápia - a sejtszintű gyógyulás ! 

A Schüssler-sók csak olyan ásványi anyagokból állnak, amelyek a testben 
előfordulnak, és amelyek szükségesek az életfunkciók lezajlásához. Ezek az anyagok 
fontos elektrolitként működnek, tehát bioelektromos összeköttetést biztosítanak a 
sejtek között. Dr. W. Schüssler ezeket homeopátiás módszerrel potencírozta, mert 
ugyanolyan koncentrációban alkalmazta azokat, ahogyan a testünkben is előfordulnak. 
Ezáltal azonnal hasznosulni tudnak, és rögtön be tudnak jutni a sejtekbe, míg más 
ásványianyag-komplexek ehhez túl nagy molekulájúak. 
A Schüssler féle biokémiai sók minden élő szervezetben megtalálhatók, 
nélkülözhetetlenek, és alapfeltételei az egészségnek. 12 fő sóvegyületet ismerünk, 
amelynek mennyisége, aránya a sejteken belül és kívül meghatározza a szervezetünk 
felépítését, működését. Ha az egyensúly felborul, különböző tünetek, 
betegség-állapotok alakulnak ki. 
Hasonlóan a homeopátiás szerekhez, a Schüssler sók bevétele kapcsán kerülni a 
mentolos cukorkákat, fogkrémeket és rágókat. A sókat mindenféle sugárzástól távol 
kell tartani (pl. mobiltelefon, tévé, számítógép). Fontos, hogy nem lehet 
túladagolni és nincs mellékhatása. 

__________________________________________________ __________ 

Nr.1. Calcium fluoratum 

Ez a só az inak, szalagok és a rugalmas kötőszövetek alapszere. Hasznos 
ráncképződés, bőrrenyheség, szervsüllyedések, seprővénák és komolyabb 
visszértágulatok kezelésében, valamint segítséget nyújthat a terhesség ideje alatt 
és a szülés során is. A szervezetnek szüksége van rá a csontok és a fogak 
szilárdságának megőrzéséhez. További javallatai: fogszuvasodás, szöveti és 
bőrkeményedés, berepedező bőr, laza ízületek, idült gyulladások, pl. 
melléküreg-gyulladások, szembetegségek; kiváló támogatója a fogyókúráknak is. 
Szellemi és lelki szinten frissítő, hangulatjavító, tisztító hatású. Garantálja a 
szellemi rugalmasságot, hasznos lehet fáradtság, fásultság, félelmek, rémálmok, 
melankólia esetén.___________________________________________ ________________ 


Nr.2. Calcium phosphoricum 

Ez a só a növekedési folyamatokat támogató alapszer, amely tápláló hatású, elősegíti 
a lábadozást, táplálja és erősíti az idegeket, ezért különösen fontos lehet a 
gyermeki szervezet számára. A calcium phosphoricum a vér, a nyirok és a törött 
csontok legfontosabb gyógyszere. Fontos gyógyszere lehet a gyulladt nyáktömlőknek 
ésaz ínhüvelynek, de segít égés és láz esetén is. Hátfájdalmak csillapítására és 
vérszegénység kezelésére is használják, egyúttal minden görcs és a szívidegesség 
alapgyógyszere. Lelki-szellemi szinten szabályozó, tanulást elősegítő hatású, 
erősíti az akaraterőt és szabályozza az ingerválaszt. Erősíti az önbizalmat. Az 
akaraterő serkentése által elősegíti a káros szenvedélyekről való leszokást 
is._______________________________________________ _____________ 


Nr.3. Ferrum phosphoricum 

E készítmény elsősegélyként alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, a 
sebgyógyulás meggyorsítására, továbbá sok egyéb panasz kezelésére. Minden gyógyulási 
folyamat elősegítéséhez szükséges. Vérszegénység, köhögés, rekedtség, gyulladások, 
izomgörcsök, fizikai túlerőltetés és gyengeség kezelésére használt 
alapszer.Vértisztító hatású, ezért fontos kiegészítője lehet a vértisztító és 
böjtkúráknak. 
Lelki-szellemi szinten elősegíti a kezdeményező hajlam kifejlődését és támogatja a 
kreativitást. Segíthet gyász, depressziók, félelmek, gyengeségérzet, álmatlanság, 
nyugtalanság, szorongások és a legkülönfélébb függőségek leküzdésében, 
továbbáerősíti a hátat és az önbizalmat. 
__________________________________________________ __________ 


Nr.4. Kalium chloratum 

Ez az alapkészítmény fontos méregtelenítő hatású szer. Feloldja a szervezetben 
elraktározott méreganyagokat és feloldja a kötőszövetben létrejött pangásokat. 
Javallatai: mirigygyulladások, hurutok, hűlés, hörghurut, a szem, a torok, a 
nyirokrendszer és a mandulák, a nyáktömlők és az ínhüvelyek stb. gyulladásai. 
Lelki-szellemi szinten megnyitó, görcsoldó, nyugtató hatású, segíti a leválási 
folyamatokat, enyhíti a stresszt, a gondokat, gyógyítja a lelki 
sérüléseket.______________________________________ ______________________ 


Nr.5. Kalium phosphoricum 

A készítmény az idegrendszer, az izmok és a méregtelenítés fontos gyógyszere. Ez a 
só oxigénnel látja el a szervezetet, és segít lebontani a túlerőltetésből és a 
rothadási folyamatokból származó salakokat. Megóv a sejtpusztulástól, vér- és 
élelmiszer-mérgezések, gennyedző fogak, rothadásos folyamatok, fogínyvérzés, 
kenőcsformájában pedig izomsorvadás kezelésére használják. A kalium phosphoricum 
antidepresszáns hatású.___________________________________________ _________________ 


Nr.6. Kalium sulfuricum 

Ez a Schüssler-só a szervezet "nagytakarítását" szolgálja, a bőr és a nyálkahártyák 
fontos gyógyszere. A készítmény támogatja a májműködést, és számos 
anyagcsere-folyamatot harmonizál. A kórfolyamatok stagnálása esetén is alkalmazzák, 
pl. izomláz, másnaposság, nehéz végtagok, kedvetlenség, vérmérgezés, 
májpanaszok,valamint homloküreg- és arcmelléküreg-gyulladások esetén. Lelki-szellemi 
szinten 
hangulatjavító, harmonizáló hatású. Segíthet a túlérzékenységben, 
hangulatingadozásban szenvedőknek, a féltékenyeknek, valamint a hirtelendührohamokra 
hajlamos embereknek. 
__________________________________________________ __________ 


Nr.7. Magnesium phoshporicum 

Ez a Schüssler-só elsőrangú ideggyógyszer és lazítószer. Hatása görcsoldó, frissítő, 
élénkítő és fájdalomcsillapító, különösen idegfájdalmak és kólikák esetén. Ez a só 
lazítja a belszervek és a véredények görcseit, továbbá javítja az idegpályák 
ingerületvezető képességét. Javallatai: különféle fájdalmak, neuralgiák, fej- és 
tarkófájdalom, migrén, kólikák, szamárköhögés, asztma, szívtáji szorítás, szorulás 
és mindenféle izomgörcsök, pl. éjjeli lábikragörcs. A készítményt gyakran használják 
a szülés előkészítésére és megkönnyítésére. Lelki, szellemi szinten nyugtató, 
feltisztító hatású. Reggel beszedve frissítő, esténként szedve pedig nyugtató, 
azelalvást megkönnyítő hatású. Segít továbbá megszokni az új élethelyzeteket és az 
új környezetet (pl. honvágy 
esetén).__________________________________________ __________________ 

Nr.8. Natrium chloratum 

A készítmény gondoskodik a kötőszövetek vízellátásáról, de a felesleges vizet is 
segít kiválasztani, elősegíti a vérképzést. Anyagcsere-serkentő, méregtelenítő 
hatású. Homeopatikus formában alkalmazva égési sérülések, napszúrás, dohányfüst- és 
fémmérgezés, rovarcsípések, migrén, csalánkiütés, akné, heves szívdobogás, 
száraznyálkahártyák, reuma és derékfájdalmak kezelésére alkalmas. Lelki, szellemi 
szinten 
mindenkinek hasznos segítséget nyújthat, akik nem képesek feldolgozni régen - akár 
évtizedekkel korábban lezajlott - eseményeket. Kiváló hatású a környezetüktől egyre 
inkább elszigetelődő, magányba húzódó emberek esetén, akik sokkoló élményeket, 
megaláztatást, csalódásokat és bánatot okozó eseményeket bensőleg újra meg újra 
felidéznek és átélnek.__________________________________________ __________________ 


Nr.9. Natrium phosphoricum 

Ez a Schüssler-só savakat semlegesítő, lebontó hatású anyag, amely hat a vesében és 
az epehólyagban képződő homokképződésre és serkenti az anyagcsere-folyamatokat. 
Fenti tulajdonságai alapján kiválóan alkalmas készítmény diéták és méregtelenítő 
böjtkúrák kiegészítésére. Alkalmazzák továbbá idegfájdalmak, 
gyomorégés,túlsavasodás, reuma, köszvény és más ízületi megbetegedések, zsíros 
arcbőr és haj, 
valamint minden, az elsavasodásra visszavezethető megbetegedés gyógyítására. Lelki, 
szellemi szinten ellazító, átmelegítő hatású, segítségével hamarabb leküzdhető a 
rosszkedv. Hatására úgy érezzük, hogy lelkünkben ismét felragyog a 
nap.______________________________________________ ______________ 

Nr.10. Natrium sulfuricum 

A só tüzes energiájú életelixír. Kiváló anyagcsere-serkentő, méregtelenítő, máj-, 
epe- és vesegyógyszer. Szabályozza a sejtközötti állomány folyadéktartalmát, kivonja 
a kiválasztandó salakanyagokból a vizet, így azok könnyebben lebomlanak. Erőteljesen 
serkenti az anyagcsere-folyamatokat és a kiválasztó szervek működését. Sikerrel 
alkalmazzák túlsúly, reuma, isiász, sárgaság, epekövesség, vesegyulladások, 
bőrviszketés, migrén gyógyítására, valamint gyógyszerek, narkotikumok stb. 
kiválasztására. Lelki, szellemi szinten szintén a szer "tüzes" természete 
érvényesül: serkentő hatású, segít megszokni és elfogadni az életben bekövetkező 
állandó változást.________________________________________ ____________________ 


Nr.11. Silicea 

A silicea erősítő, regeneráló hatású ideggyógyszer, amely ellenállóbbá teszi 
idegrendszerünket a kellemetlen, zavaró ingerek ellen. Felszívó hatású készítménynek 
is nevezik, mert "felszívja" a gyulladásos folyamatokat. Bőrre, fogakra, a hajra és 
körmökre gyakorolt hatásai miatt szépítőszerként is ismerik. A silicea 
(szilícium)igen sok betegség és panasz kezelésére alkalmas; többek között: 
elsavasodás, reuma, 
orrvérzés, fisztulaképződés, fekélyek, szemölcsök, nehezen gyógyuló sebek, 
gennyképződés, foggyökértályogok, akné, sebhelyek és aranyér esetén. Lelki, szellemi 
szinten strukturáló, rendező hatású szer, ezért ajánlott a szétszórt, szórakozott, 
kaotikus gondolkodásra, feledékenységre hajlamos, ill. 
koncentrációzavarokkalküszködő és a felelősségtől rettegő embereknek. 
__________________________________________________ __________ 


Nr.12. Calcium sulfuricum 

A calcium sulfuricum tisztítja a nyirokrendszert, serkenti az anyagcserét és 
elősegíti a véralvadást. Mély szöveti gennyképződések, tályogok kezelésének 
alapszere. A calcium sulfuricumot fekélyek, fisztulák, petefészek- 
és vesegyulladások, székrekedés és más blokádok kezelésére ajánlják. Szellemi szinten 
hasznos segítséget nyújthat mindazok számára, akik szeretnének megszabadulni 
valamilyen "lelki hulladéktól". Támogatja a megtépázott önbizalmat és a 
kreativitást. 

 

 

Egészség megőrzése természetes módon

beküldte: magdus50

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A teendőnk csak annyi, hogy egy befőttesüvegbe citromot karikázunk, majd ráöntjük a mézet, betesszük a hűtőbe, és várunk három napot. Esetleg néhány szelet gyömbérrel is feldobhatjuk.

Pár nap után a citrom kezd feloldódni a mézben, és az egész kicsit lekvárszerűvé válik.

Ha egy forró italra vágyunk, akkor innentől elég egy jó nagy teáskanálnyi szirupot forró vízzel leönteni, és máris kész a teánk.

Mindenkinek jó teázást, és betegségtől mentes napokat kívánok!

 

 

 

 

A téli hidegre készülve a szervezet takarékosabb üzemmódra vált, és megkezdi a tápanyagtartalékok raktározását. Nem kizárt, hogy ilyenkor növekszik az étvágyad és lassul az anyagcseréd. Ám egészséges és fitt maradhatsz, ha nem hagyod ki az étrendedből a rostokat, a kellő mennyiségű folyadékot, no meg persze a vitaminokat sem. Ebben segítenek a következő gyümölcsök. 

 

Az alma az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb béltisztító.

 

A körte magas rost- és víztartalmának köszönhetően átmossa az emésztőrendszered.

 

A szilva szintén jó szolgálatot tesz, magas szorbitol- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően hatékony méregtelenítő.

 

A szőlő segít egyensúlyba hozni a szervezeted vízháztartását.

 

Az áfonya az egyik legerősebb antioxidáns a gyümölcsök között.

 

A birsalma a benne található különleges savaknak köszönhetően szabályozza az anyagcserédet.

 

A füge magas rosttartalma révén segít abban, hogy megszabadulj a méreganyagoktól.

 

 

 

 

 

MIRE JÓ GYÖMÖLCSÖK, ZÖLDÉSGEK

HASZNOS TANÁCSOK

 

beküldte: Magdus50

Egy recept, hogyan lehet 1 nap alatt kigyógyulni a náthából. Keverjünk össze egyenlő arányban vöröshagyma- és fokhagymalevet. Csepegtessünk ebből a keverékből 2-3 cseppet mind a két orrjáratba, reggel és este. A következő reggelen garantáltan egészségesen fogunk ébredni. Kegyetlen megoldás, de roppant hatékony." 

 

 

Dió, a gyógyító csonthéjas

Számtalan pozitív élettani hatása ellenére általában nagyon keveset fogyasztunk belőle.

Mi mindent tud a dió?

Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképzDió, a gyógyító csonthéjas

Számtalan pozitív élettani hatása ellenére általában nagyon keveset fogyasztunk belőle.

Mi mindent tud a dió?

Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne – hogy csak néhányat említsünk számos gyógyhatású összetevői közül.

- Milyen ásványi anyagok találhatóak a dióban?
Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben.

- …és milyen vitaminok?
A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is.

- Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas csökkenti a koleszterinszintet (ezért egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után például kifejezetten ajánlott a diódesszert), emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

- A magas energiatartalom sem mindig hátrány…
Beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően valóságos energiabomba, amely természetes úton segíti a gyógyulást.

- Öröm az ürömben
A dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.

- Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében.

- Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat.

- Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
Tippünk:

Lehetőleg a friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót is frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).

Tudtad?

A diót gyógynövényként is számon tartják, hiszen levelével és olajával több betegség kezelésében is eredményes "gyógyszernek" bizonyult.

A dióval kapcsolatban közismert, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik – ez részben talán magyarázatot is adhat arra, miért fogyasztunk az optimális mennyiségnél kevesebbet belőle – azonban jótékony összetevőiről, a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásairól már viszonylag ritkán hallani.

Forrás: babasmamas.huődést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne – hogy csak néhányat említsünk számos gyógyhatású összetevői közül.

- Milyen ásványi anyagok találhatóak a dióban?
Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben.

- …és milyen vitaminok?
A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is.

- Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas csökkenti a koleszterinszintet (ezért egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után például kifejezetten ajánlott a diódesszert), emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

- A magas energiatartalom sem mindig hátrány…
Beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően valóságos energiabomba, amely természetes úton segíti a gyógyulást.

- Öröm az ürömben
A dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.

- Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében.

- Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat.

- Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
Tippünk:

Lehetőleg a friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót is frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).

Tudtad?

A diót gyógynövényként is számon tartják, hiszen levelével és olajával több betegség kezelésében is eredményes "gyógyszernek" bizonyult.

A dióval kapcsolatban közismert, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik – ez részben talán magyarázatot is adhat arra, miért fogyasztunk az optimális mennyiségnél kevesebbet belőle – azonban jótékony összetevőiről, a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásairól már viszonylag ritkán hallani.

Forrás: babasmamas.hu

 

 

Zöld tea citromfűvel
Fokozza a fehérje anyagcserét, regenerálja és tisztítja a bélflórát. Javítja az epeműködést és az emésztést és megnyugtatja a gyomrot.

Elkészítése: Teáskanálnyi citromfüvet és 15 gramm zöld teát forrázzunk le 2 liter vízzel. Hagyjuk kb. 3 percig ázni. Szűrjük le. Fogyasztás előtt 
csészénként adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet.

  Népies nyelven: mézfű

Különleges citromillatú illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyet mi is érezthetünk, ha ujjainkkal óvatosan megdörzsöljük a növény leveleit. A mézfűként is ismert növény gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend, hiszen enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stressz-allergia, álmatlanság, fejfájás és vérnyomás-ingadozás esetén. Ideg- és szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi 1 csésze citromfű-tea fogyasztása.